Hoe ziet de eerste menstruatie van een meisje eruit?

Je kunt de eerste menstruatie van het ene meisje niet vergelijken met die van een ander, omdat het voor iedereen anders is. Blijf lezen om meer te weten te komen over deze ervaring.
Hoe ziet de eerste menstruatie van een meisje eruit?

Laatste update: 25 augustus, 2021

De eerste menstruatie van een meisje is een onderwerp dat bij veel gelegenheden twijfels oproept, zowel bij het meisje als bij haar familie. In ieder geval moeten we de eerste menstruatie van onze dochter normaliseren en als iets gezonds zien en dit op een zo natuurlijk mogelijke manier aanpakken.

Ze zal waarschijnlijk vragen hebben over haar eerste menstruatie. Daarom zullen we in het volgende artikel praten over de eerste menstruatie van een meisje. Hoe is het? En wat moet je ervan weten?

Wat is menstruatie?

Menstruatie, in de volksmond ook wel ongesteld genoemd, is het verlies van bloed dat uit de baarmoeder komt via de vagina van een meisje of vrouw. Menstruatie is een fundamenteel onderdeel van de vrouwelijke vruchtbaarheid. Vrouwen hebben hormonale cycli die ongeveer een maand duren en die zich een groot deel van hun leven herhalen.

Een verrast meisje dat haar eerste menstruatie krijgt.

De belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen (Engelse link) zijn oestrogenen en progestagenen. Deze hormonen zijn onder andere verantwoordelijk voor de vrouwelijke ovulatie, die eenmaal per maand plaatsvindt. Ook bereiden ze het lichaam van een vrouw voor op mogelijke bevruchting van die eicel en een toekomstige foetus.

Deze ‘voorbereiding’ in geval van zwangerschap wordt uitgevoerd door de baarmoeder te conditioneren. Daarom worden kleine bloedvaten gevormd, die de hele baarmoeder omringen en opvullen, en die zouden dienen als voedingsondersteuning voor de foetus in het geval van bevruchting.

Daarom is het bloed dat vrouwen elke maand verliezen dat de menstruatie vormt niets meer dan al dit weefsel dat is gevormd mocht er een zwangerschap plaatsvinden. Uiteindelijk heeft het lichaam het niet nodig, dus verdrijft het het.

Wanneer vindt de eerste menstruatie van een meisje plaats?

De eerste menstruatie wordt ook wel een ‘menarche’ genoemd. De menarche betekent de ingang van het meisje in de puberteit. Dit is een fase van verandering, zowel fysiek als psychologisch, die de overgang markeert van de kindertijd naar de volwassenheid. In deze fase ontwikkelen zich secundaire geslachtskenmerken. Bovendien bereikt het lichaam uiteindelijk de grootte en het gewicht van een volwassene.

Zowel de leeftijd waarop de puberteit begint als de menarche varieert van meisje tot meisje. Er wordt aangenomen dat genetica, voedingsstatus en lichaamssamenstelling een rol spelen bij het beïnvloeden ervan. Dit komt omdat het lichaam voldoende vet nodig heeft om een succesvolle zwangerschap te hebben. Daarom komt een vrouw pas in de vruchtbare fase en begint haar menstruatie als dit gebeurt.

Het is dus normaal dat een meisje haar eerste menstruatie krijgt tussen 8 en 16 jaar. Desondanks is de meest voorkomende leeftijd rond de 11 of 12 jaar. Maar maak je geen zorgen als het dan niet gebeurt.

Gebeurtenissen vinden plaats in de volgende volgorde: Allereerst begint het meisje sneller te groeien en bepaalde secundaire geslachtskenmerken te ontwikkelen. Het meest opvallende is borstgroei. Meestal verschijnt de eerste menstruatie ongeveer twee jaar nadat de borsten van een meisje zich beginnen te ontwikkelen.

Hoe is de eerste menstruatie?

De eerste menstruatie is heel verschillend van vrouw tot vrouw. Terwijl sommige meisjes de eerste keer maar een beetje bloeden, ervaren andere hevige bloedingen. Naast de hoeveelheid kunnen ook de duur en de menstruatiesymptomen verschillen tussen vrouwen, zowel in de eerste ongesteldheid als in de menstruatie daarna.

Een tienermeisje met krampen.

Normaal duurt de eerste menstruatie tussen de 3 en 7 dagen. Ongemak zoals hoofdpijn, buikpijn, een opgeblazen gevoel of prikkelbaarheid kunnen optreden in de dagen voor en tijdens het bloeden.

Ook zijn de cycli tijdens de eerste maanden mogelijk niet regelmatig en zijn de menstruaties niet voor elke vrouw hetzelfde. Dit betekent dat de cycli verschillende lengtes kunnen hebben, waardoor het moeilijk is om te voorspellen wanneer de volgende menstruatie zal zijn. Bovendien kunnen sommige zwaarder zijn en andere lichter. Je kunt zelfs midden in de cyclus last krijgen van wat bloedverlies.

Voor het eerst ongesteld, wat je moet weten…

Het is een natuurlijk moment waar elke vrouw doorheen moet. Het belangrijkste is om op de meest natuurlijke manier alle twijfels die het meisje zou kunnen hebben, op te helderen. Je moet je dochter geruststellen en op een eenvoudige manier uitleggen wat het is en hoe het proces werkt.

Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat beide leeftijdskenmerken van de eerste menstruatie van een meisje sterk zullen verschillen van adolescent tot adolescent. Daarom kunnen we ze niet met elkaar vergelijken. Het is belangrijk dat onze kinderen jaarlijks gecontroleerd worden bij de kinderarts om er zeker van te zijn dat ze goed groeien en zich ontwikkelen.

Voordat je je zorgen maakt over een teken of symptoom, is het ook het beste om naar een specialist te gaan. Zij bepalen of alles in orde is, of dat er een probleem is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marco Hernández M, Benítez R, Medranda I, Pizarro C, Méndez MJ. Variaciones fisiológicas normales del desarrollo puberal: Edad del inicio puberal, edad de la menarquia y talla. An Pediatr. 2008 Aug 1;69(2):147–53.
  • Hernández MI, Unanue N, Gaete X, Cassorla F, Codner D. E. Edad de la menarquia y su relación con el nivel socioeconó mico e índice de masa corporal. Rev Med Chil [Internet]. 2007 Nov [cited 2020 Jul 8];135(11):1429–36. Available from: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872007001100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Menarquia y factores asociados [Internet]. [cited 2020 Jul 8]. Available from: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1561-29532013000100004&script=sci_arttext&tlng=pt

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.