Hoe leer je beleefdheid aan kinderen?

Als je wilt weten hoe je kinderen beleefdheid kunt bijbrengen, is hier een duidelijke en eenvoudige gids die je thuis kunt toepassen. Blijf lezen!
Hoe leer je beleefdheid aan kinderen?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Sociale vaardigheden zijn essentieel voor een gezond samenleven. Daarom is het zo belangrijk om kinderen beleefdheid bij te brengen. Het is een van de beste manieren om te beginnen ze te ontwikkelen.

Vriendelijkheid, goede manieren en beleefdheid zijn essentieel, zodat je kleintje gepast gedrag kan vertonen op alle plaatsen waar hij komt. Hetzelfde geldt als je activiteiten deelt met andere mensen, of ze nu van dezelfde leeftijd zijn of niet.

Of het nu in een winkel is, tijdens een wandeling in het park, of bij gebruik van het openbaar vervoer, door de regels van beleefdheid toe te passen kun je zonder moeilijkheden een passende sociale interactie op gang brengen.

Wat is beleefdheid?

Als mensen geboren worden, zijn ze als blanco vellen papier waarop de verschillende leer-, vaardigheids- en kennisgebieden geschreven worden. Een van de dingen die geleerd worden zijn de regels van hoffelijkheid. Dat gebeurt eerst thuis, bij de familie. Later worden ze op school versterkt (Engelse link).

Volgens de Koninklijke Spaanse Academie wordt hoffelijkheid als volgt gedefinieerd:

“Demonstratie of handeling die aandacht, respect, of genegenheid toont die iemand voor een ander heeft”.

Dit begrip maakt duidelijk dat het een sociale vaardigheid is. Als zodanig kan het variëren in verschillende gezinssituaties, culturele groepen, en landen. Het is echter altijd nodig voor een goed samenleven.

Hoe leer je beleefdheid aan kinderen

Hoe leer je beleefdheid aan kinderen?

De regels van beleefdheid omvatten een reeks uitdrukkingen en woorden die je zelf vanaf de geboorte tegen je kind zegt. Bijvoorbeeld: “goedemorgen” of “goedenacht”. Zoiets eenvoudigs als een hartelijke begroeting kan in de toekomst een groot verschil maken.

Maar het gaat niet alleen om gedag zeggen. Er zijn verschillende situaties van interactie met anderen waarvoor we moeten weten hoe we gepast moeten handelen. Daarom is het goed dat ouders weten hoe ze de regels van beleefdheid kunnen aanleren, zodat kinderen er geleidelijk aan kunnen wennen en ze kunnen gebruiken als het zover is.

Je voorbeeld is de beste leraar als het gaat om beleefdheid

Als ouders kun je beleefdheid het beste aan kinderen leren door zelf deze regels te oefenen. Door observatie kan het kind ze kopiëren en dan leren hoe het deze regels moet toepassen. Jij bent het voorbeeld waarvan je kind elke dag leert!

Vroeg leren

Al vóór het lopen leren baby’s zwaaien, en dit is een basisvorm van beleefdheid. Maak van de gelegenheid gebruik om ze te prijzen als ze dit gebaar beginnen te maken!

Een andere eenvoudige leermethode is door te spelen. Bijvoorbeeld, als het kind je een speeltje geeft, antwoord je“dank je wel!” En dan wissel je van rol, zodat ze je bedanken en je vorige gebaar nadoen.

Magische woorden

Als kinderen eenmaal beginnen te spreken, is het belangrijk ze te leren anderen te begroeten bij het aankomen of verlaten van een plaats. Leg uit waarom je dat doet en ook, hoe belangrijk het is om bepaalde uitdrukkingen aan te nemen, zoals dank je wel”, “pardon”, of “alsjeblieft” .

Goede manieren

Goede manieren maken deel uit van de beleefdheidsregels en ze in praktijk brengen bevordert het samenleven in gezin en maatschappij. Daarom is het belangrijk dat je je kinderen van jongs af aan de volgende gewoonten aanleert:

  • Schreeuw niet tegen broers en zussen of schoolgenoten.
  • Onderbreek gesprekken niet en weet op je beurt te wachten om te spreken.
  • Groet de buren.
  • Vraag toestemming.
  • Bedek je mond als je hoest of niest.
  • Gebruik geen slecht taalgebruik.

Geduld, begrip en waardering

Zoals met alle leren, kost het inlijven van de regels van beleefdheid tijd. Daarom moet je geduldig en begripvol met kinderen omgaan.

Zeker moet je ze vele malen herhalen dat ze hallo moeten zeggen als ze ergens aankomen, maar na een tijdje zullen ze weten hoe ze het uit zichzelf moeten doen. Als dit gebeurt, geef ze dan een compliment, zodat ze je steun voelen en weten dat ze het geweldig doen. Het is zelfs een goed idee om een beloningssysteem op te zetten.

Als je ze toch moet corrigeren, doe dat dan onder vier ogen. Leg je kinderen ook steeds uit wat de voordelen zijn van goede manieren en hoffelijk zijn.

Geef je kind een compliment als ze iets goed doen

Een hulpmiddel voor de toekomst van je kinderen

“Opvoeding en hoffelijkheid openen alle deuren”.
-Thomas Carlyle-.

Als vader of moeder wil je het beste voor je kinderen en je moet weten dat als je ze leert de regels van beleefdheid te gebruiken, je op de goede weg bent. Deze sociale vaardigheden vormen een aanvulling op onderwijs dat met kennis te maken heeft en dragen bij tot de integrale vorming van mensen.

Beschouw beleefdheid als een geweldig hulpmiddel voor de toekomst van je kinderen, want de weg naar succes begint bij de kleine details: Een vriendelijk hallo, een oprecht dank je wel, of een tijdige verontschuldiging. Wellicht ook interessant voor jou

Kalm blijven terwijl we onze kinderen opvoeden: 9 tips
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kalm blijven terwijl we onze kinderen opvoeden: 9 tips

Kalm blijven terwijl we onze kinderen opvoeden, is iets heel belangrijks voor het hele gezin. Vandaag geven we enkele tips om het te doen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.