5 dingen die je moet weten over slapen met je baby

Als je de kenmerken van slaap in de vroege kinderjaren kent, kun je je ongerustheid verminderen en genieten van het slapen met je baby. Ontdek meer over dit onderwerp.
5 dingen die je moet weten over slapen met je baby
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 23 september, 2023

Slapen met je baby kan een intieme en troostende ervaring zijn, maar het is belangrijk om een aantal fundamentele aspecten in gedachten te houden die je zullen helpen om meer van deze momenten te genieten.

In de vroege babytijd wordt de slaap gekenmerkt door onrijpheid, instabiliteit en onderbrekingen. Pas rond de leeftijd van 6 jaar lijkt de slaap een beetje op die van volwassenen. In de tussentijd moeten verzorgers geduldig zijn en deze periodes respecteren.

Informatie inwinnen kan nuttig zijn om te weten wat je kunt verwachten en hoe je bepaalde angsten kunt kalmeren. Hier zijn wat feiten om je te helpen genieten van de ervaring van het slapen met je baby.

Feiten over slapen met je baby

Inzicht in de dynamiek van samen slapen kan je helpen weloverwogen beslissingen te nemen en een veilige en comfortabele omgeving voor jullie beiden te bevorderen. Houd er rekening mee dat elk gezin uniek is en dat het belangrijk is om de slaapgewoonten af te stemmen op de individuele behoeften van je baby en je eigen omstandigheden.

1. Probeer niet een one-size-fits-all formule te volgen

Over de vraag of het aan te raden is om je baby bij de ouders te laten slapen, zijn er veel standpunten. Er zijn mensen die zullen zeggen dat het een bedreiging is voor de intimiteit van het stel, dat het gevaarlijk is en dat het kind eraan kan wennen en dan niet meer naar zijn eigen kamer wil.

Aan de andere kant zijn er mensen die aanraden om van de baby te genieten en die fysieke nabijheid te delen die, naarmate de jaren verstrijken, niet meer terugkeert. De waarheid is dat je het antwoord in je eigen gezin zult vinden, door te voorzien in de behoeften van je kind en van jou en je partner.

Er is niets beter dan een gevoelige en tijdige reactie op de situatie te kunnen geven, zonder te proberen een ‘one-size-fits-all’ advies op te volgen. Je kunt bijvoorbeeld rekening houden met verschillende omstandigheden. Als je borstvoeding geeft, kan co-sleeping of je baby in dezelfde kamer laten slapen veel comfortabeler zijn en minder verstorend voor ieders slaap.

Maar als je kind al op school zit en de volgende dag verplichtingen heeft, maar jij het leuk vindt om ‘s avonds laat op te blijven om een serie te kijken, dan kan het handiger zijn voor je kind om zijn eigen ruimte te hebben. Op die manier wordt hun rust niet verstoord door licht of geluid.

2. Het is raadzaam om een slaaproutine te hebben

Om slaap en rust te bevorderen, is het raadzaam om een bepaalde orde en stabiliteit na te streven. Bijvoorbeeld:

  • Ga altijd op dezelfde tijd naar bed.
  • Bevorder bepaalde omstandigheden van comfort.
  • Stop minstens een uur voor het slapen met het gebruik van elektronische apparaten. Het is niet aan te raden om mobiele telefoons of televisie te gebruiken als de kinderen al in bed liggen.

Als je merkt dat de slaap zich na een bepaalde periode niet stabiliseert en daarentegen steeds slechter wordt, sluit dan niet uit dat je je kinderarts raadpleegt. Misschien is er een situatie die een ander soort interventie vereist.

Je moet weten dat een van de voordelen van slaap is dat het helpt om het leerproces van de dag te consolideren. Bovendien bevordert het het immuunsysteem. Kinderen die geen goede nachtrust krijgen, kunnen problemen ondervinden met gedrag en leren (Spaanse link). Bijvoorbeeld geïrriteerd zijn, agressief gedrag vertonen en hyperactief zijn.

3. Het is positief voor je baby als je aandacht besteedt aan hun gehuil

“Laat ze maar huilen”, “Als je elke keer als ze huilen opstaat, trap je uiteindelijk in hun val” en “Ze zullen uiteindelijk moe worden van het huilen en vanzelf in slaap vallen”.

Sommige van deze gedachten heb je vast wel eens gehoord. Veel kinderpsychologen, zoals Álvaro Bilbao, zijn tegen deze aanbevelingen. Zij zijn van mening dat het niet gepast is om de emotionele behoeften van een kind, wiens belangrijkste expressiemiddel huilen is, te verwaarlozen.

