Geeft je kind de voorkeur aan één ouder?
Het kan een gevoelig onderwerp zijn als we ons realiseren dat onze kinderen de ene ouder verkiezen boven de andere. Als dit gebeurt en wij zijn niet de uitverkorene, kunnen we ons wat ongemakkelijk voelen. Daarom willen we met je praten over wat je wel en niet moet doen in deze situatie, als je kind de voorkeur geeft aan één ouder.
Als je denkt dat je kind meer van papa houdt dan van mama of andersom, kan het gewoon jouw perceptie zijn. Kinderen moeten leren hun emoties te beheersen, want ook al denk je dat ze geen voorkeur hebben voor jou, in werkelijkheid is het niet zo dat ze de ene ouder verkiezen boven de andere. In feite kunnen ze evenveel van jullie allebei houden, maar ze kunnen meer affiniteit hebben met de ene ouder dan met de andere.
Als je merkt dat ze enige afwijzing naar jou tonen, is het gebruikelijk om je af te vragen waarom dit gebeurt en of het normaal is. Lees verder om meer over deze kwestie te weten te komen.
Waarom kinderen de ene ouder verkiezen boven de andere
Vanaf de geboorte tot de leeftijd van iets meer dan twee jaar is de sterkste gehechtheid van een baby met de moeder. Dat komt omdat zij meestal degene is die overdag en ‘s nachts het meest voor het kind zorgt.
Naarmate ze ouder worden, beginnen kinderen hun referenties en hechtingspersonen te verbreden. Ze houden niet langer alleen van mama of papa, maar beginnen nauwere relaties te hebben met andere volwassenen, zoals grootouders of tantes en ooms.
Het is dan dat de intensiteit van de gehechtheid aan de moeder (of vader) begint te variëren. Houd in gedachten dat er geen aanwijzingen zijn met betrekking tot het leven van het kind en de manier waarop het zich tegenover zijn ouders voelt om van hen beiden evenveel te houden.
Ze houden niet minder of meer van je
Het feit dat je kind meer tijd wil doorbrengen met mama of papa betekent niet dat ze minder van je houden. In feite zal deze voorkeur waarschijnlijk tijdelijk zijn. Wat er gebeurt is dat baby’s in deze vroege ontwikkelingsstadia behoefte hebben om dichter bij de ouder te zijn waarmee ze zich beter identificeren. Bovendien beginnen ze hun persoonlijkheid te ontwikkelen, zodat ze dichter bij de een of de ander moeten zijn.
Daarom moet je je niet verdrietig of afgewezen voelen en altijd doen wat het beste is voor je kind. Zo zullen ze voelen dat je er altijd voor hen bent. Je moet altijd de tijd nemen om ze een knuffel te geven, te zeggen dat je van ze houdt, of met ze te spelen. Als ze huilen, zul je er zeker zijn om ze te troosten. Voel je nooit teleurgesteld door hun houding, want ze groeien op. Je moet altijd hun model van geborgenheid en oneindige liefde zijn.
Tips om in gedachten te houden als kinderen de voorkeur aan één ouder geven
Dat jij niet nummer één bent in hun voorkeuren betekent niet dat je dat vroeg of laat niet kunt worden. Maar als je de situatie wilt verbeteren, is het belangrijk dat je enkele tips volgt om dat te bereiken:
- Breng kwaliteitstijd door met je kind.
- Zorg voor je kind en voldoe aan zijn behoeften.
- Geef elke dag jouw onvoorwaardelijke liefde.
- Behandel je kind met respect.
- Leer ze kennen, luister naar wat ze zeggen, let op wat ze doen, observeer wat hen interesseert en deel die interesses met hen.
- Onderwijs ze en voed ze op met een goede discipline.
- Handhaaf een goede emotionele controle.
- Beheers de meest intense emoties, vooral woede.
- Raak betrokken bij alle gebieden van hun leven.
- Toon elke dag je genegenheid.
- Toon consistentie tussen je woorden en je daden.
- Wees altijd hun beste voorbeeld.
Do’s en don’ts
Als je het gevoel hebt dat je kind zijn andere ouder verkiest boven jou, zijn er een aantal dingen die je kunt doen en andere die je beter kunt vermijden. Hier volgen enkele voorbeelden om over na te denken.
Als je kind de voorkeur aan één ouder geeft: wat wel te doen
- Versterk de band en zoek naar nieuwe manieren.
- Wees je ervan bewust dat het tijdelijk is.
- Gedraag je altijd normaal.
- Versterk je geduld.
- Wees het beste voorbeeld.
Wat je niet moet doen
- Voel je niet slecht of vat het niet persoonlijk op.
- Reageer niet slecht op hun voorkeuren.
- Chanteer ze nooit emotioneel of geef ze een schuldgevoel.
- Negeer ze nooit of wijs ze op geen enkele manier af, alleen omdat jij je zo voelt.
- Probeer hun genegenheid niet te kopen met cadeaus.
Het is een tijdelijke situatie
Als je kind de voorkeur geeft aan papa of mama, is het belangrijk dat je je niet verdrietig of slecht voelt. Houd in gedachten dat wanneer je het het minst verwacht, deze situatie voorbij zal gaan en dat je kind voor je het weet naar je toe zal komen. Als je ons advies opvolgt, zal het veel sneller gebeuren dan je denkt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bilbao, A. (2015) El cerebro del niño explicado a los padres. Editorial: Plataforma Actual