5 Vragen over seksualiteit die kinderen hebben

Weet welke vragen over seksualiteit kinderen hebben en wat de meest geschikte antwoorden zijn, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen.
5 Vragen over seksualiteit die kinderen hebben
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 10 februari, 2023

Als je een kind hebt, moet je altijd voorbereid zijn op vragen van hen over seksualiteit. Het is belangrijk dat het onderwerp je niet verrast en dat je op elke vraag het juiste antwoord hebt. En, indien nodig, wat concrete onderbouwing in een taal die past bij het begripsniveau van je kind.

Seksualiteit is een universeel onderwerp en daarom wijzen vragen altijd op dezelfde aspecten. Je kunt er dus op anticiperen en er nu al mee leren omgaan. Wij kunnen je helpen!

Welke vragen over seksualiteit hebben kinderen?

Het eerste wat je moet weten is dat deze vragen op elk moment en op elke plaats komen. Thuis, in de supermarkt, in het park, of op een verjaardagsfeestje.

Daarom is de beste strategie om ze te beantwoorden te beginnen met goed naar je kind te luisteren. Zo kun je erachter komen hoeveel ze al van het onderwerp weten. Vervolgens moet je ze, zonder toespraken te houden, op een zo natuurlijk mogelijke manier beantwoorden om vanaf het begin gezonde seksualiteit te gaan bevorderen.

“Als je met kinderen over seksuele onderwerpen praat, is het belangrijk om een rustige en constante toon aan te houden…”.
– Voorlichtster Yolanda Gallardo -.

Hier komen de vragen!

1. Hoe komen baby’s in de buik van een moeder?

A little girl hugging her mom's pregnant belly as they stand at the sea shore at sunset.

Als er een zwanger familielid is of jij als moeder een nieuwe baby verwacht, komt deze vraag vroeg of laat aan de orde. De leeftijd van het kind is een bepalende factor bij het uitwerken van een bevredigend en voldoende duidelijk antwoord.

Het belangrijkste bij vragen over seksualiteit van kinderen is om niet te liegen en de dingen bij hun naam te noemen.

Als je kleintje 2 of 3 jaar oud is, kun je uitleggen dat mama een eitje in haar baarmoeder heeft en dat papa speciale cellen heeft die spermatozoa heten. En dat als beide samenkomen, er een nieuw leven ontstaat.

Als het kind ouder is, vertel dan over de geslachtsorganen van de verschillende geslachten en vertel hoe de vereniging van deze cellen plaatsvindt. In intimiteit en tijdens het delen van een liefdevol moment, gaat de penis van papa de vagina van mama binnen om de nieuwe baby het leven te schenken.

2. Hoe komen baby’s uit de buik van mama’s?

Als het kind 2 tot 3 jaar oud is, vertel dan zonder al te veel details over vaginale bevalling en keizersnede.

Voor kinderen ouder dan 4 is het goed om het verschil tussen beide processen te beschrijven en welke lichaamsdelen bij elk betrokken zijn.

3. Waarom hebben meisjes geen penis?

Je moet de lichaamsdelen met de juiste woorden benoemen. Het is geen goed idee om bijnamen te verzinnen voor de vagina of de penis, alleen omdat dat minder omslachtig of ongemakkelijk voor je is.

Als kinderen deze vraag stellen, kun je uitleggen wat de verschillen tussen de seksen zijn en waarom dit verschil essentieel is voor de voortplanting.

4. Wanneer kan een meisje moeder worden?

Een meisje kan moeder worden als ze opgroeit en sterk genoeg is om haar kind te dragen en te voeden. Ze heeft dan een partner met wie ze de baby kan verwekken en opvoeden. Ook een huis en, in het algemeen, de dingen die nodig zijn voor het kind om gezond en gelukkig op te groeien.

In het boek (Spaanse link) No hay lugar como el hogar para la educación sexual ( Er is geen plaats zoals thuis voor seksuele voorlichting), is er een dialoog van een jongen die zich afvraagt:“Kan ik een baby krijgen als ik groot ben?”. En het voorgestelde antwoord is:

“Alleen een vrouw kan een een baby krijgen. Zij heeft een speciale plaats in haar lichaam die de baarmoeder heet en waar de baby opgroeit. Maar vaders helpen om de baby te maken. Je kunt vader worden als je groot bent, als je dat wilt.”

5. Wat is seks?

Via de televisie of andere technologieën kunnen jonge kinderen scènes van geslachtsgemeenschap zien. Ze kunnen er ook over horen als andere oudere kinderen erover beginnen.

Als de vraag bij hen opkomt, moet je er dus wat meer over vragen. Het is belangrijk om te weten hoe diep de vraag gaat en hoe ver de huidige kennis van je kind reikt.Je kunt het gesprek het beste voortzetten door te vragen: Wat denk je dat het is?

Zodra je hun begripsniveau detecteert, leg dan uit dat dit een intieme, liefdevolle ontmoeting tussen volwassenen is. Als het kind ouder is dan 7, kun je praten over geslachtsgemeenschap, intimiteit, privacy, en het belang van wederzijdse toestemming in seksuele relaties.

Maar maak duidelijk dat als ze er meer over willen weten, ze het alleen maar aan jou hoeven te vragen, en jij zult de antwoorden geven die ze nodig hebben.

Niña haciéndole preguntas a su madre sobre su cuerpo.

Hoe beantwoord je de vragen over seksualiteit die kinderen hebben?

Tot nu toe hebben we uitgelegd hoe je elk van de bovenstaande vragen kunt beantwoorden om de communicatie met je kind te bevoordelen (Engelse link). We bevelen de volgende tips aan om in praktijk te brengen als het zover is:

  • Lach niet of maak hun vragen niet belachelijk, ook al zijn ze grappig en geestig. Als je dit doet, zal je kind zich in verlegenheid gebracht voelen of denken dat je hem of haar niet serieus neemt.
  • Antwoord naar waarheid, met eenvoudige en korte woorden. Je hoeft geen lezing over het onderwerp te geven.
  • Pas je antwoorden aan aan de leeftijd van je kind.
  • Hoewel het een serieus onderwerp is, probeer natuurlijk en onbezorgd te spreken. Er gebeurt niets ergs en je speelt gewoon in op de natuurlijke nieuwsgierigheid van een kind in ontwikkeling.
  • Eindig altijd met een vraag: Wil je meer weten? Is je vraag beantwoord?
  • Let op het gesprek en evalueer de gebaren van het kind om te zien of het je begrijpt of iets anders wil vragen.
  • Wees voorbereid op de ‘volgende hoofdstukken’. Kinderen stellen vaak vragen, denken na over de antwoorden, peilen bij andere kinderen, observeren, en komen dan terug voor meer!

Onthoud dat als je vragen van kinderen over seksualiteit beantwoordt, je al in een vroeg stadium seksueel verantwoordelijke mensen vormt. Dit is fundamenteel voor hun veiligheid en zelfzorg.

Bovendien laat je hen zien dat je een betrouwbare bron bent en dat je beschikbaar bent om hun vragen te beantwoorden, ongeacht wanneer of waar ze zich voordoen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.