9 ideeën voor de decoratie van een speelkamer

In dit artikel geven we je enkele tips om een creatieve en leerzame speelruimte voor je kind te ontwerpen.
9 ideeën voor de decoratie van een speelkamer
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 07 oktober, 2018

De decoratie van een speelkamer is een van de leukste dingen om te doen voor zowel ouders als kinderen. Vanaf het moment dat je baby wordt geboren, kan deze ruimte zijn of haar psychomotorische ontwikkeling helpen.

Het is waar dat het ontwerp van deze ruimte zal afhangen van hoe oud je kind is. Als je hem echter in het begin goed ontwerpt, hoef je alleen maar kleine wijzigingen aan te brengen als je kind groeit.

Ideeën voor de decoratie van een speelkamer

1. Kies een goede ruimte

Een lege kamer of een kamer die je niet gebruikt, is de juiste plaats. Anders kun je een deel van de slaapkamer inrichten als speelruimte.

Het is erg belangrijk om dingen te gebruiken die helpen bij de ontwikkeling van de motorische vaardigheden en ook de creativiteit van je kind. Je kunt zijn speelgoed ook op functionele manieren plaatsen om hem te leren dat alles zijn plaats heeft. Dit helpt hem te leren over orde en organisatie.

2. Maak de vloer babyproof

Om te voorkomen dat je kind zich bezeert, moet je kussens in de hoeken plaatsen. Rubberen matten op de vloeren zijn ook een goede optie. Ze zijn duurzaam, waterbestendig en dus gemakkelijk schoon te maken.

3. Plaats een schoolbord

Een goed alternatief, buiten spelletjes, is om een schoolbord te hebben. Met een schoolbord kan je kind zichzelf uitdrukken, leren en veel verschillende activiteiten uitvoeren. Je kunt haar zelfs verschillende kleuren stiften of krijtjes geven.

Zelfklevend vinyl is ook een goed idee. Behalve een leuk accent in een slaapkamer aanbrengen, kan dit zelfs helpen voorkomen dat kinderen op de muren kleuren.

4. Ruimte voor spelletjes

Houd de leeftijd van je kind in het achterhoofd wanneer je spelletjes en speelgoed kiest. Je moet altijd de beste plek voor speelgoed bedenken om er zeker van te zijn dat er voldoende ruimte is. Deze spelletjes kunnen bordspellen, blokken en bouwspeelgoed en videogames zijn.

Moeder en kind spelen samen

5. Vergeet een bureau niet

In een kinderkamer moet er altijd een tafel zijn die is ontworpen om werk, huiswerk en activiteiten aan te doen. Het moet de juiste hoogte zijn voor je kind. Je moet er ook eentje nemen die zowel voor plezier als voor de studie kan worden gebruikt.

Het is ook belangrijk om een plankje op het bureau te hebben met alles wat je kind nodig kan hebben als hij speelt. Dit kan krijtjes, waterverf, vellen papier omvatten; alles wat hij zou kunnen gebruiken om zijn verbeelding de vrije loop te laten.

6. Zorg ervoor dat het goed verlicht is

Natuurlijk licht is altijd ideaal, maar als dat niet mogelijk is, moet je een klein lampje naast het bureau zetten. Dit kan ook de creativiteit van je kind stimuleren.

Als de kamer ramen heeft, kunt je gordijnen gebruiken om licht binnen te laten. Gordijnen verhinderen ook dat de zon de ogen van je kind beschadigt. Voeg decoraties toe voor een leuk persoonlijk tintje.

7. Gebruik opbergboxen

Behalve de ruimte er goed uit te laten zien, helpen opbergboxen je om het speelgoed op te ruimen als je kind klaar is met spelen. Ze zijn ideaal voor het opbergen van speelgoed per soort. Ze helpen je kind om het speelgoed te vinden omdat ze altijd op dezelfde plek zijn.

Een goed idee is om voor elke categorie verschillende kleuren te gebruiken. Blokken gaan bijvoorbeeld in de groene doos, racebanen in een rode en dinosaurussen in de bruine. Theeserviezen in de paarse la, kostuums in de roze, poppen in de oranje enzovoort.

Door hun speelgoed op te ruimen als ze klaar zijn met spelen, zullen kinderen al op jonge leeftijd goede organisatorische gewoonten creëren. Deze gewoonte blijft hen de rest van hun leven bij. Het stimuleert ook hun richtinggevoel.

8. Maak goed gebruik van kleuren

De beste kleuren om de muren te schilderen zijn zachte, neutrale kleuren. Nadat je de muren hebt geschilderd, kan jouw kind een thema kiezen. Je kunt op haar instinct vertrouwen en haar het thema laten kiezen dat ze wil.

“In de kinderkamer moet er altijd een tafel zijn die is ontworpen om werk, huiswerk en activiteiten aan te doen .”

Als het een gedeelde kamer is, kun je deze decoreren met een dierenthema of iets dergelijks. Alles hangt af van wat de kleintjes het leukst vinden.

Een goed idee voor de decoratie van een speelkamer is om gebruik te maken van de invloed die kleuren hebben op hun humeur. Kleuren stimuleren de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling.

Kleuren beïnvloeden ook het temperament en de persoonlijkheid van kinderen. Op deze manier geeft rood speelgoed energie en zorgt ervoor dat kinderen willen bewegen. Dit wordt daarom aanbevolen voor stillere kinderen die een kleine energieboost nodig hebben.

Geel speelgoed is op zijn beurt meestal goed voor kinderen met concentratieproblemen. Ze helpen de cognitieve ontwikkeling te verbeteren en ook het denkvermogen te vergroten.

Blauw speelgoed heeft de neiging om kleintjes te helpen ontspannen. Ze helpen ook slaap bevorderen. Om deze reden worden ze aanbevolen voor actieve kinderen of kinderen die erg prikkelbaar of chagrijnig zijn.

Decoratie van een speelkamer

9. Maak ruimte voor boeken

Het is belangrijk om wat boekenplanken in de speelkamer te hebben waar kinderen gemakkelijk bij kunnen. Zelfs als ze te jong zijn om te lezen, zullen de plaatjes hen motiveren om de boeken te openen.

Het is een goed idee om een gemakkelijke stoel te plaatsen waar ouders kunnen zitten en met hun kinderen kunnen lezen om het lezen te stimuleren. Tenslotte is deze speelkamer ook geweldig voor gezinsactiviteiten en plezier


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.