Hoe ongevallen in het water te vermijden waarbij kinderen betrokken zijn
Kinderen houden ervan te zwemmen in de zee, in zwembaden en in meren. Maar het is belangrijk enkele preventieve maatregelen te nemen om ongelukken in het water waarbij kinderen betrokken zijn te voorkomen.
Deze incidenten in en nabij water komen heel vaak voor en doen zich zelfs voor als de ouders aanwezig zijn. Het is niet ongewoon dat volwassenen hun toezicht verslappen of een paar minuten helemaal geen waakzaamheid over hun kinderen betrachten.
Zwembaden zijn het gevaarlijkste scenario, vooral privé zwembaden. Aan de andere kant hebben openbare zwembaden opgeleid personeel om op zwemmers te letten en hen te helpen bij ongelukken.
Daarom, als je ergens op vakantie gaat waar zwembaden of fonteinen zijn, let dan heel goed op je kinderen, zowel erin als erbuiten. Neem nota van deze tips!
De meest voorkomende ongelukken bij stranden en zwembaden
Er zijn verschillende soorten ongelukken die je kind kan overkomen in zwembaden, stranden of meren. Het meest voorkomende van allemaal is echter verdrinking.
Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link), is verdrinking (Engelse link) de op twee na belangrijkste doodsoorzaak door onopzettelijk letsel in de wereld en zijn kleine kinderen de meest risicovolle bevolkingsgroep. De hoogste percentages van sterfgevallen door onderdompeling komen voor rekening van kinderen van 1 tot 4 jaar, gevolgd door die van 5 tot 9 jaar.
Een ander vaak gemeld ongeval zijn spierblessures of breuken door een val in het zwembad of door een slechte sprong van de duikplank. In sommige gevallen kunnen deze verwondingen de dood tot gevolg hebben. In andere gevallen ernstige neurologische en motorische gevolgen.
Anderzijds lopen kinderen op stranden het risico aangevallen te worden door zeedieren, zoals onder andere weekdieren, zeespinnen, zeeluizen of mantaroggen.
Maatregelen om ongelukken in het water met kinderen te voorkomen
Kinderen hebben geen notie van gevaar. Het is dus je opdracht als ouder voor hen te zorgen. Daarom geven we je vandaag enkele adviezen om ongelukken in het water te voorkomen.
1. Let de hele tijd op je kind
De belangrijkste aanbeveling om ongelukken in het water te voorkomen waarbij kinderen betrokken zijn, is ze binnen en buiten het zwembad de hele tijd in de gaten te houden, vooral als ze nog geen vijf jaar oud zijn. Een klein kind kan zijn leven verliezen bij een diepte van minder dan 10 centimeter, zelfs als het kind weet hoe het moet zwemmen. Laat je kind dus geen seconde uit het oog.
2. Ongelukken in het water: laat je kind niet in de buurt van het water rennen
Laat je kind niet rennen of lopen in de buurt van de randen van het zwembad. Hij of zij kan er dan in vallen en verdrinken of een harde klap krijgen die een breuk kan veroorzaken.
3. Leer je kind van jongs af aan zwemmen
Leer je kind van jongs af aan zwemmen, zowel als overlevingsmethode en als sport. Dit zal bijdragen tot hun lichamelijke gezondheid en geeft veel meer vertrouwen als ze in het water spelen.
4. Gebruik drijfmiddelen om ongelukken in het water te voorkomen
Gebruik drijfmiddelen die passen bij de leeftijd en de context van het kind (zwembandjes, reddingsvesten, plankjes, of opblaasbare ringen). Dit geeft je gemoedsrust, terwijl je kind toch kan spelen, plezier maken en genieten van het zwembad of het strand.
Bedenk wel dat niet alle accessoires geschikt zijn voor alle kinderen en alle omgevingen.
5. Controleer de diepte van het zwembad
Als je kind voorover in het zwembad duikt, controleer dan de diepte van het zwembad om ongelukken te voorkomen. Het moet groot genoeg zijn om het kind te laten zwemmen en drijven.
Bedenk dat kinderen roekeloos zijn en veel risico’s nemen als ze van de rand of van een duikplank duiken.
