Wilskrachtige kinderen: wat je moet weten

Wil je weten wat de kenmerken van wilskrachtige kinderen zijn en hoe je ze moet behandelen? Hier vertellen we je...
Wilskrachtige kinderen: wat je moet weten
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Elk mens is anders en dat geldt ook voor kinderen. Er zijn wilskrachtige kinderen en kinderen die wat meegaander of gemakzuchtiger zijn. Maar het hebben van een kind met een sterke wil hoeft je niet te overweldigen als het om de opvoeding gaat. Integendeel, we moeten een sterke persoonlijkheid zien als een kans om te ontdekken wat de beste manier is om het op te voeden, met respect voor hun aard. Zowel het temperament als de persoonlijkheid van kinderen zijn zeer veranderlijke aspecten. Lees verder en ontdek meer over wilskrachtige kinderen.

Veel ouders besteden al hun tijd aan het proberen te veranderen van de persoonlijkheid van hun wilskrachtige kinderen omdat ze gewoonweg niet zijn zoals ze graag gewild hadden. Maar door dit te doen bereik je alleen maar dat je de band met je kleintjes verliest, hun gevoel van eigenwaarde beschadigt en hen laat denken dat er iets niet goed is met hen en dat ze dat moeten veranderen om geliefd te zijn.

Het belangrijkste bij het opvoeden van kinderen is dat je je kunt aanpassen aan hun manier van zijn om hen de beste lessen bij te brengen. Hier leggen we de kenmerken uit van deze wilskrachtige kleintjes met sterke persoonlijkheden en hoe je ze moet behandelen.

“Je kinderen verlangen vooral van je dat je ze liefhebt om wie ze zijn. Niet dat je je hele tijd besteedt aan pogingen om ze te corrigeren .”
-Bill Ayers-

Wilskrachtige kinderen: hun voornaamste kenmerken

Het eerste wat je moet weten is het verschil tussen wilskrachtige kinderen en kinderen die op een bepaald moment een driftbui hebben. Eén dag een driftbui hebben is niet hetzelfde als er elke dag een hebben. Leeftijd is een andere factor. Dus, wil je weten wat de kenmerken van wilskrachtige kinderen zijn? Lees verder.

1. Ze gaan altijd tegen de stroom in

Ontdek wat je moet weten over wilskrachtige kinderen

Wilskrachtige kinderen weten heel goed wat, hoe en wanneer ze iets willen. En hoeveel we ze ook vertellen of wat ze anderen ook zien doen, ze volgen hun eigen ritme.

Het zijn kinderen die graag op ontdekkingstocht gaan en meestal nergens bang voor zijn. Ze hebben daardoor het voortdurende toezicht van hun verzorgers nodig.

2. Wilskrachtige kinderen kunnen koppig overkomen

Het gaat niet om koppigheid, maar om aandacht en passie voor wat ze op een bepaald moment doen. We hoeven ze niet altijd onze overtuigingen of wat anderen zeggen te laten aanvaarden. Het belangrijkste is dat we ze laten vertellen wat ze willen. Ze zullen ons anders namelijk  verrassen.

3. Ze hebben hun eigen criteria

We kunnen proberen ze zover te krijgen dat ze bepaalde kleren dragen of we kunnen buitenschoolse activiteiten voor ze kiezen, maar ze hebben hun eigen criteria en wil.

We moeten ze hun eigen dingen laten kiezen, naar hun smaak, rekening houdend met hun mening. Het zijn kinderen die de dingen op hun eigen manier moeten doen en hen dat toestaan betekent niet dat je zacht voor ze bent.

4. Ze willen alles zelf doen

Als een kind probeert dingen zelf te doen en niet wil dat je dingen voor hen doet, dan heb je waarschijnlijk te maken met een wilskrachtig kind. In dit geval is het het beste om ze hun autonomie te geven en ze dingen te laten doen die bij hun leeftijd passen. Blijf echter altijd aan hun zijde om ze een handje te helpen als dat nodig is.

Je kunt ze verschillende keuzemogelijkheden geven om gemakkelijker te controleren wat ze doen. Dit kan vervelend zijn, maar het is de beste manier voor het kind om zijn ouders te vertrouwen en te voelen dat zij degene zijn die de beslissingen nemen.

Een klein kind wil zelf zijn blouse dichtknopen

Tips om met wilskrachtige kinderen om te gaan

Als je een kind hebt dat wilskrachtig is, moet je dat niet als iets negatiefs of ingewikkelds zien. Je moet je opvoedingsstrategieën gewoon aanpassen aan hun manier van zijn. Hier zijn wat tips om met deze heetgebakerde kinderen om te gaan.

