Waarom kinderen schreeuwen en hoe je moet reageren

Het kan erg moeilijk zijn voor ouders om te weten wat ze moeten doen wanneer hun kinderen schreeuwen. Als je goed reageert leren kinderen echter te begrijpen dat hun geschreeuw niet in hun voordeel werkt. Je kind afleiden met activiteiten is ook effectief.
Waarom kinderen schreeuwen en hoe je moet reageren

Laatste update: 07 augustus, 2019

Hoewel het een erg makkelijk probleem is om op te lossen met jouw hulp, kunnen je kinderen blijven schreeuwen wanneer dit uitgelokt wordt door hun omgeving. Kinderen schreeuwen om aandacht te krijgen. Lees dit artikel als je een oplossing wilt vinden voor deze situatie.

Waarom kinderen schreeuwen

Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen waarom kinderen schreeuwen. Hierbij wordt er geen rekening gehouden met de toon in hun stem of het moment van de dag dat ze schreeuwen.

Kinderen schreeuwen om je aandacht te krijgen

Wanneer kinderen nog jong zijn, weten ze niet zo goed hoe de toon in hun stem werkt. Ze herkennen ook niet hoe hard ze in een situatie moeten praten. Om deze reden is het normaal dat ze wel eens schreeuwen wanneer je iets laat zien waardoor ze enthousiast worden.

Door met je kinderen te praten, kun je ze leren hoe ze zichzelf kunnen uiten wanneer ze in het openbaar zijn. Geef ze simpele redenen die ze begrijpen.

Een jongen met een driftbui

Een driftbui om iets te krijgen

Je hebt kans op een driftbui wanneer je nee zegt tegen je kinderen. Het schreeuwen begint gelijkt en wordt vergezeld door gehuil en dramatische acties.

Deze driftbuien gebeuren zowel thuis als buitenshuis. Ze komen daarnaast vooral voor bij 2 tot 4 jarigen. Jouw reactie op de driftbuien is erg belangrijk bij het oplossen van het probleem.

Door te imiteren

Kinderen leren door te imiteren en hebben dus misschien van een gezinslid geleerd om te schreeuwen. Help ze met het onder controle houden van hun stem in een intieme omgeving.

Hoe moet je reageren als je kinderen schreeuwen

Blijf streng wanneer je kind een driftbui heeft. Geef je kinderen dus niet wat ze willen. Dit zal hun leren om zichzelf te uiten. Beetje bij beetje zullen ze begrijpen dat ze niet altijd krijgen wat ze willen.

Probeer daarom met je kinderen te onderhandelen. Biedt ze bijvoorbeeld een snoepje wanneer ze je helpen met de huishoudelijke taken. Zeg tegen ze dat alleen zij dat klusje kunnen doen en niemand anders.

Schreeuw niet naar je kinderen, want dit zal op lange termijn het probleem alleen maar erger maken. Je leert ze dan dat schreeuwen de juiste manier is om te reageren of dat degene die het hardst schreeuwt de winnaar is.

Wat kan ik doen zodat mijn kinderen niet schreeuwen?

Het doel is om ze te laten begrijpen dat ze niks bereiken met schreeuwen. Praat met je kinderen en leg ze uit dat je ze moeilijk kan verstaan wanneer ze schreeuwen. Of vertel ze dat schreeuwen hun stem zal verpesten.

Een huilend kind

Gebruik de volgende tips als je kinderen nog te jong zijn om het gesprek te begrijpen:

  • Voldoe aan hun basisbehoeftes. Zorg ervoor dat je kinderen gegeten en geslapen hebben en naar het toilet zijn geweest wanneer jij en je kinderen voor langere tijd het huis uit gaan. Als gevolg zullen ze niet chagrijnig zijn en een driftbui hebben.
  • Maak tijd vrij om samen te schreeuwen. Door er een schreeuwwedstrijd van te maken zullen ze meewerken. Dit zorgt er ook voor dat hun drang om te schreeuwen of harder te praten weg gaat. Zeg na afloop tegen ze dat ze nu zachter moeten praten.
  • Houd het leuk. Maak het een deel van de activiteiten die je samen doet, zodat ze de tijd niet hebben om een driftbui te hebben.
  • Beloon ze voor hun goede gedrag. Zeg tegen ze dat je erg blij bent met hun gedrag en beloon ze hiervoor. Natuurlijk moet je dit niet doen wanneer ze een driftbui hebben, want dit zullen ze zien als een manier om te krijgen wat ze willen.

Het is erg belangrijk om geduldig te zijn, omdat kinderen snel vergeten wat ze geleerd hebben. Daarom moet je consistent blijven om te zorgen dat je kind stopt met schreeuwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.