6. Draag antislip slippers
Als je kind uit het water komt, doe hem dan antislip schoenen of slippers aan, zodat hij niet rond de omtrek van het zwembad uitglijdt. Bovendien beschermt dit schoeisel hun voeten tegen schimmels die gedijen op natte oppervlakken.
7. Doe een zwemvest aan
Een boottochtje lijkt je kind heel spannend en leuk, maar zorg ervoor dat ze een zwemvest aantrekken. Zowel kinderen als volwassenen moeten reddingsvesten dragen en het is verplicht ze te dragen als onderdeel van de bootuitrusting, volgens de maritieme voorschriften.
8. Vermijd de meest voorkomende infecties
Doe de nodige medische controles voor je je kind meeneemt naar een zwembad, want ze kunnen een veel voorkomende huid-, oog-, of oorinfectie oplopen of verspreiden.
Als goede strategie bied je ze een douche met water en zeep aan voor en na een duik in het zwembad, laat je ze een zwembril gebruiken, en als ze vaak last hebben van oorontstekingen, vraag je arts dan naar het gemak van oordopjes.
9. Laat je baby niet zonder toezicht achter
Laat je baby niet zonder toezicht of onder de hoede van een kind in de buurt van water. Een klein kind heeft maar 20 seconden nodig om te verdrinken of de gevolgen te ondervinden die met dit soort ongelukken gepaard gaan.
10. Leer je kind om bevelen op te volgen
Leer je kind op te letten en de bevelen van badmeesters op te volgen. Praat met ze over de risico’s die ze lopen als ze dat niet doen en over de preventieve maatregelen die ze moeten volgen om ongelukken in het water te voorkomen.
11. Leer de reanimatietechniek
Leer de cardiopulmonale reanimatie (CPR) techniek die mond-op-mond beademing en borstcompressies combineert. Deze oefening is levensreddend voor zowel kinderen als volwassenen. Het is ook goed om een EHBO-doos bij je te hebben.
12. Plaats hekken rond het zwembad om ongelukken in het water te voorkomen
Als het zwembad in je huis staat, plaats er dan hekken omheen. Deze moeten minstens 1.2 meter hoog zijn en een maximale afstand van 10 cm tussen de spijlen hebben. Ook moeten ze voorzien zijn van grendels of elementen die de hekken gesloten houden.
13. Let op het getij
Let op het strand op het getij en de alarmsignalen in geval van golven. Laat je kind niet in het diepe water of in de buurt van rotsachtige plekken komen. Vraag bij aankomst op de plek of er de afgelopen dagen incidenten zijn geweest met zeedieren, zoals weekdieren, zeespinnen, zeeluizen, enz.
Met de juiste zorg worden de risico’s op ongelukken in het water verkleind
Ongelukken met kinderen in het water zijn te voorkomen. Volg deze aanbevelingen op en zowel jij als je kind zullen deze zomer genieten van een ongelooflijke vakantie aan het strand of het zwembad.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Paulsen K, Mejía H. Factores de riesgo para accidentes en niños. Hospital del Niño Dr. Ovidio Aliaga Uria. Revista Chilena de Pediatría. 2005; 76 (1): 98-107. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0370-41062005000100014&script=sci_arttext&tlng=pt
- Fernández M, Fernández I. Primeros auxilios de niños y bebés: actuación y tratamiento. 1° Ed. Editorial 3Ciencias; 2015. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=q3NGCgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA5&dq=accidentes+de+ni%C3%B1os+en+piscinas&ots=l6dE9ATUxb&sig=vKKWLiZyAnBorkdC5XupMnmOAHc#v=onepage&q=accidentes%20de%20ni%C3%B1os%20en%20piscinas&f=false
- Lavaud J. Accidentes del niño. Rev. EMC Tratado de Medicina. 2003; 7 (1): 1-12. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541003702451
- Sociedad Argentina de Pediatría, Subcomisión de Prevención de Accidentes (2009). Consenso nacional de prevención del ahogamiento. “el niño y el agua”. 1a parte. Arch Argent Pediatr 2009; 107(3):271-276. Disponible en: https://www.sap.org.ar/uploads/consensos/1a-parte.pdf