De 6 beste films over het moederschap

Het moederschap wordt door iedereen op een eigen manier beleefd. Hier zijn zes interessante en uiteenlopende films over het moederschap.
De 6 beste films over het moederschap

Laatste update: 01 maart, 2023

Moederschap is een van de grote aspecten die in films tot uiting kunnen komen. Samen met andere kunstdisciplines zijn films een spectaculair instrument om menselijke banden over te brengen. En dat is wat moederschap is: een diepe complexe band, vol met vele factoren die een rol spelen. Maar uiteindelijk is het een relatie tussen mensen. In dit artikel stellen we je 6 films over het moederschap voor om van te genieten.

De beste films over het moederschap

Films over het moederschap kunnen ontroerend, bedachtzaam, grappig, verdrietig of interessant zijn. Gelukkig is het scala aan mogelijkheden voor moederfiguren in films net zo breed en divers als in het echte leven.

1. The Kids Are All Right – Lisa Cholodenko

Deze dramatische komedie met Annette Bening, Julianne Moore en Mark Ruffalo in de hoofdrollen weerspiegelt een moderne opvatting van familie (Engelse link) en moederschap. Nic en Jules zijn een homokoppel dat twee kinderen krijgt met de hulp van Paul, een spermadonor.

Als de kinderen eenmaal volwassen zijn, besluiten ze hun biologische vader te ontmoeten en hun relatie wordt steeds sterker, wat hun moeders zorgen baart.

2. Tully – Jason Reitman

Moeder zijn van drie kinderen kan echt uitputtend zijn. Dit is de ervaring van Marlo, een vrouw die, naast haar derde (en ongeplande) zwangerschap, moeder is van een pre-tienermeisje en een peuter met een ontwikkelingsstoornis. Daardoor voelt ze zich zo diep overweldigd, uitgeput en bezorgd dat ze nauwelijks kan slapen.

Alsof dat nog niet genoeg is, oefent Drew, haar man en de vader van haar kinderen, het ouderschap op een zeer niet-functionele manier uit. Alles verandert echter als Tully arriveert, een jonge nanny die bereid is uitstekend werk te verrichten.

Dit is een van de films die elke gestreste moeder zou moeten zien, omdat hij de boodschap achterlaat dat het oké is om hulp te vragen als je je overweldigd voelt door de gezinsroutine.

3. Away We Go – Sam Mendes

Deze film is geregisseerd door Sam Mendes en heeft John Krasinski en Maya Rudolph in de hoofdrollen. Away We Go vertelt het verhaal van een verliefd stel dat op het punt staat ouders te worden die hun kind niet willen opvoeden in de plaats waar ze wonen. Bovendien vertellen de toekomstige grootouders van hun kind hen dat ze naar een andere stad verhuizen, zodat ze niet op hun hulp kunnen rekenen als de baby eenmaal geboren is.

Daarom besluiten ze op reis te gaan, op zoek naar een plek om te wortelen. De film weerspiegelt de typische angsten, zorgen en frustraties van beginnende ouders, maar ook de transformatie die relaties ondergaan als er eenmaal een kind is geboren.

4. Private Life – Tamara Jenkins

Private Life is een verwoestend eerlijke film over hoe moeilijk het kan zijn om een kind te verwekken. Rachel en Richard hebben jarenlang en zonder succes bijna elke beschikbare methode geprobeerd om een kind te krijgen. Als gevolg daarvan wordt de frustratie van het niet vervullen van hun verlangen steeds groter en destabiliseert hen beiden emotioneel. Op zijn beurt brengt de hopeloosheid de relatie in gevaar.

Deze filmproductie laat ons kennismaken met een onstuimige en pijnlijke wereld van vruchtbaarheidsklinieken, hormooninjecties en adoptieprocessen.

5. Motherhood – Katherine Dieckmann

Uma Thurman speelt Elize, een schrijfster op non-actief en moeder van twee jonge kinderen die haar professionele carrière jongleert zonder haar moederschap te verwaarlozen. Er zijn films die een zekere mate van angst bij ons opwekken, omdat de personages in een constante haast lijken te leven.

Dit is er een van. Motherhood is een komedie over de zoektocht naar de eigen identiteit en de strijd om te beschermen wat het belangrijkst is.

6. All About My Mother – Pedro Almodovar

Geregisseerd en gescript door de grote Pedro Almodovar, won All About My Mother in 2000 de Oscars voor Beste Buitenlandse Film. Manuela is een verpleegster van Argentijnse afkomst die in Madrid woont en werkt, samen met haar zoon Esteban, die voor de ogen van zijn moeder wordt overreden en overlijdt.

De pijn van het verlies van haar zoon wordt onmetelijk, en vergezelt haar haar hele leven en brengt haar ertoe naar Barcelona te reizen op zoek naar de vader van de jongeman.

Maak je klaar om moeder te worden met deze onvergetelijke films over het moederschap

Zodra een vrouw hoort dat ze zwanger is, begint een fase van complexe psychologische en fysieke processen. Het moederschap is namelijk een ervaring die door iedereen op een volstrekt unieke manier wordt beleefd en er is geen juiste of voorspelbare manier om het door te maken.

Zeker is dat deze films je door je zwangerschap heen helpen en je helpen meer te leren over het moederschap.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.