Het belang van een flexibele moeder
Het krijgen van een kind is een grote verantwoordelijkheid. Daarom proberen moeders, om hun kleintjes de beste omstandigheden te bieden om op te groeien, op de hoogte te zijn van de verschillende opvoedingsrichtlijnen en -stijlen. Ze lezen, raadplegen deskundigen en proberen zich elke dag te verbeteren. Te veeleisend zijn kan er echter toe leiden dat ze niet van hun moederschap genieten. Daarom willen we je herinneren aan het belang van een flexibele moeder te zijn.
Het lijdt geen twijfel dat de kindertijd een cruciale fase is in de ontwikkeling van de persoonlijkheid. Wat een kind in zijn vroege jaren ervaart en leert, zal grotendeels bepalen hoe het in de toekomst zal denken, voelen en handelen. Daarom begrijpen we dat je het goed wilt doen.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat ouderschap niet zoiets is als het programmeren van een robot. We zijn namelijk mensen die voor andere mensen zorgen, dus we mogen die menselijke component niet vergeten.
Dus, als je het gevoel hebt dat je voortdurend onder druk staat in je werk als moeder, als je denkt dat wat je doet nooit genoeg is, of als rigiditeit je relatie met je kinderen in de weg staat, nodigen we je uit om verder te lezen.
Waarom moet je een flexibele moeder zijn?
Het is geweldig dat moeders goed geïnformeerd zijn en zich inzetten voor hun taak omtrent de opvoeding. Het is geweldig dat ze hun kinderen orde en structuur willen bieden. En dat ze ernaar streven de meest geschikte opvoedingsrichtlijnen toe te passen. Flexibel zijn is echter een must. Hier is waarom.
Het leven met kinderen verandert
Als je iemand bent met een neiging tot perfectionisme en orde, kan het krijgen van kinderen een extra uitdaging voor je zijn. Vanaf het moment dat ze op deze wereld komen, zul je onvermijdelijk merken dat routines veranderen en schema’s worden aangepast. Een perfecte organisatie is niet mogelijk.
Een baby is erg veeleisend en dat betekent dat volwassenen zich moeten aanpassen aan hun wisselende schema’s van slaap, honger en behoefte aan contact. Het zal ook onmogelijk zijn om altijd een georganiseerd en brandschoon huis te hebben. Dit zal ook gebeuren als de kleine opgroeit. Want kinderen zijn spontaan, energiek en enigszins chaotisch.
Emoties hebben ruimte nodig
Het is essentieel om te onthouden dat bij de opvoeding de emoties van kinderen een overheersende plaats innemen. Ze moeten door volwassenen worden beluisterd, verzorgd en beheerst, en dat vereist ruimte en tijd. Strikte plannen zullen niet voorkomen dat driftbuien en woede bij onze kinderen de kop opsteken. Geef op die momenten prioriteit aan rustig blijven en aan het valideren van je kind. Help hem/haar zichzelf weer te reguleren, zelfs als dit betekent dat je wat je gepland had moet veranderen of uitstellen.
Ook voelen kinderen zich niet elke dag hetzelfde. Er zullen momenten zijn waarop ze moe, slaperig, hongerig, lui of ongemotiveerd zijn. Daarom zal hun bereidheid om te gehoorzamen of mee te werken niet altijd hetzelfde zijn. Het is dus belangrijk gevoelig te zijn (Engelse link) voor hun gewaarwordingen en behoeften en te allen tijde te weten hoe je je kunt aanpassen. Een huis kan niet functioneren als een militaire kazerne.
Elke leeftijd vereist aanpassingen
Daarnaast is het vermeldenswaard dat opvoedingspraktijken moeten worden aangepast aan elke levensfase van het kind. Misschien werkt het bij jonge kinderen om duidelijke regels te geven en zeer directief te zijn. Maar adolescenten (Engelse link) eisen meer onafhankelijkheid en autonomie, zodat ze in opstand kunnen komen tegen directe oplegging.
Ook zijn er fasen waarin het voor kinderen vooral nodig is om zich gehoord te voelen en te merken dat ze enige beslissingsbevoegdheid hebben. Bijvoorbeeld, tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar hebben driftbuien de neiging te ontstaan in de mate dat ze niet in staat worden gesteld enige controle over hun eigen leven uit te oefenen. Iets simpels als ze de keuze geven tussen twee t-shirts of twee vruchten kan voorkomen dat er een driftbui uitbreekt.
Jij verdient het ook om te genieten
Tot slot moet flexibiliteit niet alleen voor je kinderen gelden, maar ook voor jezelf. Veel moeders zijn buitensporig veeleisend voor zichzelf. Daarom geven ze zichzelf de schuld van elke kleine fout die ze maken. Of staan ze zichzelf niet toe om zich te bekommeren om hun eigen behoeften en emoties om zich op te offeren voor hun kinderen.
Beoefen dus zelfcompassie, neem tijd voor jezelf, en begrijp dat je ook leert moeder te zijn en niet perfect hoeft te zijn. Met liefde en toegeeflijkheid tegen jezelf praten zal je stemming verbeteren en je in staat stellen het ouderschap met een betere instelling en motivatie tegemoet te treden.
Het kan een uitdaging zijn om een flexibele moeder te zijn, maar het brengt grote beloningen met zich mee
We weten dat het niet gemakkelijk is om onze waakzaamheid te laten varen, om onszelf toe te staan om te dwalen, of om uit die mallen en richtlijnen te stappen die vaak, meer dan suggesties, lijken op opleggingen. Maar vergeet niet je instinct te volgen. Neem elke dag op je gemak en sta jezelf toe te genieten van je moederschap.
Flexibel zijn zal de dynamiek in je huis lichter en harmonieuzer maken, waardoor het gewicht van die emotionele rugzak die veel moeders met zich meedragen afneemt. Dit houdt niet in dat je grenzen uitwist, regels vermijdt of een toegeeflijke moeder bent, maar dat je een evenwicht vindt tussen orde, onvoorziene gebeurtenissen, discipline en dagelijks plezier. Ongetwijfeld zal een flexibele moeder zijn een zeer gunstige verandering zijn voor het hele gezin.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Butcher, P. R., Kalverboer, A. F., Minderaa, R. B., Doormaal, E. F., et al. (1993). Rigidity, sensitivity and quality of attachment: The role of maternal rigidity in the early socio-emotional development of premature infants. Acta Psychiatrica Scandinavica, 88(375, Suppl), 38.
- Lichtwarck-Aschoff, A., Kunnen, S. E., & van Geert, P. L. C. (2009). Here we go again: A dynamic systems perspective on emotional rigidity across parent–adolescent conflicts. Developmental Psychology, 45(5), 1364–1375