5 tips voor als je tijd voor jezelf nodig hebt
Moeder zijn is een van de mooiste ervaringen in het leven van de meeste vrouwen. Maar in het begin zal je misschien overweldigd zijn. En je kan het gevoel hebben dat je geen tijd voor jezelf hebt om bij te komen.
Een medische controle of een bezoekje aan een kapper voor een nieuwe haarstijl voelt als een avontuur voor veel moeders. Maar om je emotionele gezondheid te behouden, is het erg belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt en de activiteiten blijft doen die je voor de geboorte ook deed.
Sommige denken dat als ze hun nieuwe dagelijkse routine als moeders beginnen, ze hun hele manier van leven veranderen. Veel moeders voelen zich alleen en overweldigt.
Moeders hebben steun en begrip nodig van hun directe omgeving. Daarbij kan de borstvoeding in het begin vaak lastig zijn voor veel moeders. Ook al weten ze dat het de beste voeding is voor hun pasgeboren baby, soms is het in het begin moeilijk en veel moeders voelen zich belast.
Experts raden aan om het huis uit te gaan met de baby, of het nu een park, het strand of het bos is. En natuurlijk ook om je sociale leven van voor de bevalling proberen te blijven leiden.
Ook al zijn er een aantal plaatsen waar je niet heen kunt met een pasgeboren baby, kunnen veel activiteiten aangepast worden aan het gezin. We zullen je 5 makkelijke tips geven voor als je tijd voor jezelf nodig hebt.
Tips om tijd voor jezelf te maken
Blijf de activiteiten doen
Voor de meeste moeders is het heel belangrijk om prioriteiten en activiteiten te behouden. Als je bijvoorbeeld van wandelen houdt, probeer dan een manier te vinden om samen met je baby te wandelen zodra je hersteld bent.
Je zou kunnen gaat wandelen met je baby in een draagzak of kinderwagen. Je kunt ook proberen om je baby een half uurtje bij je partner te laten, of iemand anders die je vertrouwt, zodat kunt gaan wandelen. Plan het iedere dag in. Probeer je hobby’s te onderhouden, of het nu lezen is, of een televisieserie kijken, of zwemmen. Je moet niet alles opgeven omdat je moeder bent geworden.
Zoek steun
Ook al zijn wij als moeders vaak overweldigd, het is moeilijk voor ons om hulp te vragen. Aarzel niet. Vaak is een koppel niet genoeg om voor een pasgeboren baby te zorgen, te werken en het huishouden te doen. Moeders moeten om hulp vragen van familie en vrienden die in staat zijn om wat huishoudelijke taken te doen.
Het helpt ook om steun en medeleven te zoeken van andere moeders die in dezelfde situatie zitten. Ga naar het park ook al is je kindje nog een baby en praat met andere moeders. Ze zullen je angsten en zorgen zeker begrijpen! Probeer ook contact te krijgen met andere moeders via een groepsactiviteit of online.
Vergeet niet om tijd voor jezelf te maken
Veel moeders vergeten om voor zichzelf te zorgen tijdens de eerste drie maanden van het leven van hun baby. Voor sommigen is dat zelfs het eerste jaar. Vergeet jezelf niet. Geloof het of niet, het is heel belangrijk voor je emotionele stabiliteit.
Probeer naar de kapper te gaan, of laat je nagels doen zoals je gewend was en doe de sporten waar je van houdt. Als je een paar kilo’s aan bent gekomen, probeer je figuur weer terug te krijgen door te sporten en een dieet te volgen. En als je depressief bent, aarzel niet om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken.
Vraag niet te veel van jezelf
Het is logisch dat je in het begin niet dezelfde dingen kunt doen als voorheen. En je zult je zeker bij tijden overweldigd voelen en alsof je tekortschiet als moeder.
Maak je geen zorgen want dit is een logische reactie en heel normaal. Het is een situatie waar alle moeders in het begin doorheen gaan. Je moet geduldig zijn en niet verwachten om de dingen precies zo te kunnen doen als je gewend bent. Rust uit en probeer van de kleine dingen te genieten.
Een rustig leven
Het beste is om te proberen van deze tijd in ons leven te genieten zonder druk in de weer te zijn. Je nieuwe baby zal snel opgroeien en je mist al snel de beste momenten als je je altijd overweldigd voelt. Probeer ook om je smartfoon af en toe uit te zetten of je Whatsapp-berichten te negeren als je rust nodig hebt.
Geniet van het nu en van de dagelijkse activiteiten die je doet. En probeer niet weg te zinken in schema’s en planningen.
Stel prioriteiten in het leven en probeer in het moment te leven. Aarzel niet om je gewone ritme te pauzeren in deze periode van je leven, en vooral tijdens je zwangerschapsverlof of als je borstvoeding geeft. Je emotionele gezondheid is belangrijker dan wat dan ook.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alcañiz Moscardó, M. (2015). “Género con clase: la conciliación desigual de la vida laboral y familiar”, RES. Revista Española de Sociología, 23: 29-55.
- Pateman, C.; and Agra Romero, M. J. (1995). El contrato sexual. Madrid: Anthropos.
- Scott, J.; Crompton, R., and Lyonette, C., eds. (2010). “Gender Inequalities in the 21st Century: New Barriers and Continuing Constraints”, Asia Pacific Journal of Human Resources, 48 (3): 378-381.