Samenwonen en telewerken met je partner

Als je samenwoont en telewerkt met je partner, is het belangrijk om de tijden en ruimtes van de werkdag te respecteren.
Samenwonen en telewerken met je partner
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 18 februari, 2024

Een paar jaar geleden creëerde de pandemie een nieuw scenario: telewerken. Hoewel deze modaliteit op sommige werkplekken al werd toegepast, kwam het op veel andere gebieden naar voren als iets nieuws. Natuurlijk bracht deze situatie voordelen met zich mee, maar ook uitdagingen. Samenwonen met je partner en telewerken was er daar één van. Laten we eens kijken waar dit over gaat en wat suggesties doen.

Samenwonen met je partner en telewerken, wat zijn de uitdagingen?

Waarom kan telewerken een probleem zijn voor samenleven? Hier zijn enkele aspecten die een belemmering kunnen vormen bij het werken en samenwonen thuis.

24/7 werken en diffuse roosters

Veel mensen slagen er niet in om een duidelijke grens te trekken tussen werk en privé. Dit gebrek aan ontkoppeling dringt niet alleen de eigen tijd en ruimte binnen, maar ook die van de partner.

Afwezigheid van een eigen werkplek

Net als bij het vorige punt is er thuis misschien geen ruimte die exclusief aan het werk kan worden gewijd. Zonder bureau kan de plek voor professioneel werk bijvoorbeeld samenvallen met de plek waar de ander televisie kijkt of rust.

Samenleven en telewerken kan voor problemen zorgen thuis
Soms kunnen problemen thuis zich vermengen met zorgen op het werk of andersom, wat meer stress kan opleveren.

Stress binnenshuis

Je verplaatsen naar een fysieke locatie betekent dat we als we naar huis gaan een afstand afleggen die ons in staat stelt om ons, tenminste gedeeltelijk, los te maken van werkzorgen. Dit verandert bij werken op afstand. Soms kan je partner het doelwit worden van je emoties als je je afreageert.

Onderbrekingen of inbreuk op de ruimte

Laten we eens kijken naar een situatie: de ene partner is eerder klaar met werken en wil een gesprek beginnen. Dit is echter niet mogelijk, omdat de ander zich moet concentreren en moet afronden met een presentatie. Daarom kan degene die een gesprek wil voeren aandringen of zich afgewezen voelen door de weigering.

Veronderstellingen over beschikbaarheid

Het komt vaak voor dat de ene partner thuis werkt en de andere niet (of een hybride modus heeft). Soms gebeurt het dat degene die buitenshuis werkt ervan uitgaat dat degene die thuis blijft beschikbaar is voor bepaalde huishoudelijke taken. Bijvoorbeeld: “Ik heb de loodgieter gebeld om de douche te repareren. Kun je hem ‘s ochtends binnenlaten?”; “Ik heb online wat dingen besteld, kun jij de pakketjes in ontvangst nemen?”.

Dit kunnen enkele van de gebruikelijke verzoeken zijn, waarbij de ene partner over het hoofd ziet dat, hoewel hun partner thuis is, hij/zij midden in het werk zit. In dit verband kan degene thuis misschien geen extra taken op zich nemen omdat hij/zij in een vergadering zit.

Een vrouw werkt nog laat in de avond
Het gebrek aan grenzen kan ertoe leiden dat de persoon die op afstand werkt het gevoel krijgt dat zijn werk ondergewaardeerd wordt of dat hij niet gerespecteerd wordt.

