11 Fouten die nieuwe moeders maken
Het is normaal om fouten te maken als je kinderen opvoedt, vooral voor nieuwe moeders. Niemand is perfect, maar kennis is macht. Dus als je van tevoren leert over deze veelgemaakte fouten, dan kun je ze zelf vermijden.
Als je voor het eerste moeder bent, heb je waarschijnlijk een aantal van de fouten uit de lijst al gemaakt. Dat geeft niets, er is hoop voor iedereen.
De meest gemaakte fouten door nieuwe moeders
Om alle kleine dingen in paniek raken
Veel moeders overreageren als hun kind bijvoorbeeld spuugt. De baby merkt normaal gesproken de gevoelens en humeur van de moeder op, en jouw angst en zenuwen kunnen het kind ook angstig en zenuwachtig maken. Probeer alles daarom zo kalm en soepel mogelijk te doen.
Alle benodigdheden van hun baby het hele eerste jaar steriliseren
Hygiëne is cruciaal voor baby’s in de eerste paar weken van hun leven, maar raak er niet geobsedeerd door. Probeer de voorwerpen zo schoon te houden dat de baby toch in contact komt met een aantal bacteriën om hun eigen immuunsysteem op te bouwen, maar niet zo veel dat ze een infectie oplopen.
Hun kind wakker maken om te eten
Baby’s worden vanzelf wakker als ze honger hebben en ouders hoeven normaal gesproken hun slaap niet te verstoren. Als ze zelf niet wakker worden, laat ze dan slapen.
Experts bevelen aan dat baby’s iedere 3 uur eten gedurende de eerste drie weken van hun leven. Dit betekent niet dat ze uit hun vredige slaap gehaald moeten worden om gevoed te worden.
Ze te goed inpakken
Baby’s hebben de neiging om gemakkelijk af te koelen in de eerste weken van hun leven. Als je ze echter te veel verwarmd, zweten ze veel.
Het is belangrijk om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Je kunt voelen of ze het koud hebben door de temperatuur van hun handen en voeten te checken, of als deze er een beetje paarsachtig uitzien. Als ze zweten rond hun hoofdje of nek, hebben ze het waarschijnlijk erg warm.
Eisen dat het huis overdag stil is als de baby slaapt
Zodra ze anderhalve maand oud zijn, begint het slaappatroon van een baby het licht-donkercyclus te volgen en kunnen ze ‘s nachts langer slapen.
Daarom moeten baby’s wennen aan geluid in het huis tijdens dutjes om te weten wanneer het overdag is.
Daarbij, als er altijd absolute stilte is terwijl de baby slaapt, kan ieder geluid ze opschrikken en wakker maken.
Hun baby vergelijken met die van anderen
Je moet je baby niet vergelijken met anderen. Ieder kind ontwikkelt op zijn eigen tempo en zolang dit gebeurt binnen de normale grenzen, dan hoef je je geen zorgen te maken.
Tijdens medische controles is het de verantwoordelijkheid van de kinderarts om te checken of de baby zich normaal ontwikkelt. Dus vergelijk jouw ervaring niet met die van andere moeders. Iedereen ervaart de groei van haar kind op een andere manier.
Hun baby iedere dag in bad doen
Kinderartsen zeggen dat een baby twee of drie keer per week in bad doen voldoende is. Als je ze schoonmaakt met doekjes en je handen wast na iedere verschoning, is het niet nodig om het bad iedere dag te gebruiken, of zo vaak zeep op hun huid te gebruiken, zelfs als het zacht is.
De tijd dat hun baby slaapt niet benutten door zelf een dutje te doen
Dit is een veelgemaakte fout die nieuwe moeders maken. Ze kiezen er meestal voor om achterstallige huishoudelijke taken te doen terwijl hun baby slaapt, maar binnen een paar weken zullen meesten merken hoe moe ze zijn. Er wordt geschat dat nieuwe moeders tussen 400 en 750 uur slaap missen in het eerste jaar van hun baby’s leven.
Niemand anders de baby aan laten raken of vasthouden
Het is heel normaal voor zowel nieuwe moeders als moeders met ervaringen dat ze bang zijn dat hun kind ziek wordt als iemand anders hem kust of vasthoudt. Maar het is een kwestie van gezond verstand als je weet dat iemand ziek is, je de baby uit de buurt houdt van die persoon om te voorkomen dat de ziekte verspreidt.
Hun haren knippen om het dikker terug te laten groeien
Het is aanbevolen om pas na hun eerste levensjaar de haren van je baby te knippen. Dat de haren dikker terug groeien is een mythe; hun haren zullen hetzelfde blijven.
Daartegenover, als een baby erg klein is, kunnen ze warmte verliezen via hun hoofd. Hun eigen haarkleur, soort en textuur verschijnt toch niet voordat ze een jaar oud zijn en dit is vooral bepaald door genetica.
Hun partner verwaarlozen
Het is normaal dat nieuwe moeders voelen dat ze iedere minuut met hun baby door moeten brengen. Maar ze moeten als het mogelijk is ook tijd wijden aan hun partner.
Vraag een babyzitter zo vaak als je kunt, of vraag om hulp van een familielid een keer per week of twee weken, zodat je samen leuke dingen kunt doen of intieme momenten kunt delen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación española pediatría. Guía práctica para padres. Extraído de: https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf
- Belintxon-Martín, M., Zaragüeta, M. D. C., Adrián, M. C., & López-Dicastillo, O. (2011, December). El comienzo de la lactancia: experiencias de madres primerizas. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 34, No. 3, pp. 409-418). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272011000300007&script=sci_arttext&tlng=pt
- Diario de Ibiza. Los 10 libros imprescindibles para los padres. Extraído de: https://www.diariodeibiza.es/cultura/2016/04/29/10-libros-imprescindibles-madres/838697.html
- Rodríguez Gadea, S. (2013). Voy a ser madre primeriza,¿ me pueden ayudar? Proyecto educativo para madres primerizas sobre la lactancia materna. https://repositorio.comillas.edu/xmlui/handle/11531/17445
- Rodríguez Tecún, S. M. (2017). La influencia del comportamiento que presenta la madre primeriza hacia los síntomas psicosomáticos del infante (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala). http://www.repositorio.usac.edu.gt/10624/
- UNICEF. Bienvenido bebé. Extraído de: http://files.unicef.org/uruguay/spanish/bienvenido_bebe.pdf