Mijn armen zijn jouw schuilplaats, voor altijd

Een knuffel of omhelzing is zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, maar ook als we ouder zijn geeft het een gevoel van thuiskomen.
Mijn armen zijn jouw schuilplaats, voor altijd
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 14 januari, 2019

Het maakt niet uit of je drie maanden oud bent, 3 jaar oud, of 30. Mijn armen zullen jouw schuilplaats zijn – het thuis waar je kunt opgroeien en je geliefd, gewaardeerd en beschermd kunt voelen.

Mijn armen zullen er altijd zijn als je een kussen nodig hebt om je hoofd op te rusten en je problemen te vergeten. Iedere keer dat je liefde en aandacht nodig hebt, zelfs als je al volwassen bent.

Het is vast meer dan eens gebeurt in je dagelijkse leven als moeder of vader, dat iemand tegen je zei: “laat je baby er niet aan wennen dat hij vastgehouden wordt, anders wordt hij verwend”.

Als we deze dingen horen die gebaseerd zijn op zogenaamde algemene wijsheden, vragen we onszelf af of het echt beter is als we onze baby’s in hun kinderwagen of wiegje laten liggen, naar de muur of plafond starend of kijkend naar de oneindige lucht waar niets gebeurd en niemand tegen hem praat.

Kinderen zijn de ankers die een moeder tot leven wekken.
-Sófocles-

Natuurlijk heeft alles grenzen en moet er een balans zijn. Maar ondanks wat we misschien geloven, behoren baby’s het eerst deel van hun leven rustend op het lichaam van hun moeder door te brengen. Niets is meer heilzaam en stimulerend.

De borst en armen van de ouders zijn de ideale omgeving om constante veiligheid en stimulatie te vinden. Dit is precies wat hun volwassen wordende hersenen nodig hebben.

Wat als je niet in mijn armen opgroeit?

Verder willen we je een detail geven om over na te denken. Er zijn onderzoeken die aantonen dat affectieve ontwikkeling van kinderen die in een tehuis opgroeiden zo zwak is dat het traumatisch is.

De meerderheid heeft last van stoornissen als het om relaties gaat. Het is zelfs zo erg dat is waargenomen dat baby’s in de slechtste weeshuizen zelfs met huilen zijn gestopt.

Deze baby’s komen tot het punt waarop ze leren dat huilen geen enkel nut heeft. Het heeft niets te maken met wel of niet gevoed worden. Waar ze echt naar verlangen is dat ze vastgehouden, gewiegd en emotioneel gerustgesteld worden.

Wanneer dit ontbreekt, als dit niet aangeboden wordt, beginnen kinderen gebreken te ontwikkelen. De impact van deze onvervulde behoeften zal een een aantal gevolgen hebben, waaronder:

Je zult in mijn armen opgroeien zodat je sterk wordt

Je zult in mijn armen opgroeien zodat je sterk wordt

Gelet op dergelijke dramatische omstandigheden zoals die van de verwaarloosde kinderen in bepaalde weeshuizen in bijvoorbeeld Azië of Afrika, zijn we het allemaal eens over het belang van sterke, gezonde en veilige banden met onze baby’s.

Deze banden zijn essentieel en iets dat we moeten bevorderen, vooral tijdens de eerste drie jaar van hun leven. Deze periode is vooral belangrijk voor psychomotorische, affectieve en psychosociale ontwikkelingen van de hersenen.

Om deze reden is het altijd goed om de basisprincipes van kinderen in onze armen opvoeden op te volgen. De voordelen en holistische impact die deze benadering van opvoeden op onze kinderen heeft is verbluffend.

Opgroeien in de armen van papa en mam verbetert de ontwikkeling van een kind

De natuurlijke houding van een kind is zoals we allemaal wel weten met zijn rug gekromd in de vorm van een C. Dit is hoe baby’s in de baarmoeder lagen en het is de positie die ze het meest comfortabel vinden tijdens de eerste maanden van het leven.

  • Of we nu een baby in een draagzak dragen of in onze armen, onthoud dat zijn knietjes altijd hoger moeten zijn dan zijn billen. Dit noemen we een foetus- of ‘kikkerhouding’. 
  • Continue interactie terwijl je de baby vasthoudt is goed voor zijn sociale, affectieve en communicatieve ontwikkeling: je baby zal reageren op lachen, woorden en strelingen…
  • Het feit dat je de baby in je armen draagt zal ook koliek verminderen. En ook de klassieke reflux dat zo vaak voorkomt in de eerste drie maanden van het leven.
  • Houd rekening met het feit dat baby’s die de hele dag liggen plagiocefalie kunnen ontwikkelen (een afgeplatte schedel door een slechte houding).
Mijn armen zullen altijd jouw thuis zijn ongeacht hoe oud je bent

Mijn armen zullen altijd jouw thuis zijn, ongeacht hoe oud je bent

Kinderen groeien snel op, zoals we weten. Gisteren lagen ze nog op je borst te slapen en liepen we nog door het park met een kind in onze armen. Nu gaan ze ineens naar school. Ze zitten voorin in de auto en zijn ze zich aan het voorbereiden om met vrienden op vakantie te gaan.

Onderwijs is geen race naar het leven, maar tempert de ziel voor de moeilijkheden van het leven.
-Pythagoras-

Al deze dingen zijn goed en positief, en waar alle moeders en vaders op hopen. Ze willen dat hun kinderen vrij, sterk en volwassen zijn. Ook dat ze in staat zijn om gelukkig te zijn en anderen ook gelukkig te maken. Maar onthoud dit: niemand is te oud dat ze geen omhelzing of knuffels meer nodig hebben.

Knuffels en omhelzingen moeten altijd beschikbaar zijn

Knuffels van een moeder en vader hebben geen vervaldatum. Ze moeten altijd beschikbaar zijn voor zowel die alledaagse momenten als voor die gevallen dat je kinderen ze het hardst nodig hebben.

Knuffels zijn een manier om naar huis terug te keren, een gevoelsmatige manier om kinderen eraan te helpen herinneren dat we van ze houden, hoe belangrijk ze zijn voor ons, en hoe trots we zijn op wie ze zijn en zoals ze zijn. Ze zijn onze waardevolle, perfecte en dierbare kinderen die het leven ons gegeven heeft.

Dus besteed geen aandacht aan diegenen die zeggen dat je baby verwend wordt als hij te veel vastgehouden wordt. De waarheid is dat als je baby zonder deze bron van emotionele voeding opgroeit, je hem berooft van iets dat hij heel hard nodig heeft.

Een kind opvoeden gaat niet alleen om de zorg om zijn fysieke gezondheid. Het gaat ook om het voeden van zijn emoties en zorgen voor zijn geest, hersenen en hart….


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.