De psycholoog vermeldt dat een kind dat huilt, angst ervaart. en hoopt dat zijn verzorger hem kan helpen. Als je ze huilend achterlaat, zal dat kind begrijpen dat, zelfs als ze huilen, niemand ze zal komen troosten.

Tegelijkertijd hebben kinderen die troost vinden bij hun ouders en die zich beschermd voelen – zowel als ze gaan slapen als wanneer ze midden in de nacht wakker worden – niet alleen meer kans om weer in slaap te vallen, maar ook om in de toekomst kwalitatief goede slaap te hebben. Tegelijkertijd heeft dit een positieve invloed op de totstandkoming van een veilige gehechtheidsrelatie.

4. Ken de uitdagingen van slaap per leeftijd

Slaap is vaak een van de meest uitdagende zaken in het vroege leven. Slaap komt vaak voor in korte, onderbroken periodes. In het begin worden baby’s vaak wakker omdat ze moeten voeden.

Naarmate ze ouder worden, kan dat veranderen en kunnen kinderen wakker worden door zogenaamde nachtmerries. In andere gevallen zijn koliek, angst voor het donker en verlatingsangst ook factoren die de slaap beïnvloeden.

Daarom kun je je arts of kinderarts vragen naar de moeilijkheden die inherent zijn aan elke levensfase. Op deze manier kun je, door de situatie te identificeren, ook begrijpen wat er met je baby aan de hand kan zijn en passende oplossingen bieden voor zijn of haar welzijn.

5. Deel activiteiten met je kinderen

Voor veel gezinnen is het fijn om met hun kinderen te slapen. Het is een moment van intimiteit en nabijheid dat ze graag delen. Het is echter ook waar dat als kinderen opgroeien, verantwoordelijkheden veranderen en er een zekere vraag naar autonomie is, het belangrijk is om ruimte te maken voor een transformatie van slaaptijd.

Dat kinderen op hun kamer gaan slapen, betekent niet dat je geen nieuwe routines of activiteiten samen kunt creëren. Integendeel! Er kan een nieuwe dynamiek ontstaan die net zo interessant en verrijkend is.

Je kunt bijvoorbeeld een paar minuten nemen om te praten over hoe de dag is verlopen, luisteren naar een liedje voordat je in slaap valt, of een verhaal delen… zonder twijfel zijn dit prettige momenten die onvergetelijke herinneringen zullen achterlaten.

Aanbevelingen voor het slapen met je baby

Veel gezinnen, ook al willen ze het graag, kunnen niet met hun baby slapen omdat ze bang zijn dat ze hun baby verpletteren, uit bed vallen of angst voor wiegendood (Engelse link).

Hoewel dit mogelijke situaties zijn, zijn er ook comfort- en veiligheidsmaatregelen waarmee je van dit moment met je baby kunt genieten en ongelukken kunt voorkomen. Enkele aanbevelingen zijn de volgende:

  • Kies een stevige matras die niet doorzakt of buigt.
  • Het wiegje of bedje moet een leuning hebben of aan de muur bevestigd zijn.
  • Let op je eigen vermoeidheid. Als je merkt dat je oververmoeid bent, leg de baby dan niet op je borst, al is het maar voor een paar minuten. Soms hebben mensen niet door dat ze in slaap vallen en dit kan een valrisico vormen voor de baby. Op die dagen kun je hulp vragen of de baby in zijn wiegje laten slapen.
  • De baby mag het niet warmer hebben dan andere mensen.
  • Huisdieren worden afgeraden om naast baby’s te slapen.

Aanpassen aan de unieke behoeften en wensen van je gezin

Een van de sleutels tot beter omgaan met het moeder- en vaderschap is accepteren dat er geen sleutels zijn. Je hebt vast wel eens opvoedingsadvies gekregen. Veel daarvan kan worden verwelkomd en zelfs als een haalbare optie worden beschouwd.

Je moet echter onthouden dat het slechts advies is. Het is beter om advies niet op te vatten als een mandaat of iets waar je je hoe dan ook aan moet houden.

Over het algemeen leidt deze starheid, samen met het verlangen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, vaak tot frustratie en eisen. Zo dwing je uiteindelijk praktijken af die niet passen bij de realiteit van je gezin.

Het is belangrijk om te weten dat “vandaag niet voor altijd is” en dat er veel opvoedingssituaties zijn – vooral die met betrekking tot voeden en slapen – die geduld vereisen en het leren kennen van jezelf en je baby.

Jezelf aanpassen, toestaan dat je fouten maakt en experimenteren op de weg naar het ouderschap kan je leven veel draaglijker en minder stressvol maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.