1. Leg de redenen uit

Je moet je er niet toe beperken ze te vertellen wat ze wel of niet moeten doen, maar ook de redenen uitleggen waarom. Een kind dat begrijpt waarom het een bepaald ding wel of niet mag doen, zal waarschijnlijk zijn gedrag veranderen. Probeer het maar eens!

2. Gebruik spel om wangedrag te verminderen

We weten allemaal dat spel in veel opzichten goed is. Het is echter ook een van de beste middelen om te gebruiken bij het opvoeden van wilskrachtige kinderen.

Door middel van spelletjes en met veel gevoel voor humor kun je de kleintjes in verschillende situaties zover krijgen dat ze bepaalde dingen doen of hun wangedrag een beetje verminderen.

3. Schreeuw niet tegen ze en vergelijk ze niet met anderen

Je moet altijd vermijden tegen de kleintjes te schreeuwen en ze niet vergelijken met andere kinderen (broers en zussen, neven en nichten, vrienden, of buren). Als je dit namelijk wel doet, zijn ze alleen maar beledigd en maak je ze nog bozer of gefrustreerder.

Het beste en gezondste is om duidelijke grenzen te stellen en hun sterke wil niet als iets slechts op te vatten, want dat is het niet.

4. Leer wilskrachtige kinderen samen te werken

Een andere manier om met wilskrachtige kinderen om te gaan is ze te leren samenwerken en ze te betrekken bij wat je doet. Zo zullen ze voelen dat je rekening met ze houdt. Ze leren zo de waarde van helpen en samenwerken met anderen.

Op deze manier betrek je ze allemaal en in plaats van ze te zeggen dat ze dingen alleen moeten doen, doe je met ze mee. Bijvoorbeeld, “laten we onze tanden poetsen” en je poetst vervolgens allemaal je tanden. Of “laten we gaan afruimen” en je ruimt vervolgens samen op. Zo zullen ze het voorstel niet langer als een bevel zien en het beter aanvaarden.

5. Leef je in hen in

Empathie is een vaardigheid die we allemaal zouden moeten toepassen als we met wie dan ook te maken hebben. Het is een eigenschap die ons in staat stelt ons in de plaats van de ander te stellen en de situaties die ze doormaken of hoe ze die beleven beter te begrijpen.

Het is essentieel dat je de gevoelens of gedachten van je kinderen niet bagatelliseert. Luister naar ze en moedig ze aan je te vertellen wat er met ze aan de hand is.

Een moeder praat met haar kind

6. Geef ze altijd meerdere opties

Een heel strenge opvoeding met wilskrachtige kinderen is erg vatbaar voor mislukking. Bovendien kun je juist het tegenovergestelde krijgen van wat je wilt bereiken. Ook wordt het gedrag na verloop van tijd veel provocerender.

Daarom moet je ze, wanneer je maar kunt, de keuze geven tussen verschillende mogelijkheden, zodat ze mee kunnen beslissen. Je kunt zo met ze onderhandelen en daardoor zal het resultaat niet jouw oplegging zijn, maar de eigen wil van je kind.

Wat je moet weten over wilskrachtige kinderen

Er zijn wilskrachtige kinderen en dat hoeft dus niet slecht te zijn. Maar we moeten ze zien als mensen die al hun aandacht en energie richten op wat ze doen.

Het zijn kleine menselijke wezens met eigen criteria, die graag hun eigen leven ervaren, zich onafhankelijk voelen en autonoom zijn. Dit alles is een stel enorme deugden om te cultiveren en aan te wenden.

“Terwijl wij proberen onze kinderen alles over het leven te leren, leren onze kinderen ons waar het in het leven om gaat.”
-Angela Schwindt-

Het ouderschap hoeft niet moeilijk te zijn alleen omdat je kind een sterke wil heeft. Je moet gewoon de verschillende manieren van benaderen uitproberen, je redenen met liefde uitleggen en veel geduld met ze  hebben. Met deze sleutels is het heel goed mogelijk de beste resultaten te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tough, P. (2014). Cómo triunfan los niños: Determinación, curiosidad y el poder del carácter. Palabra.
  • Train, A. (2001). Agresividad en niños y niñas: ayudas, tratamiento, apoyos en la familia y en la escuela (Vol. 158). Narcea Ediciones.
  • Rodas Castillo, BC. (2016). LA EMPATÍA COGNITIVA Y EL DESARROLLO DE HABILIDADES SOCIALES EN LOS NIÑOS Y NIÑAS DE 5-6 AÑOS DE LA UNIDAD EDUCATIVA ALFONSO TROYA. Tesis de Licenciatura en Ciencias de la Educación Parvularia. Universidad de Ambato. Disponible en: https://repositorio.uta.edu.ec/bitstream/123456789/23404/1/PROYECTO%20DE%20INVESTIGACI%C3%93N.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.