De Fellom-methode voor het zindelijk maken van je kind in 3 dagen

De Fellom-methode helpt je kind om in drie dagen zindelijk te worden. Wil je weten wat het inhoudt? Mis dan dit artikel niet.
De Fellom-methode voor het zindelijk maken van je kind in 3 dagen
Mara Amor López

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Mara Amor López.

Geschreven door Mara Amor López

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je al gehoord van de Fellom-methode om kinderen in slechts 3 dagen zindelijkheidstraining te geven? Het is een techniek die veel ouders gebruikt hebben om hun kleintjes te helpen deze mijlpaal te bereiken. Degenen die het geprobeerd hebben zeggen dat het een heel effectieve manier is om kinderen te leren in slechts drie dagen geen luiers meer nodig te hebben.

Voor kinderen is zindelijkheidstraining een uitdaging. Voor ouders is het een oefening in geduld en toewijding. Het is niet altijd gemakkelijk en succes hangt van veel factoren af. Soms kan de kwestie langdurig zijn en worden kinderen en ouders er uiteindelijk wanhopig van.

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over de Fellom-methode zodat je kind zindelijk kan worden? Lees dan verder.

Wat is de Fellom-methode om kinderen in slechts 3 dagen zindelijk te maken?

Deze techniek is genoemd naar Julie Fellom (Engelse link),  een kleuterjuf uit San Francisco, die een manier bedacht om het aantal wegwerpluiers op stortplaatsen te verminderen. Nadat ze de doeltreffendheid ervan had geverifieerd, besloot ze vervolgens ouders te helpen hun kinderen te trainen om geen luiers meer te gebruiken.

De beste tijd om de Fellom-methode toe te passen is de lente of de zomer. Alle kleding onder de taille van het kind moet namelijk uitgetrokken worden. Dat wil zeggen, laat ze zonder luier en zonder ondergoed of broek.

Hieronder delen we de essentiële instructies die je moet volgen om deze techniek in de praktijk te brengen:

  • Een maand voor je de methode begint toe te passen, moet je de kwestie met het kind bespreken. Zorg dat je het vergezelt naar de badkamer om te zien hoe het potje of het toilet gebruikt wordt.
  • Een week tevoren moet je uitleggen dat er geen luiers meer zullen zijn. Je kan dit als een spel voorstellen. Je kan er zelfs een verhaal bij verzinnen om het voor hen gemakkelijker te begrijpen.
  • Drie dagen lang moet het kind vervolgens de hele dag vanaf zijn middel naakt zijn.
  • In elke kamer van je huis moet je een potje zetten.
  • Tijdens deze drie dagen moet je proberen het kind meer water te laten drinken of voedsel met een hoog vochtgehalte te laten eten, zodat het meer zin krijgt om te plassen.
  • Houd een dweil bij de hand, want die zul je nodig hebben.
  • Als je op stap gaat, moet je kleintje uiteraard aangekleed zijn, maar zonder luier of ondergoed. Bovendien moet je een rugzak bij je hebben met een verschoning van kleren en een potje.
  • ‘s Nachts mag je kind een luier dragen, maar geen erg absorberende.
De Fellom-methode voor het zindelijk maken van je kind in 3 dagen

Hoe je je kind begint zindelijk te maken met de Fellom-methode

Het proces duurt drie dagen. Om het uit te voeren moet je rekening houden met de volgende stappen.

Dag 1

Bereid een ontbijt voor je kind dat meer vloeistoffen bevat dan bij andere gelegenheden. Het is namelijk de bedoeling dat ze meer zin krijgen om te plassen.

Observeer je kind zorgvuldig en zodra je ziet dat hij of zij wil plassen, breng je het naar het dichtstbijzijnde potje. Er kunnen in het begin een paar ongelukjes gebeuren, maar dat hoort bij het leren. Schreeuw niet tegen je kind en laat het je helpen opruimen.

