Wat zijn de wonderweken voor baby's?

Ontdek wat de wonderweken zijn en begrijp beter wat slaapregressies inhouden.
Wat zijn de wonderweken voor baby's?
Samanta Ruiz

Beoordeeld en goedgekeurd door de docent Samanta Ruiz.

Geschreven door Samanta Ruiz

Laatste update: 28 juli, 2023

Huilen, drukte, onderbroken slaap – wat is er mis met mijn kleintje? Leer wat de wonderweken zijn voor baby’s en begrijp waarom je vaak het gevoel hebt dat bepaalde dingen veranderen.

Al tientallen jaren wordt er gesproken over slaapregressies bij baby’s en wat ze betekenen. Wetenschappelijk gezien is de meest verbreide studie (Engelse link) die van antropologe Hetty van de Rijt en psycholoog Frans Plooij, gepubliceerd in 1992. Zij ontdekten dat kinderen in de eerste 20 maanden van hun leven bepaalde mentale sprongen in hun ontwikkeling maken en dat deze periodes te voorspellen zijn.

“Deze moeilijke periodes werden vooral gekenmerkt door een toename van het huilen en een afname van de zelfstandigheid en de hoeveelheid slaap.”
-Hetty van de Rijt, Frans Plooij-.

Van het onderzoek van deze wetenschappers is een boek gemaakt met de titel Oei, ik groei, in andere talen vertaald met wonderweken of magische weken.

Wonderweken: wanneer zijn ze en hoe herken je ze?

Als moeder weet je dat je een speciale band met je kind hebt. Als je bepaalde veranderingen opmerkt, dat ze chagrijniger zijn dan normaal of dat hun slaapschema is veranderd, kan het zijn dat ze een van de zogenaamde wonderweken voor baby’s doormaken. Tijdens deze dagen bereiden de hersenen van je kleintje zich voor op een verandering. Tegen de tijd dat elke fase voorbij is, zal je kind gekalmeerd zijn en nieuwe kennis hebben opgenomen.

De timing van deze sprongen is gestandaardiseerd en hoewel de weken kunnen variëren (een beetje meer of minder), zou de volgorde altijd hetzelfde moeten zijn.

Week 5 – sprong 1

De baby is bezig zich aan te passen aan zijn gewaarwordingen in de nieuwe omgeving. Bijgevolg blijven ze meer uren wakker om hun wereld te herkennen. In week 5, en vaak in de laatste uren van de dag, zul je merken dat je baby onrustig is en dat je hem moeilijk in slaap krijgt.

Week 8 – sprong 2

Op deze dagen begint de baby patronen te herkennen. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat ze bewegingen met hun handen en ook geluiden kunnen herhalen, zodat ze dat steeds opnieuw doen. Deze ontdekking maakt hen onrustig en maakt het waarschijnlijk moeilijk voor hen om in slaap te vallen. Zorg er daarom voor dat ze comfortabel zitten en dat hun kamer stil is.

A baby making sounds while lying on his mother's lap.
Als je baby ontdekt dat hij bewegingen en geluiden kan herhalen, voelt hij zich onrustig en herhaalt hij deze handelingen. Dit maakt het moeilijker voor hen om in slaap te vallen.

Week 12 – sprong 3

De baby kan verschillende stemtonen onderscheiden, en hun bewegingen zijn meer gecoördineerd en soepel. Het herkennen van de wereld maakt hen wat nerveus. Daarom zijn ze actiever en beginnen ze hun slaaproutine geleidelijk te veranderen.

Week 19 – sprong 4

Ze herkennen volgordes en de oorzaken en gevolgen van bepaalde eenvoudige handelingen. Het is ideaal om gebruik te maken van dit nieuwe vermogen om herkenbare gebeurtenissen te creëren, bijvoorbeeld om een effectieve slaaproutine te organiseren.

Week 26 – sprong 5

De baby breidt zijn ruimtelijke wereld en begrip van afstanden uit. Om deze reden kunnen ze vertonen ze angst wanneer je je van hen verwijdert. Bovendien worden ze steeds mobieler en beginnen ze waarschijnlijk al zelfstandig te kruipen en te rollen. Dit laatste kan leiden tot onderbroken slaap en het daaropvolgende ongemak van het niet snel weer in slaap kunnen vallen.

Week 37 – sprong 6

Tijdens deze wonderweken begint je baby te differentiëren en te begrijpen dat bepaalde dingen anders zijn dan andere. Specialisten zeggen dat ze categorieën kunnen onderscheiden. Hij is al volledig mobiel en zijn slaap wordt meer dan gewoonlijk onderbroken door zijn eigen bewegingen.

Week 46 – sprong 7

Je baby herkent eenvoudige reeksen zoals wakker worden, zich aankleden en ontbijten. Baby’s houden niet van onzekerheid, ze weten graag wat er komt, dus voelen ze zich erg op hun gemak als dat gebeurt. Ze kunnen sommige dutjes willen opgeven en zo hun slaaproutine veranderen.

A baby sitting up and smiling while holding a teddy bear.
In week 55 begint de baby keuzes te maken volgens zijn voorkeuren. Bijvoorbeeld welk speeltje ze het leukst vinden.

Week 55 – sprong 8

Na één levensjaar begint je baby voorkeuren te hebben en te kiezen, bijvoorbeeld of hij het ene of het andere speeltje leuk vindt. Naarmate ze beseffen dat ze zelf keuzes kunnen maken, proberen ze een deel van hun dutjes op te geven of hun bedtijd te rekken.

Week 64 – sprong 9

Ze weten al wat een volgorde is en beginnen nu te begrijpen wat een gevolg is. Vervolgens passen ze dit toe om hun doelen te bereiken. Als ik dit doe, gebeurt dit. De angst van deze ontdekking kan hen van streek maken en gevolgen hebben in hun slaap. Dit is het moment om grenzen te gaan stellen.

Week 75 – sprong 10

Je kind is in staat te begrijpen dat verschillende situaties op verschillende manieren worden opgelost. Zo worden dingen thuis en op de opvang niet op dezelfde manier gedaan. Bovendien kunnen ze hun gedrag veranderen en zich aan elk systeem aanpassen of driftbuien krijgen om te laten zien dat ze er niet blij mee zijn. Ook zullen ze waarschijnlijk hun slaaptijden willen aanpassen en ongelukkig zijn als je ze naar bed wilt brengen.

Begrijp wat de wonderweken voor baby’s zijn om je kind te ondersteunen

De belangrijkste verandering die alle wonderweken met zich meebrengen is de evolutie van de waarneming. Hoe meer ze de wereld waarnemen, hoe nieuwsgieriger en angstiger baby’s worden, waardoor ze moeilijker in slaap kunnen vallen en een slaaproutine kunnen aanhouden. Je kunt ze helpen door hun slaapplek comfortabel en rustig te maken. Het idee is om een rustige omgeving te creëren waarin je kleintje zich kan ontspannen.

Hoewel de kwestie van slaapregressie bij baby’s controversieel is, kunnen we een parallel trekken. Denk bijvoorbeeld aan jezelf en hoe je onrustig wordt als je iets nieuws hebt of ontdekt. Hoe slaap je dan die dag? Nou, zo is het ook met baby’s! Ze hebben jouw steun nodig om tot rust te komen en een goede nachtrust te krijgen om de volgende dag te beginnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.