Geluidsboeken voor baby's en kleine kinderen

Kinderliteratuur kent geen begin- of leeftijdsgrens. Blijf lezen om een lijst met geluidsboeken voor baby's en kleine kinderen te ontdekken.
Geluidsboeken voor baby's en kleine kinderen

Laatste update: 01 juli, 2021

Geluidsboeken zijn een fantastische manier om de cognitieve en emotionele ontwikkeling van baby’s en kinderen te stimuleren en hun aandacht te trekken. Hieronder vertellen we je iets meer over geluidsboeken en geven we ook een selectie.

Vele jaren geleden vond kinderliteratuur zijn weg naar de klaslokalen. Daardoor konden kleine kinderen boeken ontdekken. Vanaf de geboorte, en zelfs totdat ze begonnen met lezen, maakten boeken geen deel uit van het leven van kinderen. Want, wat konden ze er mee doen?

Het concept van kinderliteratuur is echter veranderd en geëvolueerd naar andere takken, waarin illustraties de onbetwiste sterren van verhalen zijn geworden.

Voor het kleine publiek, met name baby’s en kleine kinderen tussen 0 en 2 jaar, die de illustraties nog niet begrijpen, hebben andere branches ervoor gezorgd dat literatuur hun aandacht trekt.

Alles wat je moet weten over geluidsboeken

Baby’s hebben niet het vermogen of de autonomie om een boek op te pakken en het zelf te verkennen. Als de volwassenen in de buurt van baby’s hen deze boeken echter laten zien en ze als een routine in hun dagelijkse leven opnemen, zullen ze naarmate ze ouder worden, dagelijks lezen.

Geluidsboeken voor baby's en kleine kinderen

Door de grote impact die kinderliteratuur op hen heeft, is deze uitgebreid. Zo vind je tegenwoordig boeken voor alle leeftijden en over allerlei onderwerpen. Baby’s zijn geen uitzondering. Zo zijn er nu dus ook boeken voor baby’s en kleine kinderen.

Vandaag willen we ons concentreren op de boeken die de meeste aandacht van kinderen trekken: muziek- of geluidsboeken.

Waarom trekken geluidsboeken de aandacht van kinderen?

Vanaf het moment dat baby’s in de buik van hun moeder zitten, beginnen ze alles te voelen en te horen wat er om hen heen gebeurt. Dit is de reden dat ze vanaf de geboorte al een sterk ontwikkeld gehoor hebben. Daarom stimuleert elk type geluid hen en trekt het hun aandacht.

Baby’s houden vooral van geluiden van dieren of bepaalde voertuigen, zoals van politieauto’s of ambulances.

In dit opzicht zijn dieren de hoofdpersonen van de overgrote meerderheid van geluidsboeken. De associaties die kinderen beginnen te maken tussen illustraties en geluiden zijn ook gunstig voor hun cognitieve ontwikkeling. Hieronder vind je een selectie van geluidsboeken waarvan we zeker weten dat je baby er dol op zal zijn!

Geluidsboeken voor baby’s en kleine kinderen

Zoo Sounds van Sam Taplin

Er zijn verschillende soorten geluidsboeken voor kinderen, afhankelijk van hun leeftijd. Zoals we hiervoor vermeldden, spreken boeken over dieren met hun respectievelijke geluiden baby’s aan.

In dit geval is dit boek, geschreven door Sam Taplin, de perfecte manier om ze te leren over dieren en de geluiden die ze maken. Het verhaal gaat over vijf dieren: een olifant, een pinguïn, een aap, een zeehond en een leeuw.

Baby ontdekt geluiden in boek

Geassocieerd met elk van de illustraties, die groot zijn en met weinig details, zodat kinderen er vertrouwd mee raken, vind je het karakteristieke geluid van elk van de dieren.

Potje Tijd! door Scarlett Wing

Dit boek zal een grote hulp zijn voor de kleintjes die beginnen met zindelijkheidstraining. Bovendien weten we zeker dat ze er veel plezier aan zullen hebben, dankzij de geluiden!

Met de hulp van Daniel, de hoofdpersoon van het verhaal die ongeveer even oud is als de kinderen die het boek lezen, zullen ze alle noodzakelijke zindelijkheidstrainingsprocessen begrijpen.

Daarnaast bevat het leuke illustraties en geluiden, waaronder toiletspoelgeluiden en handwasgeluiden. Het boek bevat ook een leuk liedje dat de kleintjes helpt in dit nieuwe avontuur.

Poppy en het orkest: Met 16 muziekinstrumentgeluiden!  door Magali Le Huche

De hoofdpersonen van dit fantastische boek zijn dieren die de kleintjes tot wel 16 nieuwe muziekinstrumenten leren, zoals de xylofoon, fluit of viool. Het is het perfecte boek waarmee kinderen alle instrumenten kunnen ontdekken terwijl ze plezier hebben en genieten van hun illustraties en geluiden. Wellicht ook interessant voor jou

Kinderboeken voor jonge astronauten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kinderboeken voor jonge astronauten

We gaan het hebben over enkele kinderboeken voor jonge astronauten.Wie wil namelijk niet weten hoe het voelt om op de maan te lopen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Celis Méndez, S. M. (2020). El audiolibro como estrategia pedagógica para nuevas lecturas y nuevos lectores, revisión del estado del arte. https://repository.usta.edu.co/bitstream/handle/11634/31706/2020sandracelis.pdf?sequence=6&isAllowed=y
  • Le huche, M. (2017). Paco y la orquesta. Timunmas.
  • Suasti, G. A. M., & Mieles, J. E. C. (2021). Recursos digitales para fomentar la animación lectora en los estudiantes de la básica elemental: Español. Revista Científica Sinapsis, 2(20).
  • Taplin, S. (2018). Mi primer libro de sonidos: el zoo. Usborne.
  • Vargas Castro, K. V. (2021). Las tecnologías informáticas (cuentos interactivos) y su incidencia en el desarrollo de la memorización. Dilemas contemporáneos: educación, política y valores, 8 (SPE3). https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-78902021000500004&script=sci_arttext
  • Vvaa. (2018). Voy sola al baño. Timunmas.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.