Welk garen is het beste voor het breien van babykleertjes?
Garen van babykleding is het meest geschikt om ze droog, warm en blij te houden. Maar niet alle soorten zijn vriendelijk voor hun tere en gevoelige huid. Dit materiaal heeft veel gunstige eigenschappen voor kleintjes, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Bij het kiezen van het beste garen voor het breien van babykleertjes moet je rekening houden met verschillende aspecten waarover we je in dit artikel vertellen.
Baby’s huid
De huid van baby’s is erg teer en kwetsbaar, dus kan ze allergische reacties vertonen op de verschillende materialen waarvan kleding wordt gemaakt. Tegelijkertijd moeten we ook aandacht besteden aan de verzorging van kleding die met garen is geweven. In feite kunnen veel daarvan in wasmachines worden gewassen, terwijl andere alleen met de hand kunnen worden gewassen om ze niet te laten krimpen of vervormen.
Een studie (Engelse link) van het British Journal of Dermatology concludeert dat superfijne merinowol een uitstekende therapeutische optie kan zijn voor atopische aandoeningen bij kinderen.
Irriteert garen de huid van baby’s?
Er zijn veel overtuigingen dat garen jeuk en irritatie veroorzaakt bij de huid van baby’s. Babykleertjes gemaakt met bepaalde soorten van dit materiaal wekken echter geen allergische reacties op. De gekozen wol moet pluizig en zacht zijn, maar vrij van pluisjes en draadjes, en een delicate, gemiddelde tot fijne dikte hebben. Dit zijn enkele geschikte:
Merinowol
Merinowol vezels hebben een laagje aan de buitenkant waardoor ze zachter zijn, vergelijkbaar met zijde. Deze eigenschap maakt het ook comfortabeler. De natuurlijke eigenschappen maken het delicaat en aangenaam voor de huid van de baby, zelfs voor wie last heeft van huidoppervlakteaandoeningen of eczeem door atopie.
Bovendien helpt dit type wol om het kind op een comfortabele temperatuur te houden door zijn vermogen tot reguleren. Met andere woorden, de wolvezels absorberen vocht veroorzaakt door transpiratie en het wordt geëlimineerd in de omgeving.
Dit product is afkomstig van een schapensoort die oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Daarom is het een natuurlijk materiaal dat weinig weegt door de elasticiteit en de dunheid van de vezels. Tegelijkertijd werkt het als een zeer effectieve thermische isolator, die warmte geeft in de winter en het kind koel houdt in de zomer.
Biologisch katoengaren
Dit type garen wordt het meest aanbevolen voor baby’s of kinderen met een allergische huidaandoening. Dit materiaal absorbeert transpiratie veel beter en is zachter dan gewoon katoen. Door de afwezigheid van bleekmiddelen en pesticiden is het bovendien hypoallergeen voor de tere huid. Maar hoewel biologisch katoen, dat geen chemicaliën gebruikt bij de productie en verwerking, ideaal is, is het ook veel duurder.
Een van de nadelen van dit product is het lagere vermogen om warmte te genereren in vergelijking met andere garens. Daarom is het raadzaam ze te gebruiken in de lente en de herfst en ze te vermijden in koudere seizoenen.
Anderzijds worden sommige absorberende katoenproducten op de markt verkocht gemengd met bamboevezels, waardoor ze zijdeachtiger worden en anti-allergische, antistatische en antitranspirerende eigenschappen toevoegen.
Breien van babykleertjes met alpacawol
Hoewel het in verschillende delen van de wereld niet zo gecommercialiseerd is, zijn de eigenschappen vergelijkbaar met die van merinowol. Het is hypoallergeen, zeer licht en in staat de lichaamstemperatuur van de baby te regelen. Het is zelfs warmer en meer ademend dan gewone wol, waardoor het zeer effectief is in winterkleding. In tegenstelling tot andere soorten slijt alpacawol niet bij gebruik en is het ook waterafstotend en vlamvertragend.
Breien van babykleertjes: maken deze kleertjes baby’s te warm?
Tot 18 maanden na de geboorte hebben baby’s niet het vermogen om hun eigen temperatuur efficiënt en correct te regelen. In feite hangt dit samen met de grootte van het huidoppervlak ten opzichte van hun lichaamsgewicht. In het algemeen hebben de kleinste baby’s (vooral als ze prematuur of ziek zijn) de neiging hun lichaamswarmte sneller af te voeren als ze het niet warm hebben. Daarom moeten ze warmer worden gehouden dan volwassenen. Een wollen muts wordt aanbevolen (Engelse link) om het inwendig warm te houden, want pasgeborenen verliezen te veel warmte via hun hoofd.
Breien van babykleertjes
Wollen kleding kan helpen om baby’s comfortabel en warm te houden, en om hun lichaamstemperatuur te reguleren zonder dat ze het te koud of te warm krijgen. Met andere woorden, bepaalde soorten garen hebben thermoregulerende eigenschappen en geven zachtheid aan de huid van kleintjes. Daarom wordt bij het breien van babykleding merino, alpaca of absorberende katoen aanbevolen, omdat die alle gunstige eigenschappen hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lang N, Bromiker R, Arad I. The effect of wool vs. cotton head covering and length of stay with the mother following delivery on infant temperature. Int J Nurs Stud. 2004 Nov;41(8):843-6. doi: 10.1016/j.ijnurstu.2004.03.010. PMID: 15476757. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15476757/
- Su JC, Dailey R, Zallmann M, Leins E, Taresch L, Donath S, Heah SS, Lowe AJ. Determining Effects of Superfine Sheep wool in INfantile Eczema (DESSINE): a randomized paediatric crossover study. Br J Dermatol. 2017 Jul;177(1):125-133. doi: 10.1111/bjd.15376. Epub 2017 Jun 12. PMID: 28182252. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28182252/