Hoe kun je de dialoog met jonge kinderen bevorderen?
Als kinderen de adolescentie bereiken, willen de meeste ouders dat ze hen deelgenoot maken van hun leven. Dat ze hun ervaringen, dromen en anekdotes met hen delen. Maar om dit te laten gebeuren moet er van jongs af aan een goede communicatieve dynamiek ontstaan. We kunnen niet verwachten dat kinderen waar we nooit naar geluisterd hebben, open en expressieve jonge mensen worden. Daarom willen we je enkele tips laten zien om de dialoog met kinderen te bevorderen als ze nog jong zijn.
Dit is geen gemakkelijke taak. Kleine kinderen beheersen hun communicatieve vaardigheden namelijk niet altijd goed. Ze kunnen ook heel beperkte interesses hebben die verschillen van de onze. Bovendien hebben ouders niet altijd genoeg tijd.
Dus als je kind tegen je begint te praten over een nieuwe film terwijl jij op tijd bij je afspraak probeert te komen, probeer dan een poging te doen om die communicatiebruggen met ze te bouwen.
Waarom is het belangrijk om de dialoog met jonge kinderen te bevorderen?
Het lijkt misschien alsof praten met je kind tijdens de babytijd niet erg belangrijk is. Het is immers na de puberteit dat ze waarschijnlijk het meeste advies en begeleiding nodig zullen hebben. Maar je vergist je. De eerste levensjaren zijn namelijk van fundamenteel belang voor dit aspect.
Het aanmoedigen van een dialoog met jonge kinderen helpt hen taal te ontwikkelen. Ook helpt het hun sociale vaardigheden te verbeteren en hun gevoel van eigenwaarde te versterken. Door vaak met je te praten leren ze niet alleen nieuwe woorden en uitdrukkingen. Ze leren echter ook hun beurt te respecteren en in een gesprek te functioneren. Maar bovenal groeien ze op met de zekerheid dat ze zich gewaardeerd en waardevol voelen voor hun ouderen.
Jouw tijd en aandacht zijn voor hen het beste bewijs dat ze interessante, geldige mensen zijn die veel kunnen bijdragen.
Deze vroege leerervaringen helpen je kind om later op vele niveaus succesvol te zijn. Dat komt omdat charisma, zelfvertrouwen, assertiviteit en andere communicatieve vaardigheden van essentieel belang zijn in de school-, werk- en sociale omgeving.
Leer de dialoog met je jonge kinderen te bevorderen
Heb jij ontdekt dat je niet goed naar je kind luistert of niet genoeg met hem communiceert? Dan kunnen de volgende richtlijnen je helpen deze situatie om te keren.
Dialoog is niet synoniem met ondervraging
Ouders wenden zich vaak tot hun kinderen met als enige bedoeling te weten hoe het met hen gaat van dag tot dag. Hoe ging het op school, welke cijfers haalden ze, wat deden ze die middag, hoe gingen ze om met hun klasgenoten, enz. Het is normaal om in deze aspecten geïnteresseerd te zijn, maar als we het gesprek op dit soort vragen richten, is de kans groot dat kinderen zich gaan vervelen en zich afsluiten.
Het is veel positiever om oprechte belangstelling te tonen voor een gesprek om elkaar beter te leren kennen en de band tussen beiden te versterken. Stel ze dus niet alleen vragen of geef ze geen lezingen. Begin naar ze te luisteren en deel met elkaar.
Geef ze voldoende tijd
Om met je kind te praten hoef je geen speciale momenten op te zoeken die alleen daarvoor bestemd zijn. In die zin zijn alledaagse situaties (Engelse link) ideaal voor spontane gesprekken die helpen vertrouwen en medeplichtigheid te produceren.
Terwijl je het eten klaarmaakt, als je in de auto zit op weg naar school, in de supermarkt, of voor een wandeling door de straat. Hoe meer tijd je met je kind doorbrengt, hoe gemakkelijker het zal zijn om gelegenheden te vinden om te praten.
Toon belangstelling voor hun smaken en hobby’s
Aansluitend op het eerste punt, als je de communicatie met je kind wilt verbeteren, benader je het via zijn smaken en interesses. Misschien als het kind gefascineerd met je praat over dinosaurussen, planeten, of een nieuwe tekenfilmserie op TV, voel je geen speciale belangstelling. Maar dit is een perfecte ingang om over een onderwerp te praten en jullie band te versterken.
Schenk aandacht aan ze als ze met je praten over wat hen motiveert. Probeer die hobby’s met ze te delen, en stel ze vragen zodat ze dieper op de zaak kunnen ingaan. Zo zullen ze zich niet alleen gehoord voelen. Het gesprek zal zo voor hen ook zo aangenaam zijn dat ze het willen herhalen.
Moedig alledaagse gesprekken aan
Van jouw kant kun je die momenten van uitwisseling ook bevorderen met je eigen onderwerpen. Lunch- en dinertijd zijn ideaal voor een gezinsgesprek over alledaagse en onbelangrijke zaken. Bijvoorbeeld om terug te denken aan de reis die je vorige week maakte, om vooruit te lopen op de voetbalwedstrijd van volgend weekend. Of om commentaar te geven op de laatste film die jullie samen hebben gezien.
In deze schijnbaar banale gesprekken kan een heilzame gewoonte ontstaan om indrukken en meningen tussen ouders en kinderen uit te wisselen.
Maak ze deelgenoot van je dag tot dag
Net zoals je er plezier in schept aan het leven van je kind deel te nemen en hun dag tot dag te kennen, voelen zij zich ook belangrijk en gewaardeerd als je hen betrekt bij jouw belevenissen.
Ga je gang en leg uit hoe je dag verlopen is. Vraag om hun mening over een beslissing die je moet nemen. Of vertel hoe je de tijd met je vrienden hebt doorgebracht. Als je kind ziet dat je hen vertrouwt, zal het hetzelfde bij jou doen.
Oefen actief luisteren; veroordeel of ontkracht niet
Let tot slot op je houding en je reacties als je met je kind praat.
Zorg er allereerst voor dat ze waarnemen dat je aandacht voor hen hebt. Doe dit door op hun hoogte te gaan staan, ze in de ogen te kijken en andere afleidingen, zoals je mobieltje, weg te nemen.
Tegelijkertijd moet je, voordat je oordeelt, kritiek hebt op wat ze je vertellen, of het gedrag van je kind corrigeert, gewoon naar ze luisteren. Besteed aandacht aan het verhaal, wees geïnteresseerd in hun emoties, hun motieven, en hun meningen. Bagatelliseer hun problemen niet en bied in plaats daarvan begrip en begeleiding.
Als je de dialoog bij jonge kinderen bevordert, investeer je in de toekomst
Zoals we in het begin bespraken, is het bevorderen van de dialoog met jonge kinderen de beste manier om ervoor te zorgen dat deze communicatie tot in de adolescentie doorgaat. Als je wilt dat je kinderen je vertrouwen, naar je toekomen en je als een referentie beschouwen bij elke tegenslag, begin dan vandaag nog met het in praktijk brengen van de bovenstaande aanbevelingen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Laporte, D. (2006). Autoimagen, autoestima y socialización: guía práctica con niños de 0 a 6 años (Vol. 58). Narcea Ediciones.
- Dockrell, J., Law, J., Mathers, S., Forrest, C., & Charlton, J. (2020). Talking With Your Children: Activities For Parents to Help Nursery Children’s Speaking and Listening Skills. Recuperado de: https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/10111307/1/Forrest_%27Talking%20Time%27%20Booklet%20for%20Parents.pdf