Hoe een kind met een slecht humeur opvoeden?

Wil je weten hoe je een kind met een slecht humeur kunt opvoeden? Vandaag geven we je enkele tips en aanbevelingen die je van pas kunnen komen.
Hoe een kind met een slecht humeur opvoeden?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Het kan moeilijk zijn voor ouders om een kind met een slecht humeur op te voeden. Soms verliezen we namelijk ons geduld en wordt het nog erger. Er zijn kinderen die gemakkelijker boos worden dan anderen, maar in het algemeen hebben we allemaal van tijd tot tijd een slecht humeur.

Als ouders geweld gebruiken om de woede van hun kinderen in bedwang te houden, wordt de situatie nog moeilijker te hanteren. Het eerste wat we moeten doen is nadenken over ons gedrag. Soms raakt ons geduld namelijk op om redenen waar we geen controle over lijken te hebben.

Maar maak je geen zorgen! Er is altijd tijd om strategieën te herzien en ze te verbeteren. Daarom geven we je in dit artikel enkele sleutels die je kunnen helpen je kind met een slecht humeur in goede banen te leiden.

Een kind met een slecht humeur opvoeden: wat kunnen ouders doen om te voorkomen dat ze hun geduld verliezen?

Vaak en om verschillende redenen voelen ouders zich overweldigd en gestrest. Dit leidt ertoe dat we heel gemakkelijk ons geduld verliezen. Maar het beste voor ons allemaal is te proberen onszelf te reguleren en niet slecht te handelen, vooral als ons kind een kind met een slecht humeur is.

Dus wat kunnen we doen? We zijn hier om te helpen.

Hoe een kind met een slecht humeur opvoeden
Blijf geduldig, ook op momenten van uitputting, en verleg de aandacht van je boze kind zodat je later kunt praten.

1. Begrijp het kind dat voor ons staat

Een kind, hoe slecht gehumeurd het ook is, wordt niet boos als er niets is om het uit te lokken. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat we op dat kritieke moment niet in staat zullen zijn met hem te redeneren. Dus, in plaats van geweld te gebruiken, te schreeuwen of te straffen, moeten we vragen wat er mis is en waarom ze zich zo gedragen.

Als het kind al praat, helpt dat om stoom af te blazen. Als dat niet zo is, voelen ze toch onze steun en begrip. Het belangrijkste is hen te helpen een positievere manier te vinden om hun emoties te uiten.

2. Help het kind de situatie te analyseren

Als we eenmaal weten wat de reden van de driftbui of boosheid van het kind is, kunnen we hem of haar helpen de situatie te analyseren en advies geven om het op te lossen. Als ouders moeten we onze kinderen begeleiden om problemen op een rustige en vreedzame manier op te lossen, zodat ze in de toekomst niet hun toevlucht nemen tot geweld maar tot woorden.

3. Leer ze hun emoties op andere manieren te uiten

Kinderen weten niet hoe ze met emoties moeten omgaan en ouders moeten dus dicht bij hen staan om ze daarbij te begeleiden.

We kunnen ons verlaten op boeken of verhalen gericht om ze te leren hoe ze met emoties moeten omgaan, en ook op video’s of spelletjes. Elk aantrekkelijk hulpmiddel voor hen zal hen helpen hun emoties op een rustigere manier te uiten.

Aanbevelingen om een kind met een slecht humeur op te voeden

Kinderen opvoeden is geen gemakkelijke taak en als ze ook nog een sterke persoonlijkheid hebben en hun slechte humeur gemakkelijk naar buiten brengen, wordt het voor ouders ingewikkeld.

We gaan je daarom enkele aanbevelingen geven om een kind met een slecht humeur op te voeden.

1. Moedig de beoefening van lichaamsbeweging en sport aan

Deze activiteiten zijn zeer aan te bevelen voor kinderen met een slecht humeur, omdat ze daarmee die extreme energie kunnen kanaliseren en hun karakter kunnen moduleren. Karate is een van de sporten die voor deze kinderen aangewezen zijn.

2. Laat het kind met een slecht humeur op zijn kamer nadenken

Als een kind ontploft bij ouders of broers of zussen, moeten we hem of haar vragen even alleen te zijn om te kalmeren. Ons doel is niet dat ze dat als een straf gaan zien, maar als een manier om zelf te reguleren.

3. Leer ze woorden te geven aan emoties

Van jongs af aan moeten we kinderen leren uit te drukken wat hen stoort of boos maakt, voordat ze een woedeaanval krijgen of de controle over de situatie verliezen.

4. Bevestig de veiligheid van het kind opnieuw

Het is belangrijk dat het kind ervan overtuigd is dat de ouders hen proberen te helpen hun driftbuien te beheersen en niet te onderdrukken. Dit zal hen helpen hun humeur te leren kanaliseren.

5. Laat zelf ook geen slecht humeur zien als je een kind met een slecht humeur hebt

Als je wilt dat je kind een slecht humeur overwint, kun je niet zelf op dezelfde manier reageren. Je moet een voorbeeld van kalmte en sereniteit zijn als je tegen ze praat, ook al zijn ze boos.

Je moet een kind dat op dat moment nerveus of boos is niet uitschelden. Het enige wat je daarmee namelijk bereikt is dat je de situatie verergert.

Een moeder schreeuwt tegen haar kind
Schreeuwen tegen een kind met een slecht humeur midden in een crisis maakt de situatie uiteindelijk alleen maar erger. Het beste wat je kunt doen is kalm blijven en ze met gezag toespreken, maar zonder autoritair te zijn.

6. Gebruik gezag, maar vermijd autoritarisme

Gezag kalmeert en verbetert de coëxistentie, maar autoritarisme doet dat niet. Dingen doen omdat ik het beveel is niet de manier om deze conflicten op te lossen. Het gaat er niet om te zien wie in deze strijd wint, maar om de gemoederen tot bedaren te brengen.

7. Leer het kind zich los te maken van de situatie die hem ongemak bezorgt

Als je kind boos wordt op iemand, moet het zich van die persoon verwijderen en naar een andere omgeving gaan om weer rustig te worden. Als ze weer bijgekomen zijn, kunnen ze terugkomen.

8. Moedig ze altijd aan om uit te drukken wat ze voelen

Er zijn jongere kinderen die niet zullen kunnen uitdrukken wat ze voelen omdat ze nog niet kunnen spreken. Door tekenen, dansen of spelletjes kunnen ze die gevoelens echter externaliseren.

Ook kunnen we enkele nuttige methoden (Engelse link) gebruiken, zoals de vulkaan-techniek, om ze te helpen hun emoties uit te drukken en te beheersen.

Hoe een kind met een slecht humeur op te voeden?

De aanbevelingen die we in dit artikel gegeven hebben kunnen een grote hulp zijn bij de opvoeding van een kind met een slecht humeur, maar ze kunnen ook bij elk kind van pas komen bij een woedeaanval of woedeaanval.

Het is moeilijk voor de kleintjes om hun emoties zelf te regelen en op een gepaste manier te uiten, en de enige manier waarop ze zich kunnen beheersen is via hun humeur. Daarom is het belangrijk dat we ze enkele manieren leren om de situatie te kanaliseren en onder controle te houden als ze het gevoel hebben dat ze op het punt staan te ontploffen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: La meditación para niños… con sus padres. Editorial Kairós.
  • Shapiro, L. E., & Tiscornia, A. (1997). La inteligencia emocional de los niños. Buenos Aires: Javier Vergara.
  • Bourcier, S. (2012). La agresividad en niños de 0 a 6 años: ¿energía vital o desórdenes de comportamiento? (Vol. 68). Narcea Ediciones.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.