Wat is een pleeggezin en hoe werkt de pleegzorg?

Een pleeggezin biedt zorg aan kinderen zonder de moeilijkheden van het legaal ouder worden van het kind. Dit is het grootste verschil met adoptie.
Wat is een pleeggezin en hoe werkt de pleegzorg?

Laatste update: 22 augustus, 2019

Een pleeggezin biedt tijdelijke zorg aan jonge kinderen of pubers. Deze families zijn toegewijd aan het beschermen van het kind en zorgen ervoor dat hij of zij fysiek, emotioneel, psychologisch en economisch ondersteund wordt tot hij of zij terug kan naar de biologische ouders.

Een pleeggezin is een tijdelijke oplossing zodat minderjarigen beschermt worden in hulpeloze situaties. Het houdt de kinderen in een gezinsomgeving tot hun eigen gezin of familielid weer voor hen kan zorgen. Als dit niet mogelijk is, blijft het kind bij een pleeggezin.

Wanneer ouders niet voor hun kinderen kunnen zorgen, beschermt de regering deze kinderen. Soms wordt er door de jeugdzorg voor hen gezorgd om in hun behoeften te voorzien. Onderzoekers zijn er echter achtergekomen dat kinderen het gevoel moeten hebben dat ze bij een familie horen om goed te kunnen ontwikkelen. Daarom is het pleegsysteem van start gegaan.

Een pleeggezin speelt de rol van een voogd en zorgt voor het kind tot de thuissituatie weer opgelost is. Dit betekent echter niet dat de mensen die voor het kind zorgen de legale ouders worden. Dit is het grootste verschil tussen adoptie en pleegzorg.

Hoe werkt de pleegzorg

Pleegouders moeten ervoor zorgen dat kinderen integreren in hun leven en ze helpen met hun persoonlijke, materiële, spirituele en educatieve ontwikkeling totdat ze terug kunnen naar hun biologische familie.

Ze mogen terug naar hun biologische ouders wanneer die training hebben gehad in het opvoeden van kinderen en ze kunnen laten zien dat het conflict of de situatie die zorgde voor de scheiding opgelost is.

Pleegzorg staat kinderen toe om in contact te blijven met hun biologische familie. Dit betekent dat ze hun ouders kunnen zien wanneer een pleeggezin voor hen zorgt tot ze weer samen kunnen wonen. Pleegouders worden niet de ouders van deze kinderen.

Wat betreft pleegzorg regelen wetten de rechten en plichten van iedereen die betrokken is bij het proces. De wetgeving garandeert ook dat de kinderen, hun biologische families en hun culturele identiteiten gerespecteerd worden.

Een pleeggezin

Pleegzorg heeft verschillende eigenschappen vergeleken met institutionalisering. Het is namelijk voordelig voor het kind dat hij of zij persoonlijke aandacht krijgt en zich ontwikkelt in een gezinssituatie. Dit is een belangrijke en verrijkende ervaring voor iedereen die betrokken is.

Dit blijft zo tot alle redenen van de scheiding opgelost zijn. Aan de andere kant kan een kind ook uit de pleegzorg komen, bijvoorbeeld door geadopteerd te worden.

Vereisten voor een pleeggezin

Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de kinderen naar een pleeggezin moeten, zoals:

Daarom zijn de oplossingen voor iedere situatie ook verschillend.

Kinderen hoeven bijvoorbeeld maar een paar dagen per week naar een pleeggezin als het werk van hun ouders ervoor zorgt dat ze niet in staat zijn om op dat moment voor hun kinderen te zorgen.

Wat betreft pleegzorg, in de wet staat wat de rechten en verplichtingen zijn van iedereen die betrokken is bij het proces.

Ook kan er voor korte tijd voogdij geregeld worden in het geval van een noodgeval. Dit komt voor wanneer de ouders niet voor hun kind kunnen zorgen tijdens een bepaalde periode, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname.

Als laatste is het meest voorkomende type langdurige voogdij. Dit gebeurt wanneer het niet mogelijk is om in te schatten wanneer het kind terug kan naar zijn biologische familie.

Een pleeggezin zijn voor een kind: een moeilijke keuze

Getrouwde stellen hebben de beste positie om een pleegkind te verwelkomen. Koppels met een kind van dezelfde leeftijd hebben ook de voorkeur. Daarna gaat de voorkeur uit naar getrouwde stellen die geen kinderen hebben en als laatste naar vrijgezelle individuen.

De maatschappelijke dienstverlening en medische teams bereiden de pleegouders niet alleen voor, maar evalueren en steunen ze ook. Hun samenwerking is belangrijk, omdat deze speciale ervaring ondernomen moet worden met de steun en hulp van professionals.

Zorgen voor een kind met een moeilijk verleden is prachtig, maar kan ook uitdagend zijn. Het kind voelt zich misschien vreemd in zijn pleeggezin of vertoont raar gedrag.

Kinderen helpen bij hun huiswerk

Daarom is het belangrijk om erop te wijzen dat de grootste angst van het kind is om zijn biologische familie te verliezen. Daarnaast kennen ze hun pleeggezin niet zo goed, dus weten ze niet in hoeverre ze op hun pleegouders kunnen rekenen. Daarom is het belangrijk om flexibel te blijven.

Het voordeel van dit systeem

Pleegzorg zorgt ervoor dat kinderen van alle leeftijden op kunnen groeien bij een andere familie dan hun eigen, maar die net zo gastvrij en ondersteunend is, wanneer ze het nodig hebben en voor een bepaalde tijd. Gebaseerd op deze ervaringen blijkt pleegzorg een mogelijk en uitvoerbaar systeem.

Deze keuze levert voordelen op korte en lange termijn. Een gebrek aan genoeg zorg tijdens de eerste jaren van de jeugd kan zorgen voor serieuze en soms permanente gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Dankzij pleeggezinnen hebben veel kinderen een leukere jeugd en een betere toekomst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.