13 Woorden die kinderen op 2-jarige leeftijd zouden moeten kennen

De woorden die kinderen op 2-jarige leeftijd moeten kennen vormen de basis van hun communicatieontwikkeling. Wat zijn ze?
13 Woorden die kinderen op 2-jarige leeftijd zouden moeten kennen
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoewel elk individu zijn eigen ontwikkelingstempo heeft, hebben verschillende studies woorden vastgesteld die kinderen zouden moeten kennen tegen de leeftijd van 2 jaar. Deze informatie staat in een recente publicatie van de American Association of Pediatrics (Engelse link) in samenwerking met de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Het stelt de rijpingsmijlpalen vast die kinderen tegen een bepaalde leeftijd zouden moeten bereiken.

Hier zijn de woorden die kinderen zouden moeten kennen tegen hun tweede verjaardag, zodat je weet wat je kunt verwachten. Blijf lezen!

Meer woorden, minder woorden

In de eerste levensmaanden is de communicatie vol gebaren, geluiden, pruilen, vertolkingen en glimlachen. Maar vanaf de leeftijd van anderhalf jaar treedt een ‘explosie’ van expressieve taal op, die gekenmerkt wordt door snel leren en het dagelijks opnemen van nieuwe woorden.

Tegen de leeftijd van twee jaar hebben de meeste kinderen een repertoire van ongeveer 50 woorden, en velen zijn in staat twee woorden in een zin te combineren. Bijvoorbeeld “mama water” om hun moeder om drinken te vragen.

Laten we nu eens kijken naar de meest voorkomende woorden die kinderen op hun tweede jaar moeten kennen. Let goed op!

1. Woorden die kinderen zouden moeten kennen als ze 2 jaar zijn: twee

Dit is het getal dat hun leeftijd aangeeft.

2. Mama en papa

De belangrijkste mensen in de wereld voor de kleintjes zijn ook de eersten die deze mooie woorden horen.

Woorden die kinderen op 2-jarige leeftijd zouden moeten kennen
De taalontwikkeling van kinderen wordt sterk beïnvloed door de prikkels die ze uit de omgeving om hen heen ontvangen. Daarom is het van groot belang dat ouders bij dit leren betrokken zijn en passende strategieën toepassen.

3. Baby

Tegen de leeftijd van 2 jaar weten kinderen al hoe ze met dit lieve woordje naar zichzelf kunnen verwijzen.

4. Woorden die kinderen zouden moeten kennen als ze 2 jaar zijn: de namen van hun broers en zussen

In het algemeen kunnen kinderen hun broers en zussen en andere mensen in hun directe omgeving namen geven. Bijvoorbeeld hun grootouders, tantes, ooms, neven, nichten, verzorgers.

5. Hond, kat en de namen van hun huisdieren

We weten dat dieren en kinderen een speciale band hebben en dat blijkt deels al bij de eerste woordjes. Kleintjes leren hun namen snel, misschien wel eerder dan die van hun eigen broers of zussen!

6. Meisje, jongen

Woorden die hun leeftijdgenootjes identificeren, behoren tot de eerste woorden die kinderen leren zeggen. Vooral als ze dagelijks met andere peuters omgaan, of dat nu familieleden zijn of klasgenootjes van de peuterspeelzaal of de kinderopvang.

7. Hallo en dag

Baby’s leren eerst zwaaien, en tegen de leeftijd van twee jaar weten ze hoe ze hallo en dag moeten zeggen.

8. Woorden die met voedsel te maken hebben

Water, melk, lepel, koekje, banaan, brood, eten, enz. In het algemeen varieert dit soort woordenschat naar gelang de culinaire gewoonten van het huishouden.

“Help je kind te leren hoe woorden klinken, ook als ze ze nog niet duidelijk kunnen zeggen. Bijvoorbeeld, als je kind ma nana zegt, zeg dan ‘wil je nog meer banaan?'”
-CDC-

9. Woorden die kinderen zouden moeten kennen als ze 2 jaar zijn: Meer, ja en nee

2-jarigen kennen de betekenis van deze 3 woorden en weten al hoe ze ze moeten gebruiken. Als je ze vraagt of ze nog een koekje willen, zullen ze perfect ja of nee kunnen antwoorden.

10. Goed en slecht, verkeerd en goed

Bij het leren van taal leren kinderen ook meer abstracte woorden, zoals goed en slecht. In het algemeen worden deze woorden verbonden met eenvoudige vragen, zodat het kind ze tegen deze leeftijd beter kan begrijpen en gebruiken. Een goede manier om ze te beginnen te laten zien dat iets goed of fout is, is tijdens het spelen of bij dagelijkse routines, zoals opruimen of handen wassen.

11. Hand, voet, oog, mond

Volgens de hierboven besproken mijlpalen weten kinderen tegen de 24 maanden hoe ze de lichaamsdelen moeten aanwijzen die je hen vraagt te tonen. Maar sommige peuters kunnen ook enkele eenvoudige structuren benoemen, zoals voet, neus, oog, hand en mond.

12. Plassen en poepen

Rond twee jaar beginnen kinderen aan het proces van zindelijkheidstraining en leren ze vertellen wanneer ze naar de wc willen.

Een baby zit op zijn potje
Alledaagse activiteiten, zoals potjestijd, zijn geschikte scenario’s om de taal van kinderen te verrijken.

13. Speen en de naam van hun favoriete speelgoed of aanhechtingsvoorwerp

Dit zijn twee van hun favoriete woorden die kinderen heel snel leren!

Woorden die kinderen zouden moeten kennen op 2-jarige leeftijd: waarom is het belangrijk te weten welke dit zijn?

Zoals we eerder uitlegden, rijpt elk kind in zijn eigen tempo. Er zijn echter sleutelmomenten waarvoor enkele normen zijn vastgesteld om te bevestigen dat het taalontwikkelingsproces past bij hun leeftijd.

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom, en dat is omdat, als je een eventuele moeilijkheid opmerkt en snel handelt, de verkregen resultaten beter kunnen zijn. Wacht dus niet en raadpleeg de kinderarts van je kind of een andere deskundige in de omgeving die je kan helpen begrijpen wat er met de communicatievaardigheden van je kind aan de hand is.

Als je kind in de wonderlijke tijd van 2 jaar zit, begin dan aan het avontuur van het leren van de eerste woordjes. Geniet ervan ze te horen en praat met liefde en geduld met ze, zodat ze zich veilig, geliefd en tevreden voelen tijdens dit proces. Wellicht ook interessant voor jou

Wat driejarigen begrijpen als we praten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat driejarigen begrijpen als we praten

Zowel mondelinge taal als uitgebreide taal zijn van nature aangeleerde vaardigheden. Driejarigen maken op deze leeftijd grote vorderingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.