Hoe leer je een tiener zich te scheren?

Leer hoe je een tiener leert scheren, zodat de jongeman geleidelijk leert hoe hij het zelf kan doen zonder zich te bezeren.
Hoe leer je een tiener zich te scheren?
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 27 december, 2022

Op een mooie dag worden onze kinderen volwassen en dit is een onmogelijke realiteit om te veranderen. Ze ontwikkelen zich, worden zelfstandiger en worden elke dag volwassener. Dat is het moment waarop ouders twijfelen over hoe ze hen moeten begeleiden. In die zin is hoe je een tiener zich leert scheren een van de meest voorkomende vragen die opkomen.

Zoals met alle levenslessen is de eerste scheerbeurt voor mannen een bijzonder moment. Daarom moeten we ervoor zorgen dat dit het geval is en proberen het niet als een onbelangrijke procedure te behandelen. Bovendien moeten we ze laten proberen het alleen te doen en ze zelfs zo vaak als nodig fouten laten maken.

Met onze juiste begeleiding zal deze ervaring in hun geheugen gegrift blijven, net als hun eerste liefde of de eerste dag van de middelbare school.

Leer hoe je een tiener zich leert scheren

De lichamelijke veranderingen van de puberteit zijn enorm en vinden meestal plaats na de leeftijd van 10 of 12 jaar. Onze kinderen worden groter, er verschijnt acne op hun gezicht en ook beginnen de eerste snorhaartjes te groeien.

Dit onschuldige perzikhaar wekt bij tieners echter vaak enige verlegenheid op en kan leiden tot afkeer van hun uiterlijk. De sociale omgeving zet hen vaak onder druk om zo snel mogelijk tot scheren over te gaan.

Met dat gezegd hebbende, gaan we je stap-voor-stap leren hoe je je tiener voor het eerst leert scheren. Mis niets!

1. Kies het juiste scheermes

Hoe leer je een tiener zich te scheren

Het kiezen van een geschikt scheermes is de belangrijkste stap van allemaal. Je kunt een elektrisch exemplaar gebruiken of kiezen voor mesjes. Maar in elk geval moet je prioriteit geven aan kwaliteit. Vooral als de jongen last heeft van acne, want scheren met een gezicht vol puistjes is iets heel ongemakkelijks.

Bovendien is de huid van jonge mensen zacht en dun, dus moeten we een apparaat zoeken dat zich er goed aan aanpast en dat gemakkelijk te hanteren is. Op die manier zal je zoon het met een gerust hart en comfort gebruiken.

2. Kies het moment van de dag om het te doen

Het maakt niet uit welk moment van de dag je kiest om met scheerlessen te beginnen.

Net zoals je een ontspannen moment kiest om met de aanvullende voeding van een baby te beginnen, moet je het meest geschikte moment kiezen om een tiener te leren scheren. Bijvoorbeeld als hij kalm, ontspannen en geïnteresseerd is in het proberen. Zo kun je eventuele angst of ongerustheid tot een minimum beperken.

Wat de huid betreft, is het beste moment om die te scheren meestal ‘s avonds. Aan het eind van de dag ontspannen de weefsels zich namelijk en is het gemakkelijker het proces uit te voeren zonder onopzettelijke verwondingen.

3. Bereid de huid van je zoon voor

Voordat je het gezicht van je zoon gaat scheren, moet je de huid voorbereiden om irritatie te beperken. Bijvoorbeeld met een scheergel of -schuim, afhankelijk van je voorkeur. Natuurlijk mogen deze producten geen alcohol bevatten.

4. Begin met scheren met lichte druk

Je moet je zoon vertellen dat hij met lichte druk moet beginnen met scheren. Als hij namelijk te veel op de huid drukt kan die rood en geïrriteerd worden. En in het ergste geval kunnen er ongewenste snijwondjes ontstaan.

In plaats van een enkele stevige scheerbeweging, kun je het beste verschillende zachte bewegingen proberen in een opwaartse en neerwaartse richting.

5. Gebruik beide handen

Het is belangrijk op te merken dat je het beste beide handen kunt gebruiken om te scheren: terwijl de ene het scheermes vasthoudt, strekt de andere de huid waar het apparaat langs gaat. Zo span je de huid aan om het scheren te vergemakkelijken.

6. Werk af met een aftershave

Als het scheren klaar is, moet je de plek goed wassen en daarna een aftershave van goede kwaliteit aanbrengen. Zo wordt de hele geschoren huid gehydrateerd, ontspannen en worden de poriën gesloten.

Kies net als bij scheerschuim of -gel een alcoholvrij product om verdere irritatie en jeuk te voorkomen.

Tiener met een gladde huid

7. Maak het scheerapparaat na gebruik schoon

Of je nu een elektrisch apparaat of een scheermes gebruikt, na het scheren moet de puber het apparaat goed schoonmaken. Heet water is een prima strategie om sporen van crème, schuim, gel, of haar te verwijderen. Denk eraan dat als je zoon een electrisch scheerapparaat gebruikt, hij ervoor moet zorgen dat de stekker uit het stopcontact is voordat hij het nat maakt.

Het is belangrijk dat het apparaat op natuurlijke wijze droogt, want het gebruik van handdoeken of papier kan het beschadigen en dof maken.

Leer je kind zich te scheren en verwelkom hem in de volwassen wereld

Met deze gids over hoe je een puber leert scheren, zal je kind leren hoe hij haar van zijn gezicht kan verwijderen zonder zijn huid te irriteren. Zo zal hij zich beter over zichzelf kunnen voelen als hij in de spiegel kijkt en hem in een nieuwe levensfase brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alberca, F. (2015). Adolescentes. Manual de instrucciones (Prácticos). Barcelona: Booket.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.