Denkspelletjes voor kinderen die ze thuis kunnen spelen

Denkspelletjes zijn een goede manier om de intellectuele ontwikkeling van je kind aan te moedigen. Ontdek in dit artikel zelfgemaakte spellen die je kinderen naast school en in vakanties blijven stimuleren.
Denkspelletjes voor kinderen die ze thuis kunnen spelen

Laatste update: 28 maart, 2020

Ontdek een aantal denkspelletjes voor kinderen die ze thuis kunnen spelen. Het enige wat je nodig hebt zijn wat folders, kleurpotloden en veel fantasie.

Leren door te spelen: dit is het doel dat ouders moeten stellen voor hun kinderen in de vakantie. Natuurlijk is een vakantie er om je kinderen de kans te geven even uit te rusten na een lange periode school. Toch is het belangrijk om hun brein nog actief te houden.

We hebben het nu echter niet over je kinderen werkboeken vol monotone rekensommen en grammatica oefeningen geven. We bedoelen in plaats daarvan juist het gebruik maken van denkspelletjes voor kinderen om te leren.

Zelfgemaakte denkspelletjes voor kinderen

1. Memory

Eén van de meest klassieke en simpelste spellen die kinderen erg leuk vinden is memory. Het spel zelf is al vermakelijk voor kinderen. Je kan het echter nog leuker en educatiever maken als je je kind laat meehelpen met het maken van het spel.

Om je eigen memory spel te maken, heb je de volgende materialen nodig:

  • De afbeeldingen die je kinderen willen gebruiken
  • Karton of foambord
Memory spelen met het gezin

Laat als eerste je kinderen tekenen of knip de afbeeldingen die ze willen gebruiken uit (twee kopieën per afbeelding). Plak vervolgens de afbeeldingen op karton dat geknipt is in vierkantjes. Zorg ervoor dat alle vierkanten dezelfde grootte en kleur zijn.

Om dit te spelen leg je als eerste de kaarten ondersteboven. Daarna draai je ze om de beurt om om paren te krijgen. Het zal je verbazen hoe goed je kind de positie van de verschillende afbeeldingen kan onthouden!

Dit is een fantastisch spel voor het verbeteren van scherpzinnigheid en het geheugen. Daarnaast is het ook een leuke activiteit voor de hele familie.

2. Alfabet bingo

Alfabet bingo is één van de perfecte denkspelletjes voor kinderen die net het alfabet hebben geleerd. Deze activiteit is een variatie van het bekende spel, wat gespeeld wordt met nummers.

Je kan zelf bingo speelkaarten maken door verschillende kleuren voor de letters te gebruiken. Je kind zal zonder het te merken het alfabet opnieuw oefenen terwijl hij of zij de kaarten maakt.

Tijdens het spel kunnen de spelers “bingo” roepen wanneer ze een volledige lijn op hun kaart hebben, of “volle kaart” wanneer ze de hele kaart vol hebben.

3. Puzzels

Nog een optie voor denkspelletjes voor kinderen is om een puzzel te maken. Je kunt een oude folder of karton gebruiken om een simpele puzzel te maken.

Puzzels zijn ideaal voor het verbeteren van het logisch denken en redeneren bij kinderen. Ze zijn ook perfect voor het ontwikkelen van andere vaardigheden, zoals hand-oog coördinatie en de fijne motorische vaardigheden.

Nog een originele variatie van dit klassieke spel is het gebruikmaken van legostukjes. Het enige wat je nodig hebt is verschillende legostukjes, een stuk karton waar je de stukjes op kunt tekenen en een pen of marker.

Schud de stukjes door elkaar zodra je de omtrek van de legostukjes hebt getekend en ze uitgeknipt hebt. Vervolgens kunnen je kinderen de uitgeknipte stukjes en de legostukjes bij elkaar zoeken.

Een ideaal spel voor het ontdekken van geometrie en het oefenen van redeneren met de jongste familieleden.

Meer zelfgemaakte denkspelletjes voor kinderen

4. Zoek de verschillen

Eén van de lievelingsactiviteiten van kinderen is kleuren. Daarom is het erg handig om een zwart-wit versie van ‘zoek de verschillen’ te gebruiken, zodat je kinderen het na het spelen in kunnen kleuren.

Deze activiteit is goed voor kinderen die moeite hebben met zich te concentreren op één ding. Daarnaast helpt het ook bij het ontwikkelen van de scherpzinnigheid. Je kunt op het internet ‘zoek de verschillen’ afbeeldingen vinden die je uit kunt printen. Ook kan je het zelf met je kinderen maken.

 

Spelletjes om thuis te doen

5. Denkspelletjes voor kinderen voor buiten: schatzoeken

Dit is een erg simpele activiteit die de avontuurlijke kant van je kinderen naar boven zal halen. Ook zal het hun liefde voor mysterie aanwakkeren. Een speurtocht is daarnaast een goede activiteit voor het ontwikkelen van redeneringsvaardigheden. Kinderen moeten aanwijzingen volgen die ze tijdens het spel krijgen om vervolgens een geheime schat te vinden.

Ook zal het ook hun visuele perceptie, concentratie en aandachtsvaardigheden ontwikkelen. Dit komt doordat aandacht voor detail een belangrijk deel van dit spel is.

Er zijn veel verschillende manieren om een schattenspeurtocht te creëren en uit te voeren. Je kan wiskundige oefeningen, raadsels of andere activiteiten gebruiken waarmee je kinderen hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.

6. Raadsels

Als laatste hebben we raadsels. Voor deze denkoefening heb je geen materialen nodig – alleen je fantasie. De woorden en het ritme dat je gebruikt om verzen op te lezen zullen de aandacht van je kinderen trekken en hun motiveren om achter het antwoord te komen.

Als ze dit doen zullen je kinderen leren hoe ze associatie kunnen vinden tussen ideeën en concepten kunnen vormen. Daarnaast wordt hun fantasie er door ontwikkelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Crespillo, E. (2010). El juego como actividad de enseñanza-aprendizaje. Gibralfaro.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.