Hoe maak je een zelfgemaakte vlieger voor kinderen?

Vandaag presenteren we een eenvoudige handleiding voor het maken van een zelfgemaakte vlieger voor kinderen. Enkele extra tips voor succesvol vliegen zijn ook opgenomen.
Hoe maak je een zelfgemaakte vlieger voor kinderen?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 10 november, 2022

Vliegers zijn speelgoed dat fascinatie, kleuren, wetenschap en jeugdherinneringen combineert. Zeker, we wilden er allemaal een hebben toen we zelf kind waren en dat verlangen leeft nog steeds bij de huidige generaties. Als je die vertederende emotie met je kind wilt delen, leer dan hoe je een zelfgemaakte vlieger voor kinderen maakt en geniet van het samen vliegeren als gezin!

Maak je op een mooie middag thuis klaar om een kleurrijke en leuke knutsel te maken. Ga daarna naar buiten en laat je vlieger opgaan.

Hoe maak je een zelfgemaakte vlieger voor kinderen?

Vliegers zijn er in verschillende vormen. Er zijn eenvoudige en ook uitgebreidere, maar wat essentieel is, is dat het ontwerp perfect moet zijn, zodat het genoeg kracht heeft om te vliegen en in de lucht te blijven.

Hoe maak je een zelfgemaakte vlieger voor kinderen

De onderdelen van de vlieger zijn de volgende:

 • Zeil: dit is het papieren of plastic lichaam.
 • Hoofdband: dit zijn de spanners die ervoor zorgen dat de vlieger vorm krijgt en ‘omhoog geblazen’ wordt als hij gaat vliegen.
 • Structuur: dit wordt gevormd door de boog en de dwarsbalk. Hij is gemaakt van licht materiaal, zoals aluminium, balsahout, bamboe of riet.
 • Lijn: een touwtje dat de vlieger verbindt met degene die hem hanteert.
 • Staart: het deel dat je zelfgemaakte vlieger stabiliteit geeft.
 • Haspel: een apparaat voor het oprollen van de lijn waarmee de vlieger veilig kan worden opgetrokken en neergelaten.

De materialen om zelfgemaakte vliegers te bouwen zijn zeer gevarieerd. Hier is een gids voor wat je nodig hebt:

Materialen:

 • Dunne bamboestokken, latten of riet
 • Touw
 • Schaar
 • Potlood
 • Liniaal
 • Weefselpapier of een plastic zak
 • Plakband
 • Koord
 • Polyethyleen tape

Stapsgewijze instructies om je zelfgemaakte vlieger te maken:

 1. Knip of snijd twee stokken, één van 20 centimeter, die de horizontale balk wordt, en een andere van 12 centimeter, die de dwarsbalk wordt.
 2. Bind ze stevig samen met een stuk touw om een kruis te vormen.
 3. Leg het kruis van stokken bovenop de opengevouwen papieren of plastic zak en teken de vorm van de vlieger, waarbij je de vier uiteinden van de vastgebonden stokken met rechte lijnen verbindt.
 4. Knip dan de vliegervorm uit.
 5. Plak met masking tape het uitgeknipte vel aan de structuur vast aan de vier uiteinden van de stokken.
 6. Je hebt nu de body of het zeil van de vlieger. Nu moet je het hoofdstel ontwerpen. Knip daarvoor twee stukken draad, knoop ze aan de rondhouten en verbind ze ter hoogte van het midden van het kruis.
 7. Op die kruising moet je de lijn bevestigen, wat het zeer lange touw waarmee je je vlieger zult besturen is.
 8. Lijm polyethyleen linten rond de omtrek als versiering, en bevestig dan vanaf het onderste uiteinde van het rondhout de staart. Dit kunnen lange stroken plastic of papier zijn van minstens 5 keer de lengte van de vlieger.
 9. Als je wilt, maak dan tekeningen of plak stickers met glitters om je zelfgemaakte vlieger nog indrukwekkender te maken. Maar pas op dat je hem niet versiert met iets dat gewicht toevoegt.
 10. Nu weet je hoe je een zelfgemaakte vlieger maakt!

Tips voor het vliegeren

Als de kinderen hun zelfgemaakte vlieger af hebben, is de beste plek om hem te laten vliegen het strand of een open veld. Vermijd gebieden met bomen, gebouwen of bergachtig terrein. Het is essentieel dat er lichte tot matige wind is en dat je het volgende doet:

Een man met een vlieger
 • Vouw de vlieger uit zodat de staart niet in de lijn verstrikt raakt.
 • Je kind moet in de wind gaan staan met de vlieger omhoog.
 • Loop ongeveer 20 passen achteruit en verleng de lijn.
 • Tel tot drie en geef dan een ruk en tegelijkertijd laat je de vlieger los en laat je hem vliegen.
 • Zodra je voelt dat de vlieger in de lucht blijft hangen, laat je de lijn langzaam los van de haspel en laat je hem hoger gaan.

De oorsprong van vliegers

Er wordt aangenomen dat Aziatische landen als Indonesië, China en Japan de eerste vliegers (Spaanse link) vlogen als een vorm van signalering. Volgens de legende was het Marco Polo die ze tegenkwam op zijn reizen naar het Oosten en ze meenam naar Europa, waar ze snel populair werden. Ze bereikten zelfs de Spaanse koloniën in Amerika.

Een gepersonaliseerde zelfgemaakte vlieger

Een van de voordelen van het thuis maken van dit traditionele speelgoed is dat je het ontwerp kunt aanpassen en een uniek en exclusief model hebt om mee te vliegen als je op vakantie gaat naar het platteland of naar het strand.

Nu je weet hoe je een zelfgemaakte vlieger maakt, vraag je je kind gewoon welke kleuren het wil en laten jullie je fantasie samen vliegen! The sky’s the limit. Wellicht ook interessant voor jou

3 knutselwerkjes voor kinderen met papier-maché
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 knutselwerkjes voor kinderen met papier-maché

Knutselen met papier-maché stimuleert creativiteit, motorische ontwikkeling, en milieubewustzijn. Bovendien zijn ze erg leuk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.