Slaapgids voor kinderen: help ze hun rust te krijgen
Met de slaapgids voor kinderen kun je je kinderen vandaag nog helpen de herstellende rust te krijgen die ze nodig hebben voor een goede gezondheid.
Wist je dat slapeloosheid schadelijke effecten heeft als het niet tijdig wordt behandeld? Het is belangrijk voor kinderen om goede slaapgewoonten te hebben. Slaap is namelijk iets dat ons lichaam nodig heeft om fundamentele fysieke en psychologische functies te herstellen.
Slaapgids voor kinderen: 5 punten
Om goede slaap bij kinderen te bevorderen, is het het beste om de onderstaande stappen te volgen:
1. Volg een vaste routine gerelateerd aan het slapen gaan
Het is van fundamenteel belang dat kinderen elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan. Om dit mogelijk te maken, moet je routinematige activiteiten instellen die je kind voor bedtijd uitvoert – bijvoorbeeld, een bad nemen, ten minste 2 uur voor het slapen gaan eten, specifieke tijden instellen voor tv kijken, een verhaal lezen, enz.
De kwaliteit van de slaap van kinderen heeft veel te maken met de routine die ouders vaststellen – en natuurlijk de tijd waarop ze ‘s ochtends wakker worden. Je moet je kinderen zoveel tijd laten slapen als ze nodig hebben.
2. De plaats waar je kind slaapt
De kamer waar je zoon of dochter slaapt, moet bevorderlijk zijn om te slapen. Dit betekent het handhaven van een goede temperatuur en het creëren van een gezellige omgeving.
De slaapkamer van je kind moet natuurlijk licht hebben, maar ‘s nachts donker worden gehouden. Als je kind bang is in het donker, kun je een zacht nachtlampje gebruiken – zorg er gewoon voor dat het niet direct in het gezicht van je kind schijnt.
Het is belangrijk voor kinderen om hun slaapkamers te associëren met slaap ‘s nachts. Je kind moet altijd in hetzelfde bed en met comfortabele pyjama slapen.
3. Overmatig geluid en afleiding
Videogames, televisie en muziekapparatuur moeten voor het slapengaan niet toegankelijk zijn voor kinderen. De apparaten verleiden kinderen om te spelen en leiden hen af van slapen.
Het is ook belangrijk om het geluidsniveau in de kamer van je kind te regelen om te voorkomen dat het slapen wordt onderbroken. Als je kind wakker wordt, kan het moeilijk zijn om weer in slaap te vallen.
4. Zelfstandig zijn voor het slapengaan
Terwijl kinderen dicht bij hun ouders moeten zijn om zich veilig te voelen, moeten ze ook leren om alleen in hun kamer te slapen. We stellen voor om soms bij ze te blijven als ze in slaap vallen. Dit zou echter niet de regel moeten zijn. Laat je kinderen ook zelf in slaap vallen.
5. Slaapgids voor kinderen: Beperk lichamelijke activiteiten ‘s nachts
Een andere fundamenteel punt van deze slaapgids voor kinderen is dat kleintjes geen fysieke activiteiten moeten doen vlak voordat ze naar bed gaan. Ouders moeten de fysieke activiteit minstens 2 uur voor het slapen gaan beperken.
Kinderen moeten ook ten minste 2 uur voor het slapen gegeten hebben en wegblijven van voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte. Verminder of elimineer bovendien ‘s avonds koolhydraten zodat de spijsvertering gemakkelijker is.
Geef je kinderen geen stimulerende drankjes zoals thee, cola en chocolademelk. Geef je kinderen goede voeding die rijk is aan groenten en fruit. Dit alles zal garanderen dat je kinderen voldoende slaap krijgen en dat hun slaap herstellend zal zijn.
De schadelijke effecten van slaapproblemen
Wanneer kinderen niet genoeg slapen, worden de gevolgen voor hun lichaam duidelijk: veranderingen in hun humeur, gebrek aan interesse in lichamelijke activiteit, verminderd vermogen om op te letten en zich te concentreren.
Kinderen die geen goede rust krijgen, zijn gevoelig voor emotionele problemen als gevolg van hun onbalans.
Slaapgids voor kinderen: Oorzaken van slapeloosheid bij kinderen
Het merendeel van de gevallen van mentale problemen gaat gepaard met een afname van de kwaliteit en kwantiteit van de slaap, evenals andere ziekten zoals enuresis – een gebrek aan controle over de blaasfunctie. Andere factoren zijn omgevingsomstandigheden, verlichting, medicijnen en allergieën.
Hoewel het opstellen van een routine voor je kinderen niet eenvoudig is, moet je volhouden en het hele gezin vragen om te helpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arboledas, G. P. (2004). Parasomnias en la infancia. Diagnóstico.
- Challamel, M.-J., & Franco, P. (2011). Insomnio y trastornos de la instauración del ritmo día/noche en los niños pequeños. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(11)71132-1
- Manrique, J. J. (2011). Higiene del sueño. Oihane Ruiz Linares, (Centro Psicología Bilbao), 49–51. https://www.centro-psicologia.com/es/higiene-del-sueno.html