Corrigeer je kind nu of betreur het later

Het is belangrijk om je kind te corrigeren, want zo kun je hem helpen begrijpen waarom wat hij doet verkeerd is. Ontdek meer.
Corrigeer je kind nu of betreur het later

Laatste update: 18 februari, 2022

Corrigeer je kind nu of betreur het later. Waarom zeggen we dit zo? Een kind opvoeden is een ingewikkeld proces. We moeten namelijk een groot aantal belangrijke regels met elkaar afspreken. Het is voor kinderen van essentieel belang dat ouders hen van jongs af aan onmisbare waarden bijbrengen. Hen begeleiden bij elk van hun beslissingen en hun welzijn beschermen.

Daarom is het van levensbelang dat je al vroeg in de kindertijd ingrijpt als het om slecht gedrag gaat. Zo voorkom je namelijk dat kinderen dat gedrag gaan normaliseren en eraan gewend raken om elke aanwijzing te negeren. Kortom, corrigeer je kind nu of krijg er later spijt van.

Ongetwijfeld is deze situatie helemaal niet eenvoudig. Want als kinderen een regel niet leuk vinden, kan dat een driftbui uitlokken. Het is echter nodig om dit te doen, zodat ze begrijpen waarom wat ze doen verkeerd is. Ze moeten leren hoe ze zich moeten gedragen. Dus nogmaals, corrigeer je kind nu het kan.

Desondanks besluiten veel ouders hun kinderen niet te corrigeren. Ze denken namelijk dat ze hen daarmee pijn kunnen doen. Maar in plaats van hen goed te doen, krijgen ze juist het tegenovergestelde resultaat. Ze geven hen namelijk niet de nodige hulpmiddelen door die ze nodig hebben om hun emoties te beheersen en te leren in de maatschappij te leven.

Het is nodig dat je je kind van jongs af aan corrigeert, zodat het opgroeit als een verantwoordelijk mens en elke dag gelukkiger is. Natuurlijk moet je dit proces met een kalme en liefdevolle dialoog uitvoeren. Op die manier voelt het kind zich niet aangevallen.

Corrigeer je kind nu of betreur het later

Waarom het belangrijk is je kind te corrigeren

Correcties stellen kinderen in staat de handelingen te begrijpen die hun relaties met andere mensen schaden. Op die manier wordt het hun duidelijk dat het voor het opbouwen van gezonde sociale banden van essentieel belang is dat ze elkaar respecteren, verdragen en empathie voelen.

Ook begrijpen ze zo dat er in alle omgevingen grenzen zijn vastgesteld om het welzijn van elk individu te beschermen. Daardoor raken ze niet gewend aan de intentie om anderen te vernederen en altijd te willen dat hun wensen worden vervuld.

Als je je kind corrigeert, geef je je kind ook aan welke daden vroeg of laat zijn eigen welzijn zullen verstoren. Zo geef je de nodige fundamenten om hun emotionele gezondheid in de toekomst te beschermen.

Bovendien worden kinderen ervan bewust gemaakt dat er altijd een autoriteit is die gehoorzaamd moet worden. Dit voorkomt dat ze een arrogante, opstandige en overheersende houding ontwikkelen.

Moeder en kind hebben een gesprek

Door te corrigeren kunnen kinderen mettertijd ontcijferen wat goed en slecht betekent in hun omgeving. Daardoor zijn ze in staat de paden te kiezen die hun vervulling en die van de mensen met wie ze omgaan garanderen.

Tot slot laat het corrigeren van kinderen hen weten dat ze in elke fase van hun leven verplichtingen op zich moeten nemen. Zo wordt hen geleerd hoe belangrijk het is zelfvoorzienend te zijn, een duidelijk levensproject te hebben en de juiste manieren te vinden om naar hun doelen toe te werken.

Corrigeer je kind door ideeën stevig over te brengen, maar zonder beledigingen

Om je kind effectief te corrigeren, is het van essentieel belang dat je ideeën met geduld overbrengt, zonder je toevlucht te nemen tot schreeuwen. Anders zal het kind bang zijn en niet duidelijk kunnen begrijpen waarom wat het doet verkeerd is.

Ouders moeten streng zijn in hun beslissingen. Op die manier blijft het kind niet met de twijfel zitten of zijn daden goed of fout waren. Bovendien is dit het aspect waardoor een consensus bereikt kan worden die beide partijen ten goede komt.

Tot slot, als correcties door gezonde communicatie tot stand komen, zal het kind leren begrijpen dat hun ouders alleen maar willen wat goed voor hen is. Want in die gesprekken leggen de ouders hen precies uit voor welke schadelijke uitkomsten ze hen willen behoeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.