Hoe leg je aan je kinderen uit waar baby's vandaan komen?
Aan je kinderen uitleggen waar baby’s vandaan komen kan een ingewikkelde taak lijken. Het is normaal dat je kleintje nieuwsgierig is naar het onderwerp. Schrik dus niet! In dit artikel vertellen we je hoe je het kunt aanpakken.
Als onze kinderen zich meer bewust beginnen te worden van wat hen omringt, van de wereld waarin ze leven, beginnen er tientallen vragen in hun hoofd op te komen. Idealiter moeten we als moeders bereid zijn om hen steeds tijdig antwoorden te geven. Het gaat echter vooral over antwoorden die zo realistisch mogelijk zijn.
Het is belangrijk te bedenken dat we voorbeelden en rolmodellen zijn voor onze kinderen. Dus, hoe oprechter we zijn, hoe meer vertrouwen onze kinderen in ons zullen hebben. Ze zullen dan ook weten dat ze ons altijd alles kunnen vragen. Op die manier zorg je voor ze en voed je ze op, want een kind met de juiste informatie en onderwijs is minder kwetsbaar.
Als je kind je confronteert met de vraag: “Mam, waar komen kinderen vandaan?”, dan kan je verbaasd zijn, lachen, of een beetje zweten, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Begrijp dat de komst van dit soort vragen onvermijdelijk is. Dit zal je helpen deze vragen op een betere manier te verwken en geen onwetendheid aan je kind tonen. Laat je er dus niet door overvallen. Je moet het zien voor wat het is, een absoluut natuurlijke daad van nieuwsgierigheid.
Waar komen baby’s vandaan, mama?
Waar baby’s vandaan komen is een vraag die ongetwijfeld nieuwsgierigheid bij je kinderen zal opwekken. De geboorte van een broertje of zusje of neefje of nichtje zal hen doen afvragen hoe ze op de wereld gekomen zijn. Als de vraag opkomt, moet je ze beantwoorden. Wees voorbereid op andere vragen die rond hetzelfde onderwerp opkomen.
Nu we weten dat het aansnijden van het onderwerp op een bepaald moment verplicht zal zijn en dat we niet overvallen mogen worden, zijn er een paar aspecten waarmee je rekening moet houden als je een antwoord geeft over waar baby’s vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van je kind, waar je bent als de vraag opkomt en wie er in de buurt is.
Het taalgebruik dat je gaat gebruiken hangt ook af van de leeftijd van je kind. Hoe ouder ze zijn, hoe explicieter je kunt zijn. Praat je daarentegen tegen een klein kind, dan kunnen je woorden subtieler zijn of misschien kun je analogieën gebruiken. Maar laat eventuele mythes zoals het oude ooievaar-verhaal (Engelse link) achterwege.
Kinderen komen steeds slimmer op de wereld, dus onderschat ze niet.
De vraag waar baby’s vandaan komen kan op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats komen. Maar het is aan jou om de situatie op de juiste manier aan te pakken. De supermarkt is misschien niet de juiste plaats om dit gesprek te voeren, zeker niet als je bij de delicatessenafdeling bestelt en je omringd bent door veel mensen. Het is beslist niet het ideale scenario, maar het kan gebeuren.
Kinderen zijn spontaan en moeten ook als zodanig behandeld worden. Als je het gevoel hebt dat dit niet de juiste plek is, laat ze dan weten dat je hun vragen graag op een rustige plek beantwoordt, waar jullie een volledig gesprek kunnen voeren.
Een uitleg voor elke leeftijd
- Tussen 3 en 4 jaar beginnen vragen op te komen. Als je kind vraagt, is dat omdat het in staat is het antwoord te ontvangen. In deze gevallen is het het beste om een of andere analogie te maken, zoals het zaaien van een zaadje, naast het vertellen hoe ze in je buik schopten of zich in je bewogen. Ze zullen het leuk vinden.
- Als het kind tussen 5 en 6 jaar oud is, zijn de vragen meestal wat specifieker, dus wees niet bang om elk ding bij de naam te noemen. Sommige boeken of illustraties kunnen enorm nuttig zijn om je kind uit te leggen waar kinderen vandaan komen. Zoals ze zeggen, een beeld is duizend woorden waard.
- Rond de leeftijd van 7 en 8 jaar zijn kinderen zich meer bewust van hun lichaam en van de duidelijke verschillen tussen jongens en meisjes. Ze weten dat jongens een penis hebben en meisjes een vagina. De taal die je gebruikt moet dus duidelijker zijn.
- Als ze 9 en 10 jaar zijn hebben ze al een idee over seks. Je moet ze dan uitleggen dat kinderen ter wereld komen als de ouders een zekere mate van rijpheid hebben en vooral dat het een daad van liefde die door beide partijen wordt gevoeld.
Luister naar je kind en neem hun twijfels weg
Luister goed naar je kind. Soms is een eenvoudig antwoord voldoende om al hun twijfels weg te nemen. Probeer het gesprek niet af te leiden of in te korten, want dat zal hun bezorgdheid alleen maar versterken. Wees niet verbaasd als ze, als ze eenmaal een antwoord hebben gekregen, het onderwerp niet meer ter sprake brengen. Het belangrijkste is dat je er altijd bent om hen de juiste informatie te geven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ambrosi, L., & Chacel, L. A. Y. H. (2013). ¡ YA VIENE UN BEBÉ! Cómo se forma, se desarrolla y nace un bebé. Explicación para niños que preguntan, guía para padres que responden (Versión […]. Bubok.
- Morales, G. H., & Guijarro, C. J. (2003). La educación sexual de la primera infancia: guía para madres, padres y profesorado de educación infantil (Vol. 155). Ministerio de Educación.