Mijn kind schreeuwt altijd: wat kan ik eraan doen?

Veel moeders weten niet wat ze kunnen doen als hun kinderen constant schreeuwen.
Mijn kind schreeuwt altijd: wat kan ik eraan doen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 november, 2019

Je kind schreeuwt altijd? Schreeuwen kan een gebruikelijke reactie voor kinderen worden, waardoor je soms je geduld kunt verliezen.

Is je huis gespannen geworden omdat je kind altijd schreeuwt? Maak je geen zorgen, dit is een veel voorkomende situatie voor veel gezinnen. Dit komt omdat in de vroege jaren van de kindertijd schreeuwen een communicatiepatroon kan worden.

Het gebeurt als emoties hoog oplopen. Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe je moet handelen als je kind altijd schreeuwt. Kan schreeuwen worden vermeden? Ontdek hieronder meer.

Waarom schreeuwt mijn kind altijd?

Om de situatie te begrijpen en te beheren, is het noodzakelijk om de meestvoorkomende redenen waarom kinderen schreeuwen te begrijpen.

Omdat het kinderen zijn

Kinderen zijn erg actief. Ze hebben de hele dag plezier met verschillende spelletjes, verkennen en veel lawaai maken.

Schreeuwen gebeurt op natuurlijke wijze als een manier voor veel kinderen om te communiceren, vooral als ze zich in een groep met andere kinderen bevinden. Elke dag ontdekken ze iets nieuws en schreeuwen kan zelfs hun manier zijn om vreugde uit te drukken.

Om ouders of andere naaste familieleden te imiteren

Kinderen kunnen schreeuwen omdat ze de communicatiestijl imiteren die ze thuis horen. Vergeet niet dat je voor alle zintuigen het goede voorbeeld geeft. Als je daarom de neiging hebt heel hard te praten, zullen je kinderen hetzelfde doen door imitatie.

Schreeuwen tegen kinderen

Aandacht trekken

Kinderen willen misschien de aandacht trekken van anderen en schreeuwen om dat te laten gebeuren. De kleinste kinderen willen vaak gehoord worden.

Zoals je zou verwachten, als kinderen het gevoel hebben dat ze niet worden gehoord of dat ze worden genegeerd, zullen ze schreeuwen om opgemerkt te worden.

Een kind schreeuwt altijd om misschien emoties uit te drukken

Het geschreeuw van je kind kan een reactie zijn op ongemakkelijke emoties zoals frustratie, jaloezie, stress en zelfs opwinding. Vanwege hun leeftijd kunnen kinderen minder goed omgaan met de energieën die bij deze emoties horen. Dus kiezen ze ervoor om ze los te laten door te schreeuwen.

Ontwikkelingsfase

Kind altijd schreeuwt tijdens driftbui

Tussen 2 en 3 jaar oud hebben kinderen de neiging om een ​​periode van driftbuien te doorstaan. Het is allemaal een uitdaging voor het ouderlijk gezag.

Taalproblemen

Als kinderen een spraakstoornis hebben, kan dit zich manifesteren door te schreeuwen. Ze doen het als een uitdrukking van hun humeur.

Gehoorproblemen

Gehoorproblemen zoals een oorontsteking en andere aandoeningen zorgen ervoor dat kinderen zichzelf niet kunnen horen praten. Dit dwingt hen om luid te spreken. Het is de enige manier waarop ze zichzelf kunnen horen.

Wat kan ik doen als mijn kind altijd schreeuwt?

Als je eenmaal weet waarom je kind altijd schreeuwt, is de volgende stap om uit te zoeken hoe je het kunt vermijden. Het antwoord is: wees geduldig. Het is de enige manier om je kleintje te kalmeren.

1. Laat je stem zakken

Doe een poging om zelfreflecterend te zijn en ga na of schreeuwen de norm is in je huis. Als dit het geval is, probeer dan je stemgeluid aan te passen wanneer je aan de telefoon praat of met andere familieleden praat.

Vermijd het idee dat een bericht duidelijker of meer waar wordt als het gepaard gaat met schreeuwen.

Geef niet toe aan driftbuien

Als je kind tegen je schreeuwt, doe dan alles om te voorkomen dat je op dezelfde manier reageert. Als je je stem verlaagt, doen kinderen hetzelfde en zul je beter gehoord worden.

Het is echter belangrijk om standvastig te blijven en regels vast te stellen, zodat je niet toegeeft aan driftbuien. Laat je kinderen bijvoorbeeld weten dat je ze niet kunt verstaan als ze schreeuwen. Doe je dit niet, dan zullen je kinderen weten dat ze door driftbuien kunnen krijgen wat ze willen.

Wacht tot je kind tot rust is gekomen

Je kunt met kinderen niet redeneren als ze in de greep zijn van een zeer intense emotie zoals woede. Wees medelevend en luister zodra ze kalmeren. Laat ze zich zonder onderbreking uiten.

Leer ze bovendien om te luisteren. Je kunt dit doen door voor te lezen. Een ander idee is om je kinderen zo nu en dan mee te nemen naar plaatsen waar stilte nodig is. De bibliotheek is dan een goed leermiddel.

Raadpleeg een logopedist als je kind altijd schreeuwt

Logopediste helpt kind

Praat met de leraar van je kind om erachter te komen of je kind deze neiging ook in de klas vertoont. Als ze je vermoedens bevestigen, aarzel dan niet om een ​​logopedist te raadplegen. Een logopedist is een professional die kinderen kan helpen hun stem te verlagen met gespecialiseerde oefeningen.

Kortom, de storm die zou kunnen komen als je kind altijd schreeuwt, kan eindigen als je deze suggesties volgt. Vergeet niet dat het voorbeeld dat je thuis geeft het belangrijkste is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.