Kinderen die een kamer delen: tips om hun zelfstandigheid te verbeteren

Kleintjes moeten het gevoel hebben dat ze hun eigen ruimte hebben. Dus als je kinderen hebt die een kamer delen, help ze dan hun privacy te verbeteren.
Kinderen die een kamer delen: tips om hun zelfstandigheid te verbeteren
Sharon Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Capeluto.

Laatste update: 20 maart, 2024

Als je kinderen een kamer delen, is het belangrijk om hun privacy te bevorderen. Soms hebben ze geen andere keuze dan naast hun broers en zussen te slapen, wat natuurlijk een geweldige ervaring kan zijn! Het delen van een kamer kan echter schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de autonomie van elk kind als bepaalde maatregelen niet worden genomen.

In dit artikel delen we vijf praktische aanbevelingen met je om de privacy en zelfstandigheid van je kinderen die een kamer delen te vergroten.

Waarom is zelfstandigheid zo belangrijk?

Een kind dat zelfstandig speelt.

Zelfstandigheid is het vermogen om autonoom beslissingen te nemen, zonder afhankelijk te zijn van andere mensen. Het is een essentieel aspect van persoonlijke ontwikkeling, groei en zelfontplooiing. Het draagt op zijn beurt bij aan een gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen.

Het is duidelijk dat het hebben van broers en zussen delen impliceert. Er is sprake van een broederlijke band waarin eenheid, kameraadschap en begrip de boventoon voeren. Het is echter belangrijk om de onafhankelijkheid van elk van onze kinderen aan te moedigen, zodat een afhankelijke relatie tussen broers en zussen wordt vermeden.

Hoe stimuleer je de zelfstandigheid van kinderen die een kamer delen?

Om een goed samenleven te garanderen bij het delen van een kamer, is het essentieel om rekening te houden met elkaars behoeften, persoonlijke ruimtes te hebben en duidelijk te identificeren wat privé is en wat niet.

Overweeg deze tips om je kinderen te helpen bij het verzorgen en opbouwen van hun zelfstandigheid, zelfs als ze een kamer delen met hun broers en zussen.

1. Individuele opslagruimtes

Een van de eerste stappen die je moet overwegen bij het bevorderen van de zelfstandigheid en privacy van kinderen die een kamer delen, is het zorgen voor individuele ruimtes. Je kunt dus niet alleen elk kind een eigen plekje in de kast geven, maar je kunt ook voor elk kind aparte lades en planken aangeven om zijn of haar spullen op te bergen.

Op deze manier kunnen ze hun spullen onafhankelijk van hun broer of zus organiseren en verzorgen. Tegelijkertijd helpt dit onderscheid het gevoel van verantwoordelijkheid en privacy te vergroten. Het gaat om het creëren van individuele ruimtes in de gedeelde slaapkamer.

2. Gedeelde objecten en persoonlijke objecten als kinderen een kamer delen

” Jouw speelgoed, mijn speelgoed, ons speelgoed”. Dit zou de regel moeten zijn. Het is wenselijk dat kinderen zowel persoonlijk speelgoed hebben als speelgoed of voorwerpen die ze delen met hun broers en zussen. Een combinatie van beide is gunstig voor hun ontwikkeling. Elke casus heeft verschillende positieve bijdragen.

  • Persoonlijk speelgoed: geef kinderen de kans om voorwerpen te hebben die hun specifieke interesses en smaak weerspiegelen.
  • Gedeeld speelgoed: stimuleer kameraadschap, solidariteit en communicatie. Ze helpen kinderen ook om rekening te houden met de wensen en behoeften van anderen.

3. Specifieke taken voor elk kind

Vanaf zeer jonge leeftijd kunnen kinderen beginnen mee te werken aan eenvoudige huishoudelijke taken. Als ze twee of drie jaar oud zijn, kunnen ze hun speelgoed opbergen en zelfs kleding van de vloer rapen. Later kunnen ze complexere activiteiten op zich nemen, zoals het bed opmaken of de tafel dekken.

Het toewijzen van gedifferentieerde taken aan elk kind helpt hun autonomie te versterken, terwijl ze leren bij te dragen aan een algemeen belang. Als bijvoorbeeld twee broers en zussen van vijf en acht jaar oud een kamer delen, kan de jongere dingen van de vloer oprapen, en kan de oudste het meubilair stofzuigen of afstoffen.

4. Persoonlijke decoratie

Decoreren is een van de belangrijkste aspecten voor kinderen. Ze willen dat hun kamers er leuk uitzien, maar vooral weerspiegelen wie ze zijn. In dit opzicht kan het een uitdaging zijn om het met een broer of zus eens te worden over de keuze van kleuren, accessoires en zelfs de opstelling van meubels.

Het is belangrijk om hen te helpen onderhandelings- en communicatievaardigheden te verwerven, zoals uitgelegd in een artikel gepubliceerd door de Universidad Autónoma del Estado de México (Spaanse link). Je kunt echter ook aanbieden om iedereen individueel een aantal decoratie-elementen te laten kiezen.

Want wie zegt dat alles hetzelfde moet zijn? Door ze de mogelijkheid te geven zelf hun muurstickers, lampen of de kleuren van hun spreien te kiezen, krijgen ze een gevoel van eigenaarschap over hun ruimte en kunnen kinderen die een kamer delen hun autonomie bevorderen.

Duidelijke grenzen als kinderen een kamer delen

Bij het delen van een kamer vervagen de grenzen vaak. Soms wordt de sfeer ongemakkelijk, omdat kinderen vrij willen zijn in hun eigen slaapkamer. Dit kan er echter toe leiden dat ze elkaars behoeften verwaarlozen.

Bijvoorbeeld door de tv aan te zetten als de broer of zus huiswerk maakt of met Lego speelt terwijl de ander een dutje doet.

Daarom is het essentieel om duidelijke grenzen te stellen met betrekking tot privacy en wederzijds respect. Als het conflict aanhoudt, kun je ingrijpen en helpen een oplossing te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van roosters of het hebben van een studeerruimte in een ander deel van het huis. Uiteindelijk gaat het erom hen te helpen het belang van privacy en zelfstandigheid te begrijpen en empathie te ontwikkelen.

Als kinderen een kamer delen kunnen ze samen spelen

Van oppervlakkig tot diepgaand

Hoewel het misschien een oppervlakkige zaak lijkt, kan elke kleine verandering in de kinderkamer een aanzienlijke impact hebben op de ontwikkeling van hun onafhankelijkheid en individualiteit.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alleen maar het herschikken van meubels of het versieren van stapelbedden. Maar in werkelijkheid gaan deze aanpassingen veel verder: ze hebben diepgaande gevolgen voor de persoonlijkheid.

Deze eenvoudige aanpassingen helpen hen hun identiteit te verkennen en een actieve rol te spelen bij het creëren van hun eigen ruimte. En wat is er nou belangrijker dan een keuze hebben?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.