Ontdek 7 spelletjes voor pasgeboren baby's

Spelletjes voor pasgeboren baby's zijn eenvoudige activiteiten die de spieren en zintuigen van je baby helpen stimuleren. Door ze te doen stimuleer je hun ontwikkeling.
Ontdek 7 spelletjes voor pasgeboren baby's
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Als je mooie baby twee maanden oud is, kan hij al spelletjes met je gaan doen. Tegen die tijd heb je al heel wat slapeloze nachten doorstaan en zijn jullie beiden gewend geraakt aan een steeds draaglijker routine. Je kind is ook langer wakker. Jullie kunnen dus veel meer tijd met elkaar doorbrengen. Met dat in gedachten willen we je vertellen over 7 spelletjes voor pasgeboren baby’s waarvan jullie samen kunnen genieten.

Spelletjes voor pasgeboren baby’s: lach naar je baby

Een van de eenvoudigste spelletjes die je met je baby kunt doen is glimlachen. Op deze leeftijd is het heel waarschijnlijk dat je baby een sociale glimlach ontwikkelt. Dat dit lukt is voor de meeste ouders al een grote prestatie.

Je hebt een kans om deze vaardigheid te ontwikkelen telkens als je je baby op je schoot legt en tegen hem praat of glimlacht. Terwijl je dat doet, reageren ze om je stem te horen en je gezicht te zien.

Leg je baby op zijn buik

Een ander eenvoudig spelletje is om de pasgeborene met zijn gezicht naar beneden te leggen. In deze houding liggen zal hem helpen zijn rug- en nekspieren te versterken.

Leg je kleintje met zijn gezicht naar beneden op een deken die op de vloer uitgespreid ligt. Leg hem op zijn armen. Zorg er vervolgens voor dat hij geen losse dekens of speelgoed in de buurt van zijn gezicht heeft. Kijk nu hoe hij probeert zijn hoofd op te tillen en het van links naar rechts te bewegen.

Je kunt deze oefening beginnen te oefenen met sessies die 3 tot 5 minuten per dag duren. Verleng dan geleidelijk de tijd van elke sessie.

Leg de baby op zijn rug en strek armen en benen

Je kunt je baby ook op zijn rug op het bed leggen en voorzichtig, dat wil zeggen, zoveel als je kind toelaat, zijn armen en benen openen, sluiten, strekken en buigen. Een ander leuk spel houdt in dat je belletjes aan een paar zachte haarbandjes naait en ze om hun polsen en enkels legt terwijl ze zich op het bed bewegen. Pas op dat de belletjes geen randen hebben die de huid van de baby kunnen bezeren.

Ontdek 7 spelletjes voor pasgeboren baby's

Stimuleer hun zintuigen met deze spelletjes voor pasgeboren baby’s

Op deze leeftijd begint je baby de wereld te verkennen. Daarom lijkt alles nieuw en leuk. Het is heel gemakkelijk om hun zintuigen te stimuleren met eenvoudige en subtiele spelletjes. Je kunt bijvoorbeeld zeepbellen blazen. Daarmee stimuleer je ook hun gezichtsvermogen en delen van hun lichaam.

Pas echter op dat de zeepbellen niet op hun gezicht uiteenspatten, zodat ze niet schrikken of nat worden en geen zeep in hun ogen krijgen.

Om het gezichtszintuig blijvend te stimuleren is het heel belangrijk dat je telkens oogcontact met ze maakt als je dicht bij ze bent. En als je hun gehoor wilt stimuleren, is het eenvoudigste wat je kunt doen een slaapliedje of een liedje zingen dat jij leuk vindt en dat zij misschien ook leuk vinden, en dat zachtjes doen.

Ook kun je intieme momenten met ze delen door naar dezelfde muziek te luisteren als waar je tijdens de zwangerschap naar luisterde. Deze lieve oefening geeft ze een veilig gevoel.

Probeer als ze wakker zijn opbeurende liedjes te kiezen. Als je in plaats daarvan ziet dat ze moe of geagiteerd zijn, kun je zachte muziek spelen om ze te kalmeren. En als je baby van leuke spelletjes houdt, dan kun je hem een speeltje met geluidjes brengen of zijn rammelaar op en neer en naar de zijkanten bewegen.

Je kunt ook hun gebrabbel en geluiden opnemen en ze laten luisteren terwijl jij ze op je telefoon afspeelt en nadoet.

Een moeder speelt met haar baby in bed

Eenvoudige spelletjes voor pasgeboren baby’s

Je kind kussen en knuffelen wordt niet alleen een mooie gewoonte, het is ook een activiteit die de tastzin van je baby stimuleert. Je kunt hem aaien. Ook kun je jezelf laten aanraken terwijl je hem bij de naam noemt of tegen hem praat, altijd met oogcontact.

Badtijd kan ook een tijd voor spelletjes zijn. Als je je kleintje in bad doet, kun je hem verschillende texturen laten voelen. Maak gebruik van een spons, zeep, water en olie, zodat je kind verschillende texturen voelt en ook verschillende temperaturen.

En aan het eind van de dag kun je hem in je armen knuffelen terwijl je in een schommelstoel schommelt. Als hij wat gegroeid is – al bij twee maanden oud – is het de perfecte tijd om een routine in te stellen van het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan. Een verhaaltje voorlezen helpt je kind namelijk veel eerder in slaap te vallen. Vooral als dat gebeurt na een dag waarop het veel geleerd heeft en veel plezier heeft gehad.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.