Oefeningen en activiteiten om je baby te leren zitten
Er zijn heel eenvoudige oefeningen en activiteiten die helpen je baby rechtop te leren zitten. Door ze regelmatig te oefenen zul je geleidelijk de vorderingen van je kind opmerken. Daarvoor zijn geduld en doorzettingsvermogen onontbeerlijk.
Het beste van deze oefeningen is dat je baby ze als een soort spel zal opvatten, en dat ze hem dus een leuke tijd en veel tederheid bezorgen. Bedenk dat dit een activiteit is waarbij moeder en kind een soort gymnastiek-sessie kunnen delen.
Voordat je deze oefeningen in de praktijk begint te brengen, moet je eerst met je kinderarts overleggen. We moeten ook rekening houden dat de baby andere stadia in zijn psychomotorische ontwikkeling al is. Denk bijvoorbeeld aan het hoofdje omhoog houden, zich omdraaien om op de buik of met het gezicht naar boven te gaan liggen en proberen rechtop te zitten als je zijn handjes vasthoudt.
Oefeningen om je baby te leren zitten
Oefening 1
Leg een deken op de grond en leg je baby erop met zijn gezicht omhoog. Ga voor hem zitten en neem hem bij de handjes. Moedig je baby aan met woorden en gebaren en ga verder met hem op te pakken, beetje bij beetje, alsof het een spelletje is. Wacht tot hij gaat zitten en leg hem dan weer neer.
Oefening 2
Zet je kind op de grond, op de deken, in een zittende houding en houd hem bij de heupen vast. Wacht een paar seconden en leg hem weer neer om te rusten. Herhaal de oefening nog vijf of zes keer.
Oefening 3
Als je je kind oppakt, doe dat dan horizontaal. Het is mogelijk dat dit de houding is die je kleintje het prettigst vindt, juist omdat hij van daaruit een beter zicht heeft op de wereld om hem heen. Maak hier dus gebruik van en draag hem door zijn billen vast te houden en hem toe te staan zijn ruggengraat te versterken (Engelse link) en zich een beetje van jou los te maken om zich te steunen.
Oefening 4 om je baby te leren zitten
Zet je kind op je schoot om voor hem te zingen, in zijn handjes te klappen of een ander spelletje te doen. Af en toe zal hij zijn rug van je af bewegen om een paar minuten bijna alleen te zitten. Om hem een beetje te helpen kun je hem bij de armen vasthouden.
Oefening 5
Leg je kleintje op de grond en op dezelfde deken als eerder, op zijn rug. Leg er een speeltje op en moedig hem aan het te pakken. Je kind zal proberen zich wat uit te rekken en dit versterkt zijn rugspieren.
Oefening 6
Leg je kind op zijn rug op de grond. Met één hand houd je zijn benen vast en moedig je hem aan om op te staan, terwijl je hem met de andere hand aan de handen optilt tot hij helemaal zit.
Activiteiten om je baby te leren zitten
De activiteiten en oefeningen die we voorgesteld hebben moeten uitgevoerd worden zolang het kind zich er prettig bij voelt. Om geen enkele reden mag je je baby dwingen te gaan zitten als hij of zij begint te huilen.
Onthoud dat ze leren zitten, dat klopt. Maar het bereiken van dat doel is voor hem niet precies van belang. Zijn enige interesses zijn speelgoed dat beweegt, speelgoed met felle kleuren en lachende gezichten, dus je moet hem altijd stimuleren door middel van spelen.
Hoewel je probeert je kind zijn ruggengraat, heupen en spieren te laten versterken, gebeurt dit beetje bij beetje. Een of twee oefensessies per dag zijn voldoende, waarbij elk niet langer dan 3 minuten mag duren.
Tot slot is er een fout die veel moeders uit onwetendheid begaan. We hebben het over het maken van een stoel met leuningen en het vullen ervan met kussens om de baby erin te leggen. We raden je aan dit allemaal weg te doen, want zo breng je je kind in gevaar.
Bedenk dat je baby nog niet weet hoe hij of zij moet zitten en dat hij of zij door de kussens naar de ene of de andere kant kunnen leunen, waardoor ze helemaal scheef zitten. Omdat ze klein zijn, kunnen ze ook wegzakken en vast komen te zitten in de kussens, of door een kiertje glippen en uit de stoel vallen. Help je kind met lichaamsbeweging, maar breng ze niet in gevaar.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Manual de estimulación adecuada. Bebés recién nacidos hasta los 2 años. Instituto Universitario de Educación Física. Universidad de Antioquía. Colombia. 2010. [En línea] Disponible en: http://viref.udea.edu.co/contenido/pdf/229-manual.pdf
- Barreno- Salinas, Z; Macías- Alvarado, J. Estimulación temprana para potenciar la inteligencia psicomotriz: importancia y relación. Revista Ciencia UNEMI Vol. 8 – Nº 15, Septiembre 2015, pp. 110 – 118. ISSN: 1390 – 4272.