Dingen die gebeuren als je ver van je moeder woont

Je moeder is de persoon die jou het beste kent, die toen je klein was er altijd voor je was zoals jij er nu voor je eigen kinderen bent. Als jullie niet meer bij elkaar in de buurt wonen is haar aanwezigheid echter niet meer zo vanzelfsprekend.
Dingen die gebeuren als je ver van je moeder woont
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Ver van je moeder wonen brengt verscheidene emoties teweeg. Ongeacht hoe oud je bent of wat de situatie is, op een bepaald moment zul je haar missen.

De intensiteit van het verlangen zal zeker variëren van persoon tot persoon. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld:

  • je persoonlijke ervaringen
  • de afstand tussen jullie twee
  • de omstandigheden die het leven met zich meebrengt.

Wat je mist wanneer je ver van je moeder woont, zijn de dagelijkse details. Er komt een dag dat je onafhankelijk wordt en je voelt dat jijzelf de steunpilaar van je gezin bent. En je beseft dan dat je veel van de verantwoordelijkheden op je moet nemen die je moeder vroeger had.

Als je ver van je moeder bent, is ze waarschijnlijk elke dag in je gedachten. Dit gebeurt omdat ze gewoonweg één van de mensen is waar je het meest van houdt in de wereld.

Zij is degene die altijd aan je denkt. Hoe oud je ook bent, ze zal je altijd vragen of je wel goed eet en hoe het met je gaat op het werk. Ze zal er alles aan doen om er altijd voor je te zijn.

Weg zijn bij je moeder maakt dat je het leven op een heel andere manier ziet.

Wanneer je ver van je moeder woont …

Wanneer  je in dezelfde stad woont als je moeder, voel je je niet zo ver weg. Je weet dat, als je haar nodig hebt, je haar kunt bellen en haar dan binnen een paar minuten kunt zien.

Maar het is heel anders wanneer je je land verlaat en niet weet of je haar binnenkort zult kunnen bezoeken. Dan realiseer je je echt dat je niet zo vaak kunt genieten van haar aanwezigheid als je misschien wel wilt.

Wanneer je ver van je moeder woont

Je kunt niet even lekker samen een kop koffie drinken. Je kunt niet vragen of ze even met je meegaat naar de dokter. En op die momenten zul je je realiseren dat je haar meer mist dan je had gedacht.

Als je ziek bent, word je niet meer vertroeteld door je moeder

Je moeder was geen dokter, dat niet. Maar wanneer jij ziek was, was zij wel degene die je vertroetelde en beter hielp te worden. Ze bracht je tot rust en kon dat beter dan wie dan ook. Ze kent jou immers zoals niemand je kent.

Alle moeders weten op een geïndividualiseerde, persoonlijke manier voor elk van hun kinderen te zorgen. Ze weten wat elk kind nodig heeft om zich op zijn best te voelen.

Belangrijke data krijgen een andere invulling

Je moeder was degene die altijd bij je was om al je prestaties te vieren. Zij is degene geweest die veel van je verjaardagen, kerstdagen en de beste gezinsvakanties heeft voorbereid.

Daarom, wanneer een bepaalde datum nadert, zal je er onvermijdelijk aan denken en hoe het dit jaar om verschillende redenen anders zal zijn.

Telefoontjes vermenigvuldigen zich

Je moeder zal altijd geïnteresseerd zijn om te horen hoe het met je gaat. Ongeacht wat je haar wilt vertellen, ze zal altijd graag een paar minuten met je aan de telefoon zitten.

Misschien was je je er niet van bewust toen je van huisging, hoeveel je met je moeder gewend was te bespreken. We waarderen vaak niet datgene waaraan we gewend zijn.

En toch maakt het niet uit dat je ver weg bent. Je kunt immers even goed om advies en hulp blijven vragen over alles in huis of over de opvoeding van je kinderen.

Daarom worden telefoon- en videogesprekken wanneer je je geboortestad of land verlaat, je beste bondgenoten.

Telefoontjes vermenigvuldigen zich als je ver van je moeder woont

Je beseft wat je moeder thuis allemaal voor je deed

Als je een jonge, alleenstaande bent en het huis verlaat en onafhankelijk wordt, zal het je direct opvallen. Al die dingen die je moeder in stilte voor je deed zonder iets terug te verwachten… nu pas zie je het.

Het werk van een moeder thuis blijft vaak onopgemerkt.

  • kleding strijkt zich niet zelf
  • koken is niet zo eenvoudig als het lijkt,
  • schoonmaken is een taak waar vaak geen einde aan lijkt te komen

Wanneer je je eigen huis hebt, zul je de opoffering begrijpen die nodig is om alles op orde en schoon te hebben. Nu is dat jouw eigen verantwoordelijkheid.

Je wilt dat ze trots op je is

Een van je levensdoelen is om je moeder zich trots op je te laten voelen. Je zult haar willen laten zien dat je ook in staat bent om onafhankelijk te zijn. Dat je je eigen leven kunt leiden. Dat je een goede vrouw of partner bent en ook een goede, liefhebbende moeder.

De rol van een moeder is onvervangbaar. Vaak schatten we die niet op waarde. Maar er komt een dag dat je je eigen kinderen zult hebben en dan… ontwaken al die prachtige gevoelens van een moeder spontaan in jou.

En dan zul je begrijpen dat moeder zijn veel gemakkelijker is dan dat het lijkt.  Wellicht ook interessant voor jou

11 dingen om met je dochter te doen gedurende haar hele leven
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
11 dingen om met je dochter te doen gedurende haar hele leven

Hier zijn elf dingen die we je aanbevelen om met je dochter te doen gedurende haar leven, zodat jullie een goede band behouden en in de toekomst op...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.