Suggesties voor samenwonen en telewerken voor koppels

Enkele van de aanbevelingen zodat de relatie tussen samenwonen en telewerken harmonieuzer is, zijn de volgende:

  • Stel werkschema’s op en respecteer ze. Probeer een evenwicht te bewaren tussen je privéleven en je werk.
  • Deel met je partner de momenten van ontspanning. Als je bijvoorbeeld halverwege de ochtend 10 minuten pauze neemt, kun je daar gebruik van maken om samen te praten of iets te delen. Het kan helpen om een regel af te spreken: Praat niet altijd over werk.
  • Zoek ruimte voor je eigen activiteiten. Net zoals het belangrijk is om quality time met elkaar door te brengen, is het ook aan te raden om wat afstand te nemen. Met andere woorden, om een balans te vinden. Het is belangrijk voor het koppel om individuele ruimtes te behouden of te creëren waar ze zich kunnen loskoppelen van het werk. Bijvoorbeeld uitgaan met vrienden of sporten.
  • Onderhandel over huishoudelijke taken. Je kunt samen met je partner de activiteiten in huis organiseren, zoals schoonmaken en de ruimtes opruimen. Op deze manier kun je comfortabel werken door de huishoudelijke activiteiten te verdelen zonder dat je de ander hoeft te vertellen wanneer hij of zij iets moet regelen.
  • Zoek naar co-working alternatieven. Als je eigen huis niet de faciliteiten heeft om op afstand te werken, kunnen jij en je partner afspreken dat jullie één dag per week ergens anders gaan werken. Dit kan een co-working ruimte, een café of het huis van een familielid zijn. Op deze manier ontstaat er wat ruimte in de relatie.
  • Respecteer werktijden. Hoewel telewerken het delen van andere privémomenten tijdens werktijd mogelijk maakt, zoals het delen van een kop koffie halverwege de ochtend of samen lunchen, is het ook nodig om te weten en te respecteren wanneer elke dag begint en eindigt. Op deze manier is het gemakkelijker om elkaar te begrijpen, omdat elke partner weet wat de ander doet.
  • Geef prioriteit aan dialoog en geduld. Het is vooral belangrijk om te proberen te praten over wat ons stoort of wat we moeten veranderen. Wanneer routines veranderen, is het ook nodig om geduldig te zijn. Dat is een manier om mensen tijd en ruimte te geven om zich aan te passen aan veranderingen.

Telewerken is niet onverenigbaar met samenwonen met je partner

We moeten niet romantiseren of demoniseren. Thuiswerken met je partner hoeft niet het één of het ander te zijn, maar heeft een beetje van beide. In sommige opzichten kan werken op afstand op een positieve manier beheerd worden, terwijl er in andere gevallen misschien wat meer onderhandeld moet worden.

Ongetwijfeld is werk (Engelse link) een cruciale factor in onze levenskwaliteit, omdat we veel uren aan die activiteit besteden. Het is echter een kwestie van leren hoe we dat het beste kunnen ontwikkelen. Zowel face-to-face als werk op afstand brengen hun eigen uitdagingen met zich mee. Daarom is het essentieel om de nodige middelen te vinden om de juiste balans te vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Silvia Morales Carrizo (2021). De la presencia a la virtualidad: el impacto del teletrabajo en la vida cotidiana y las relaciones laborales, en tiempos del Covid-19. XIV Jornadas de Sociología. Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires.
  • Jeffrey H. Greenhaus, Karen M. Collins, Jason D. Shaw, The relation between work–family balance and quality of life, Journal of Vocational Behavior, Volume 63, Issue 3, 2003, Pages 510-531, ISSN 0001-8791, https://doi.org/10.1016/S0001-8791(02)00042-8.
  • Saiz Zamora, R. (2022). Teletrabajo y conciliación de la vida laboral y familiar desde la perspectiva de género:¿ Es útil para fomentar la conciliación corresponsable?.
  • Torres Rodríguez, Beatriz, Pérez Fernández, Ana Margarita, & Gutiérrez Gutiérrez, Carlos. (2021). COVID 19, ¿qué ha ocurrido en las relaciones de parejas y las sexualidades con el andar del tiempo?. Revista Novedades en Población17(34), 412-427. Epub 01 de diciembre de 2022. Recuperado en 23 de abril de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1817-40782021000200412&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.