Raadsels voor kinderen en hun vele voordelen

Raadsels voor kinderen bieden meerdere voordelen dan alleen het vermaken van de kleintjes. Leer ze kennen om optimaal van deze activiteit te genieten.
Raadsels voor kinderen en hun vele voordelen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 10 april, 2023

Los dit raadsel op… Veel momenten van spelen en lachen onder kinderen zijn begonnen met deze zin. Wat zijn de voordelen van het maken van raadsels met onze kinderen? In het volgende artikel willen we je vertellen hoe belangrijk makkelijke raadsels voor kinderen zijn voor de ontwikkeling van de kleintjes.

Kinderraadsels bieden veel meer dan alleen vermaak voor onze kinderen. Het vertellen van raadsels is niet alleen een verbinding met hen tijdens het spelen, maar helpt hen ook om hun geest open te stellen voor de wereld van verbeelding, vindingrijkheid en nieuwsgierigheid.

Een raadsel is een op te lossen probleem waarbij aanwijzingen worden aangeboden binnen de zin zelf die het raadsel vormt. De vorm van raadsels voor kinderen hoeft niet via mondelinge uiting te zijn. We kunnen raadsels ook vinden in boeken, schilderijen, foto’s en vele andere vormen.

De oorsprong van de raadsels

Er is geen vermelding van het moment waarop het eerste raadsel verscheen, maar er verschijnen wel voorbeelden in meerdere geschriften uit de oudheid.

Bovendien maken raadsels deel uit van een veelheid aan mythen en legenden, zoals de raadsels die de Sfinx aan Oedipus voorlegt als hij de stad Thebe binnengaat. We mogen niet vergeten dat raadsels ook voorkomen in de wereld van romans en films. Bijvoorbeeld in The Hobbit of in The Neverending Story zijn er scènes gebaseerd op raadsels.

Raadsels voor kinderen en hun vele voordelen

De voordelen van raadsels voor kinderen

Heb je je ooit afgevraagd hoezeer het je kinderen helpt om raadsels op te lossen? Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen.

Vermaak

Dit is ongetwijfeld het belangrijkste doel van raadsels. Ze zijn vooral aantrekkelijk omdat ze niets meer dan verbeelding vereisen. Plezier en leren zijn tegelijkertijd verzekerd.

Helpen bij de vorming van concepten

Als kinderen nieuwe dingen leren, worden er concepten in hun hoofd gevormd die een algemene definitie geven aan deze elementen. Raadsels helpen details aan die concepten toe te voegen.

Ik heb naalden maar ik kan niet naaien. Ik heb cijfers maar ik kan niet tellen. Een horloge

De verbeelding prikkelen

Raadsels oplossen houdt in dat we ons een mentaal beeld vormen van de details in het raadsel. Dit houdt in dat we onze verbeelding de ontvangen informatie laten uitwerken en vorm geven.

Het leervermogen vergroten

Omdat ze meestal zijn uitgewerkt in de vorm van rijm, voegen ze een extra leerpunt toe voor onze kleintjes, en dwingen ze hen een beetje extra moeite te doen om de boodschap te begrijpen.

In dit opzicht vergroten ze de cognitieve ontwikkeling en het vermogen tot deductie van je kind, begunstigen ze strategieën voor probleemoplossing en bevorderen ze het geheugen.

Alle 7 zijn broers en zussen en leven slechts één dag. Als er een geboren wordt, sterft de ander, en zo brengen ze hun leven door. DE DAGEN VAN DE WEEK

Kinderen ervaren poëzie ook via raadsels, die verband houden met een essentieel aspect van de menselijke natuur: Nieuwsgierigheid”
Carolina Merino Risopatrón -.

Verrijking van de woordenschat

Raadsels zijn beschrijvingen met poëtische accenten, en dit helpt onze kinderen om hun lexicale rijkdom te vergroten. En met het ontdekken van nieuwe woorden groeit de liefde voor taal.

Het lexicon heeft, zoals we weten, een semantische lading, maar ook een sociaal-culturele lading, die de som is van geschiedenis, denken, religie, tradities, moraal, enz. Zoals Juan Sáncez zegt in een studie (Spaanse link) over raadsels in Jaen, gaat lexicale analyse verder dan het woord zelf en neigt naar de culturele werkelijkheid van de groep sprekers.

