Werkende en studerende moeders: vijf tips om het makkelijker te maken

De reis van een werkende en studerende moeder vereist evenwicht, aanpassingsvermogen en zelfzorg. Waar moet je aan denken?
Werkende en studerende moeders: vijf tips om het makkelijker te maken

Laatste update: 06 december, 2023

In de huidige maatschappij staan veel werkende en studerende moeders voor de uitdaging om hun rollen in balans te houden en aan al hun verantwoordelijkheden te voldoen. Het is een veeleisende en verrijkende realiteit die zonder hulp of organisatie erg moeilijk te managen kan zijn. Daarom delen we een aantal handige strategieën voor krachtige vrouwen die naast moeder ook werken en studeren.

De bewonderenswaardige zoektocht naar economische onafhankelijkheid en de opkomst van telewerken hebben ertoe geleid dat miljoenen moeders dubbele werkdagen maken en hun taken combineren met de liefde en zorg die ze aan hun gezin geven.

Maar omdat dit erg veeleisend kan worden, is het leren omgaan met verplichtingen en het zorgen voor fysiek en emotioneel welzijn onmisbaar.

Vijf tips voor werkende en studerende moeders

Op weg naar een evenwicht tussen gezin, werk en onderwijsverantwoordelijkheden is strategische planning een fundamentele pijler voor een harmonieuze stroom. Een goede student en een uitstekende werknemer zijn, betekent niet dat je je kinderen of jezelf moet verwaarlozen.

Hier zijn enkele aanbevelingen voor werkende en studerende moeders.

1. Plan je tijd en maak een takenkalender

Werkende en studerende moeders
Organiseer je planning rustig en probeer elke dag quality time aan je kleintjes te besteden.

Werken, studeren en moeder zijn is een combinatie die moeilijk is om mee om te gaan, maar het is niet onmogelijk. Zeker niet als je hulp krijgt van je partner en familie. In deze veelzijdige reis wordt het maken van een nauwgezette agenda en gedetailleerde to-do lijsten een lichtbaken, omdat je je dagelijkse verantwoordelijkheden kunt nakomen en genoeg tijd aan elk ervan kunt besteden.

Door gebruik te maken van digitale hulpmiddelen, zoals applicaties voor tijdmanagement, kun je op een duidelijke en georganiseerde manier het complete plaatje van de taken die je moet aanpakken visualiseren. Het vaststellen van specifieke tijdsblokken voor werk, studie en gezinsverantwoordelijkheden zorgt ervoor dat elk facet voldoende aandacht krijgt, waardoor conflicten en misverstanden worden voorkomen.

2. Zoek steun en hulpnetwerken

In het complexe traject van moeder, werknemer en student zijn, kan het belang van sterke familie- en sociale steun niet worden onderschat. Deze externe ondersteuningssystemen verlichten niet alleen de emotionele en fysieke last, maar versterken ook het vermogen om een gezond evenwicht te bewaren tussen de verschillende verantwoordelijkheden.

Zorg daarom voor een open en eerlijke communicatie met je familie, vrienden en collega’s. Door uitdagingen op een transparante manier uit te spreken, kun je de problemen op een andere manier aanpakken.

Door je uitdagingen op een transparante manier uit te drukken, kunnen anderen je behoeften begrijpen en effectief hulp bieden. Dit kan betekenen dat je huishoudelijke taken moet delen met je partner of dat je kinderen betrokken moeten worden bij taken die bij hun leeftijd passen.

Denk er ook aan dat een ondersteunend netwerk betrouwbare externe bronnen kan omvatten, zoals kinderopvang of academische hulp. Indien nodig kun je bijvoorbeeld online betrouwbare schrijfsites vinden, zoals de plek waar je een essay kunt bestellen (Engelse link) als je een opdracht hebt gemist.

3. Besteed tijd aan zelfzorg en emotionele ondersteuning

Veel mensen zien alle verantwoordelijkheden waar werkende moeders mee te maken hebben over het hoofd. Een onderzoek gepubliceerd in het multidisciplinaire tijdschrift ACADEMIA (Engelse link) suggereerde dat werkende moeders te maken hebben met grotere episodes van angst en depressie in vergelijking met moeders die gewoon thuis blijven.

Regelmatige momenten opzij zetten voor activiteiten die voor vreugde en stressvermindering zorgen is essentieel om energie op te laden. Of het nu gaat om het beoefenen van yoga, het lezen van een boek, genieten van een ontspannend bad of gewoon een wandeling maken, deze momenten van rust revitaliseren de geest en versterken de veerkracht bij uitdagingen.

Het onderhouden van open communicatielijnen met vrienden, familie en collega’s kan ook een manier zijn om gevoelens en zorgen te uiten. Overwegen om de hulp in te roepen van een professional op het gebied van geestelijke gezondheid kan hulpmiddelen en strategieën bieden om stress en emoties in een gezonde omgeving te beheersen.

4. Werkende en studerende moeders: pas ontspanningstechnieken toe

Een vrouw neemt even de tijd voor haarzelf
Als stress begint te overheersen, neem dan een paar momenten om adem te halen en je geest leeg te maken.

Te midden van de dagelijkse verplichtingen kan een paar minuten per dag besteden aan ontspanning een groot verschil maken. Lichamelijke ontspanning heeft een directe invloed op het emotionele welzijn, dus het is een goed idee om ademhalingsoefeningen, lichte stretchoefeningen of yoga te doen om opgehoopte spanning in het lichaam los te laten en gevoelens van stress en vermoeidheid te verminderen.

Onderzoek gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Engelse link) meldt dat diep ademhalen een van de beste strategieën is om het lichaam te ontspannen en stress te verminderen. Deze techniek, die bestaat uit het zitten in een comfortabele houding en langzaam in- en uitademen, versterkt het zuurstofgehalte in het bloed en stelt ons in staat om onze gedachten te focussen.

5. Vier je prestaties en vooruitgang

Moeder zijn is een onzichtbare baan die weinig mensen waarderen, dus vier je prestaties om een gevoel van vooruitgang en succes te versterken. Van het voltooien van een academische opdracht tot het halen van een deadline op het werk, de tijd nemen om na te denken over behaalde doelen bouwt zelfvertrouwen en vertrouwen in iemands capaciteiten op.

Daarnaast bevordert het beoefenen van dankbaarheid, door middel van reflectie of dagelijks schrijven in een journal, ook een positieve mindset en verhoogt het de waardering voor de positieve aspecten van het leven.

Werkende en studerende moeders verdienen bewondering

Moeder worden betekent niet dat je je dromen over een carrière moet opgeven. En vrouwen die werken en een opleiding volgen terwijl ze voor hun kinderen zorgen, zijn een voorbeeld voor iedereen door te laten zien dat het met focus, veerkracht en zelfliefde mogelijk is om persoonlijke en academische doelen te bereiken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.