Sleutels om een veilige hechting bij je kinderen te bevorderen
Gehechtheid is een aangeboren psychologische neiging bij mensen om hechte en duurzame relaties met andere mensen te vormen. Het vertrouwen van kinderen is gebaseerd op de veiligheid die hun ouders bieden, wat leidt tot minder moeilijkheden in toekomstige relaties. Daarom is het cruciaal voor elk gezin om te leren hoe ze veilige hechting bij hun kinderen kunnen bevorderen.
Ouders die zich bewust zijn van hun emotionele verantwoordelijkheden zijn bereid alles te doen om hun kinderen gelukkig te maken. En studies hebben aangetoond dat het bevorderen van veilige hechting bij kinderen het gemakkelijker maakt om thuis positieve communicatie te gebruiken en daarbij hun gevoel van eigenwaarde en veiligheid te voeden.
5 tips om veilige hechting bij je kinderen te bevorderen
De eerste en langste relatie van een kind is met zijn ouders. En de sterke gehechtheid tussen een baby en hun ouders helpt hen een gezonde geest-lichaamsverbinding te ontwikkelen en te onderhouden. Dit geldt vooral voor jonge kinderen, die vatbaarder zijn voor ongezond gedrag van hun verzorgers.
Hier zijn enkele sleutels om je te helpen een veilige hechting bij je kinderen te bevorderen.
1. Geef ze je onvoorwaardelijke liefde
Ouders zijn niet alleen verantwoordelijk voor de lichamelijke behoeften van onze kinderen, maar ook voor hun emotionele gezondheid. Daarom hebben studies bewezen (Engelse link) dat als je veilige gehechtheid wilt bevorderen, het belangrijk is je kleintjes te laten zien hoeveel je van ze houdt. Dit gebeurt niet alleen door woorden van genegenheid, maar ook door dagelijkse daden van onvoorwaardelijke liefde.
Onthoud dat liefde de basis is voor de ontwikkeling van veilige hechting. Ontzeg je kleintjes dus niet de warmte van je kussen, knuffels en aandacht. Zo kunnen ze leren zich emotioneel te hechten vanuit genegenheid en oprechtheid, niet vanuit angst of behoeftigheid.
2. Accepteer ze in hun totaliteit
Alle kleintjes verbergen in hun innerlijk prachtige bijzonderheden die hen uniek en bijzonder maken. Probeer daarom hun licht niet te doven door kwaadaardige opmerkingen of vooroordelen. Laat ze liever zien dat je ze altijd zult accepteren.
Zo bevorder je hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door duidelijk te maken dat, welke obstakels zich ook voordoen in de vijandige wereld, het gezin altijd die plek zal zijn waar ze zichzelf kunnen zijn zonder zelfbewustzijn.
3. Veilige hechting bevorderen door ze over emotionele intelligentie te leren
Om kinderen het belang van emotionele intelligentie uit te leggen om voor hun eigen gevoelens en die van anderen te zorgen, is het essentieel om empathie en respect te hebben voor hun reacties. Daarom moet bij driftbuien of een slecht humeur de wortel van het probleem worden opgespoord en de dialoog worden gebruikt als opvoedingsmiddel.
Daarom worden de emoties van kinderen gerespecteerd en gevalideerd door empathie en liefde. Maar het biedt ook levenslessen waarmee ze in de toekomst op soortgelijke situaties kunnen reageren, zodat ze leren omgaan met wat ze voelen en niet hun toevlucht nemen tot ongefundeerd geschreeuw.
4. Stel thuis grenzen
Alle kinderen moeten leren wat mag en wat niet mag als het gaat om hun gedrag. Maar dat kan alleen door thuis grenzen te stellen en uit te leggen waarom het verkeerd is die te overschrijden.
Dit helpt om een veilige hechting te bevorderen, doordat ze zich ervan bewust zijn dat hun ouders hen alleen maar proberen op te voeden en te beschermen tegen mogelijke gevaren.
Om grenzen te stellen is het echter essentieel om het advies van gezonde communicatie en positieve discipline op te volgen. Alleen “nee” of “niet doen” zeggen als kinderen zich vergissen is niet genoeg. Het is onontbeerlijk dat de kleintjes duidelijk begrijpen waarom het nodig is de gedragsregels van thuis te respecteren.
5. Laat ze je beschikbaarheid en toewijding zien
Hoewel werkverantwoordelijkheden soms kunnen verhinderen dat ouders zoveel kwaliteitstijd met hun kinderen delen als ze zouden willen, is het essentieel om ze je beschikbaarheid te laten zien wanneer jullie samen thuis zijn. En op die manier aan hun fysieke en emotionele behoeften te voldoen.
Laat je kinderen daarom nooit in de steek en laat ze weten dat hun ouders altijd aan hun zijde zullen staan voor wat ze ook nodig hebben. Van even met de bal spelen, tot naar ze luisteren als ze je iets moeten vertellen. Om de veilige gehechtheid en de ouder-kind relatie te versterken, is het cruciaal om de onvoorwaardelijke liefde die we voor onze kinderen voelen dagelijks te laten zien.
Volg deze sleutels om een veilige hechting bij je kinderen te bevorderen
Ouders spelen een fundamentele rol in de emotionele ontwikkeling van hun kinderen. En ze kunnen deze band met hun kleintjes veiligstellen door positief gedrag of verzwakken door een afstandelijke houding die de geestelijke gezondheid van hun kinderen ondermijnt.
Een veilige hechting tussen een kind en zijn ouders bevordert een veilige zelfontwikkeling gedurende de hele kindertijd. En gezonde gehechtheid helpt kinderen een veilig zelfbeeld te vormen door een effectieve sociale, emotionele en gedragsontwikkeling te bevorderen. Daarom vermindert hechting het risico van kindermishandeling en verwaarlozing, wat leidt tot sociaal en emotioneel veiligere individuen in de toekomst.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barudy, J., & Dantagnan, M. (2005). Los buenos tratos a la infancia: Parentalidad, apego y resiliencia. Editorial Gedisa. Recuperado de: https://irp-cdn.multiscreensite.com/a8c32bb2/files/uploaded/318106899-286-Los-Buenos-Tratos-a-La-Infancia-Barudy-Dantagnan.pdf
- Delgado, A. O., & Oliva Delgado, A. (2004). Estado actual de la teoría del apego. Revista de Psiquiatría y Psicología del Niño y del Adolescente, 4(1), 65-81. Recuperado de: https://diazatienza.es/revista/numero4/Apego.pdf
- Karakaş NM, Dağlı FŞ. (2019) The importance of attachment in infant and influencing factors. Turk Pediatri Ars. 2019 Jul 11;54(2):76-81. doi: 10.14744/TurkPediatriArs.2018.80269. PMID: 31384141; PMCID: PMC6666355. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31384141/
- Lecannelier, F. (2018). La Teoría del Apego: Una mirada actualizada y la propuesta de nuevos caminos de exploración. Aperturas psicoanalíticas, 58. Recuperado de: http://www.aperturas.org/imagenes/archivos/cc2018n058a16.pdf
- Rodríguez, J., Rubio, C., Olaya, E., Gonzales, A., & Balanta, A. (2013). La comunicación en familia. Universidad de España. Recuperado de: https://www.academia.edu/download/47384506/comunicacion_en_familia.pdf