Ik heb een hoofd dat veel kleiner is dan mijn lange nek. Mensen die met me spelen pikken aan me, en dat is prima. Wat ben ik? EEN GITAAR

Raadsels voor kinderen moedigen kritisch denken aan

Het relateren van gegevens en het elimineren van onbelangrijke elementen om tot een antwoord te komen zijn stappen van kritisch denken, essentieel voor het ontcijferen van een raadsel.

Een ander essentieel aspect heeft te maken met begrijpend lezen (Spaanse link), omdat kinderen bij raadsels gevolgtrekkingen maken over de logische en tekstuele relaties die worden gepresenteerd.

Raadsels voor kinderen zorgen voor emotioneel onderwijs

  • Geduld ontwikkelen.
  • Tijd nemen om te luisteren.
  • Leren onthouden.
  • Interpreteren.
  • Redeneren.
  • Opletten.
  • Concentreren.
  • Gearticuleerde taal begrijpen.
  • Ideeën associëren.
  • Zichzelf motiveren, enzovoort.

Het is echt een heel compleet tijdverdrijf.

Het versterken van familierelaties

Woordspelletjes weven binnen het gezin een medeplichtigheid die alleen de leden ervan delen. Taalonderwijs door spel en vernuft is een manier om de liefde voor intelligentie te verkennen.

De medeplichtigheid, het vertrouwen, het collectieve plezier, het genot van gedeelde tijd…, elk spel met je gezin zal een herbevestiging zijn van de liefde en gehechtheid die je voor elkaar hebt.

Natuurlijk kun je de moeilijkheidsgraad ervan het beste aanpassen aan de leeftijd van je kinderen. Naarmate ze opgroeien, kun je nieuwe raadsels vinden die voor hen nieuwe uitdagingen vormen.

Kinderen denken na over een raadsel

Om te beginnen in de wereld van de raadsels is het belangrijk dat je je kinderen uitlegt waar het spel uit bestaat. De gemakkelijkste manier om raadsels aan te passen is om ze in thema’s te verdelen. Dat wil zeggen lichaamsdelen, planten, familie, enz. Op die manier zullen de kinderen het thema van het raadsel kennen en daar het antwoord zoeken.

Meer over raadsels voor kinderen

Een van de voordelen van raadsels is dat je geen geld of elektronische apparaten nodig hebt en dat je ze op elk moment of in elke situatie kunt spelen. Een raadsel voor het slapen gaan, in de auto op weg naar school, in het park, tijdens de lunch… waar en wanneer dan ook.

Als je een paar minuten de tijd hebt om een raadsel en de mogelijke antwoorden voor te stellen, ontwikkel je een activiteit die gebaseerd is op de vindingrijkheid, het inzicht en de intelligentie van je kleintjes.

Door er enkele te bestuderen en ze uit je hoofd te leren om ze in een van de beschreven situaties voor te stellen, blijven je kleintjes in een staat van cognitieve alertheid.

Kleinzoon van je overgrootvader, vader van je broers en zussen, oom van je neven en nichten en broer van je tantes en ooms. JE VADER

Raadsels: voedsel voor neuronale plasticiteit

Dankzij het feit dat de hersenen van de jongste kinderen voorbereid zijn om allerlei informatie te ontvangen en zich snel aan te passen aan nieuwe situaties en uitdagingen, zul je zien dat het heel snel jouw kind zal zijn dat geïnteresseerd is in dit soort activiteiten en de leiding zal hebben over het verzamelen van nieuwe raadsels die jij ook kunt oplossen.

Het idee is om te weten hoe je de gevoelige periodes van kinderen kunt benutten om het leren te bevorderen door een omgeving te creëren die rijk is aan prikkels die hun onderzoekend gedrag versterken.

Inderdaad, zoals de onderzoekster Carolina Merino opmerkt (Spaanse link), is het rond de leeftijd van vier jaar dat de rijping van de functies van verbaal logisch denken begint, gebaseerd op het beginnende vermogen om via taal causale verbanden te leggen en hypotheses te ontwikkelen.

Als je zin hebt, kun je van kinderraadsels een goede manier maken om nieuwsgierigheden uit te wisselen en de geest te bewerken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.