10 zinnen die we nooit tegen onze kinderen moeten zeggen

10 zinnen die we nooit tegen onze kinderen moeten zeggen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Marisol Rendón Manrique

Laatste update: 22 december, 2022

Woorden kunnen het leven van een kind voor altijd beïnvloeden. Daarom is het zo belangrijk om te weten dat er bepaalde zinnen zijn die we nooit tegen onze kinderen zouden moeten zeggen, zelfs niet als we boos zijn.

Als ouders moeten we heel voorzichtig zijn met onze woorden en we moeten opletten wat we tegen onze kinderen zeggen. Want ontoereikende zinnen kunnen een permanent en krachtig effect op hun leven hebben.

Alle woorden hebben consequenties, sommige positief en andere negatief. In dit artikel zullen we zinnen met je delen die je ten alle koste moet vermijden als het gaat om het aanspreken van je kinderen.

‘Verboden’ woorden en zinnen

  1. “Ik zal het voor je doen”

    Als ouder is het normaal dat je hoe dan ook controle wilt over situaties om het leven van je kinderen gemakkelijker te maken. Als je deze zin echter gebruikt bij het maken van hun huiswerk, klusjes of dagelijkse werkzaamheden dan kan dit je kinderen demotiveren. Het is beter om ze te helpen als ze hun taken uitvoeren in plaats van alles gewoon voor ze te doen.

  2. “Niet huilen”

    Vooral als het om jongens gaat is het vrij gebruikelijk om deze zin van ouders te horen. Het is niet gezond om dit te zeggen, omdat het kinderen leert om hun emoties in te slikken. Je moet voorkomen dat je je kinderen berispt voor het uiten van hun gevoelens van verdriet of frustraties door te huilen.

  3. “Waarom ben je niet meer zoals je broer of zus?”

    Vergelijkingen kunnen schadelijk zijn gedurende alle levensfasen. Waarom zouden we ze gebruiken om hen zich slechter te laten voelen? Vervang dit soort zinnen met andere die hun deugden en kwaliteiten benadrukken. Complimenteer dingen die ze uniek maken als persoon. Ze moeten het gevoel hebben dat je hen als individu respecteert en bewondert. 

    Beter om bepaalde zinnen niet te zeggen.

  4. “Ik beloof”

    Het is niet verstandig om deze zin te gebruiken zonder dat je de intentie hebt of het vermogen om dit waar te maken. Een gebroken belofte aan een kind is een teken dat ze je niet zo goed kunnen vertrouwen als ze dachten. Gebruik uitdrukkingen zoals “ik zal het proberen” om te voorkomen dat je kind meer opgewonden raakt dan zou moeten.

  5. Slecht over anderen praten

    Er zijn veel zinnen die kunnen worden gebruikt om een persoon naar beneden te halen. Als je kind je dergelijke zinnen hoort zeggen kan dit hun toekomstige gedrag beïnvloeden. Vergeet niet dat jij het rolmodel bent voor je kind. Ze zullen de dingen die jij doet en zegt imiteren. Als je wilt dat je kind met respect met anderen praat zal je moeten beginnen met het goede voorbeeld te geven.

  6. “Omdat ik het zeg”

    Deze zin is nogal cliché en wordt gebruikt als ouders hun acties niet willen rechtvaardigen. Probeer deze zin te vermijden. Het is beter om goede argumenten te geven die je daden verklaren. Kinderen zullen geen reden vinden om hun wangedrag te stoppen als ze geen geldige reden hebben.

  7. “Hou je mond”

    Deze zin zou bij niemand gebruikt moeten worden maar vooral niet bij je kinderen. Behalve dat het onbeleefd is bedreigt het ook het vermogen van je kind om zichzelf te uiten. Het veroorzaakt ook vijandigheid. In plaats van deze zin te gebruiken kun je ze er van te voren op wijzen wanneer ze stil moeten zijn en wanneer ze zonder problemen mogen praten.

  8. “Je bent zo… (elk bijvoeglijk naamwoord met een negatieve ondertoon)”

    Ouders zeggen deze zinnen soms als ze boos zijn. Ook worden ze gebruikt om een onaangenaam gevoel jegens hun kinderen te versterken. Als een ouder voortdurend dit soort zinnen gebruikt dan kan het zijn dat hun kinderen hen gaan geloven. Deze zinnen moeten alleen gebruikt worden om hun sterke kanten en talenten te benadrukken. Dit zal op zijn beurt hun eigenwaarde versterken. 

    Deze zinnen niet zeggen.

  9. “Daar kom je wel achter als je vader (of moeder) thuiskomt” 

    Dit is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt om straf aan te kondigen die vader of moeder zal geven als die thuiskomt. Het is een teken van zwak gezag. Het laat zien dat je niet weet hoe je met de situatie om moet gaan. Wanneer gedrag niet wordt gecorrigeerd op het moment dat het gebeurt zal het kind vergeten wat hij heeft gedaan en de straf heeft geen betrekking meer op de actie. Het gebruik van deze zin creëert ook een negatief beeld over hun vader of moeder. Het zorgt er namelijk voor dat het kind bang voor hen wordt.

  10. “Laat me alleen”

    Wanneer deze zin vaak wordt gebruikt kan je kind het verkeerd interpreteren. Ze zouden kunnen gaan geloven dat je je ergert aan hun aanwezigheid. Als je gestrest bent moet je ze van te voren waarschuwen. Zeg gewoon dat het misschien niet het beste moment is om te praten. Zodra je je beter voelt kun je naar ze toegaan om te genieten van wat familiemomenten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.