Strategieën om het vertrouwen en respect van je kinderen te winnen

Om vertrouwen en respect tussen ouders en kinderen te laten bestaan, moet je dialoog, actief luisteren, en onvoorwaardelijke steun bevorderen.
Strategieën om het vertrouwen en respect van je kinderen te winnen

Laatste update: 01 februari, 2022

Wat ouders van meet af aan het liefste willen is een goede relatie met hun kinderen. Hun bedoeling is om gemoedsrust te bieden, elkaar te steunen bij tegenslagen, samen te evolueren en vertrouwen en respect te delen.

Daarom moeten ouders ernaar streven om onvoorwaardelijke liefde te bieden. Vanaf de eerste dagen zijn zij immers verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van de wezens die hun dag zijn komen opfleuren.

Het moet ook duidelijk zijn dat als kinderen beginnen te groeien, het van essentieel belang is dezelfde positieve gehechtheid te handhaven. Dit is de ideale formule om ze constante steun te geven waar ze altijd op terug kunnen vallen.

Dit is essentieel omdat, willen ouders de best mogelijke relatie met hun kinderen hebben, ze vertrouwen en respect moeten koesteren. Anders zal elke partij zich van de ander distantiëren, hun emoties verbergen en zichzelf de kans ontzeggen een vertrouweling in hun leven te hebben.

Daarom moeten ouders zich ervan bewust zijn dat vertrouwen en respect twee waarden zijn die ze dagelijks moeten koesteren. Hier zijn enkele sleutelaspecten om in die verwezenlijking succesvol te zijn.

Strategieën om het vertrouwen en respect van je kinderen te winnen

Aanbevelingen voor het koesteren van vertrouwen en respect

Allereerst is het van essentieel belang dat ouders hun kinderen met kalmte en geduld toespreken. Zowel wanneer ze gelijk hebben als wanneer ze ongelijk hebben. Anders zullen hun kleintjes zich aangevallen voelen, angstig zijn en een wrok gaan koesteren die het respect vernietigt.

Behalve een gezonde dialoog is het essentieel aandachtig naar kinderen te luisteren. Want alleen zo zullen ze kunnen interpreteren dat hun ouders geïnteresseerd zijn in wat er met hen gebeurt. Ze zullen zo aangemoedigd worden om al hun zorgen te onthullen.

Moeder en dochter hebben plezier

Een ander fundamenteel aspect is te weten hoe je ze met fatsoen en met goede woorden kunt corrigeren. Op die manier begrijpen kinderen dat hun ouders het beste voor hen willen. Dat ze altijd bereid zullen zijn hen te helpen.

Tegelijk is het raadzaam om strenge straffen koste wat kost te vermijden en je te bekommeren om het begrijpen van de redenen voor de daden van je kinderen.

Zo is het voor het kind duidelijk dat, ondanks de fout die ze maken, hun ouders bereid zullen zijn hen op het beste pad te leiden en de meest verrijkende leringen door te geven.

Het is ook nodig dat ouders de kinderen de ruimte geven om aan sommige beslissingen (Engelse link) in huis deel te nemen. Zo voelen ze dat hun standpunten gewaardeerd worden en dat ze zonder enige beperking geuit kunnen worden.

Vertrouwen en respect tussen moeder en kind

Tot slot moet men niet in de fout vervallen om blindelings te geloven in versies die van buiten komen zonder eerst naar de standpunten van de kinderen te luisteren. Hierdoor denken kinderen meteen dat ouders hen niet vertrouwen. Daardoor verliezen ze de redenen om hun hart met oprechtheid te openen.

De sleutel is dat ouders veiligheid bieden

Als ouders het toevluchtsoord worden waar kinderen in elke omstandigheid terecht kunnen, zullen ze een relatie bereiken die gebaseerd is op vertrouwen en respect. Want beide partijen zullen duidelijk begrijpen dat hun enige bedoeling is met liefde te handelen ten voordele van de ander.  

Ook zullen ze het verwachte resultaat bereiken door kinderen aan te moedigen zich te ontlasten wanneer dat nodig is. En met die daad begrijpen kinderen dat ze hun ouders kunnen vertrouwen omdat die hen niet zullen veroordelen en voor hun emotionele ontwikkeling (Engelse link) zullen zorgen.

Een dochter die bij haar moeder zichzelf kan zijn

Tot slot is een geweldig hulpmiddel ook dat ouders hun kinderen over hun leven vertellen. Zo laten ze hen zien dat vertrouwen wederzijds is en dat geheimen geen deel uitmaken van deze prachtige relatie. Wellicht ook interessant voor jou

Wat zijn positieve opvoedingsvaardigheden?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat zijn positieve opvoedingsvaardigheden?

Weet je wat positieve opvoedingsvaardigheden zijn en welke rol ze spelen? In dit artikel geven we je de sleutels tot dit begrip.  • Henao López, Gloria Cecilia, García Vesga, María Cristina, Interacción familiar y desarrollo emocional en niños y niñas. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud [Internet]. 2009;7(2):785-802.