Als je naar het toilet gaat, is het heel gunstig als je kind je vergezelt, zodat je hem kunt leren plassen. Vergeet niet dat ouders hun grootste voorbeeld zijn.

Tijdens deze drie dagen moeten geduld en toewijding je grootste bondgenoten zijn. Breng je kind om de 15 minuten naar het potje om te gaan zitten. In het geval van jongens is het ook beter ze te laten zitten dan te proberen meteen staand te leren plassen.

Voor het slapengaan, of het nu tijdens een dutje of ‘s nachts is, moet je je kind laten zitten, zodat het probeert te plassen. Vergeet niet elk van hun prestaties te bekrachtigen en te vieren wanneer ze op het potje plassen.

Dag 2

Deze dag verloopt hetzelfde als de vorige, behalve dat je met je kind op stap kunt gaan. Hoe ga je dat aanpakken? Wel, je moet van de gelegenheid gebruik maken om naar buiten te gaan als je kind al in zijn potje geplast heeft. Je moet hem aankleden, maar zonder ondergoed of luier, en vergeet niet een verschoning van kleren en een potje in een rugzak te doen. Als ze je zeggen dat ze moeten plassen, gebruik dan het potje dat je bij je hebt.

Dag 3

De instructies zijn dezelfde als de twee vorige dagen, maar deze dag mag je twee keer met je kind naar buiten: ‘s morgens en ‘s middags. Maak op beide momenten, net als de vorige dag, van de gelegenheid gebruik om naar buiten te gaan als ze net klaar zijn met plassen. Neem hun rugzak met kleren en een potje weer mee.

Hoe kun je zien of je kind er klaar voor is om geen luiers meer te gebruiken?

Je kunt deze methode proberen, maar het kan zijn dat ze voor jou niet werkt. Als dat het geval is, raak dan niet van streek! Elk kind is anders en elk kind heeft zijn eigen ritme en zijn eigen rijpingsproces. Als de Fellom-methode niet voor je werkt, is het beter de dingen niet te forceren en langer te wachten met deze stap.

Hieronder delen we met je enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat je kleintje klaar is om geen luiers meer te gebruiken:

  • Het kind waarschuwt je als het plast.
  • Je merkt dat ze zich ongemakkelijk voelen als ze een natte luier hebben.
  • Soms trekken ze hun eigen luier uit als die nat is.
  • Ze plassen in hun luier maar om de 3 tot 4 uur en als ze dat doen plassen ze een flinke hoeveelheid uit. Dat betekent dat hun blaasspieren klaar zijn om hun plas langer op te houden.
  • Ze zijn geïnteresseerd in naar het toilet gaan en te kijken toe hoe jij naar de wc gaat.
  • Je voelt dat ze onafhankelijker (Spaanse link) zijn en dat ze het leuk vinden om nieuwe prestaties te leveren.
Een meisje speelt met water

Over de Fellom-methode

Nu weet je wat de Fellom-methode inhoudt en hoe deze methode je kan helpen je kind uit de luiers te krijgen. Bedenk wel dat deze techniek veel toewijding, geduld en doorzettingsvermogen vergt.

Maak je geen zorgen als je kind de eerste keer dat je de methode toepast nog niet in staat is volledig zindelijk te worden. Elk kind heeft namelijk een andere leertijd en rijpingstempo.

Vergeet niet je kind tijdens deze drie dagen te motiveren en te begeleiden om hem of haar te helpen het gebruik van het potje zonder problemen te stoppen. Ben je klaar om het eens te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Orozco Villa, N. D. L. (2015). Control de esfínteres y su influencia en el desarrollo de autonomía en los niños de 2 a 3 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). Disponible en: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/12768
  • Ramírez Merchán, M. Z., & Rivera Reyes, G. C. (2015). Control de esfínteres como necesidad fisiológica básica en los niños de 2 a 3 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). Disponible en: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/14363

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.