Blaren bij kinderen en hoe ze te behandelen

Blaren bij kinderen komen vaker voor dan je zou denken. Ze kunnen veroorzaakt worden door een brandwond, ongeval, schuren of in de zon zijn zonder bescherming.
Blaren bij kinderen en hoe ze te behandelen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Het is belangrijk om te weten hoe je de wonden van je kinderen van verschillende ongevallen en verwondingen kunt helpen genezen. Blaren bij kinderen komen vaker voor dan je zou denken. In dit artikel vertellen we je hoe je ze kunt behandelen.

Hoe blaren ontstaan

Kort gezegd zijn blaren een soort blaasje van huid met of zonder vloeistof die zich door brandwonden, wrijving, allergieën of vaccinaties vormt. Ze kunnen verschillende maten hebben en kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.

Ze zijn meestal niet gevaarlijk, maar ze zijn behoorlijk vervelend, vooral op handen of voeten. Gewoonlijk hebben blaren vocht aan de binnenkant zitten, wat als een vochtinbrengende crème werkt en wat de nieuwe huid die zich eronder vormt beschermd.

Het grootste probleem is wanneer ze barsten. Vervolgens kunnen ze wanneer ze in contact komen met vuil, planten, huisdieren, enz. geïnfecteerd raken.

Waarom verschijnen blaren? Er zijn veel redenen, maar sommige komen vaker voor dan andere. Bijvoorbeeld het dragen van nieuwe schoenen die tegen de hielen of tenen wrijven, een zeer heet oppervlak aanraken of zonder bescherming in de zon zitten.

Soms kunnen ze zich ook vormen als gevolg van eczeem of het aanraken van giftige planten zoals klimop of sumak. Bovendien kunnen ze zich door bepaalde ziekten vormen, zoals epidermolyse bullosa acquisita, herpes simplex, waterpokken en andere huidinfecties.

Wat te doen als je kind blaren heeft

Kindje met blaren op zijn vingers

Naast de reden waarom blaren verschijnen, moet je heel voorzichtig zijn, zodat ze niet barsten en pijn veroorzaken.

Een goede manier om het te beschermen is door een verband of pleister te dragen. Op die manier wordt het niet geraakt of geïnfecteerd door ziekteverwekkers. Dit is niet altijd gemakkelijk voor kinderen, omdat ze het eraf willen halen.

Het is echter belangrijk dat blaren niet vies worden. Als je er een gaasje of iets dergelijks op doet, vergeet dan niet om het elk uur te verschonen en voor het baden of voor het slapengaan.

Zorg ervoor dat je blaren nooit doorprikt. Vervolgens zal het vocht eruit lopen en de nieuwe huid die zich eronder vormt niet beschermen.

Aan de andere kant, als de blaar meer dan 3 centimeter groot is, raadpleeg dan je arts. Als de vloeistof troebel is of een vreemde pus heeft, dan moet je ook aan je arts vragen hoe je deze moet behandelen.

Soms zullen artsen de blaar met een scalpel openen en een antibioticum of helende crème aanbrengen. Gelukkig is dit proces niet pijnlijk. Houd het gebied daarnaast verbonden en voorkom dat er vuil in komt. Op die manier wordt het niet geïnfecteerd.

De meest voorkomende oorzaken van blaren zijn het dragen van nieuwe schoenen die tegen de hielen of tenen wrijven, een zeer heet oppervlak aanraken of zonder bescherming in de zon zitten.

Hoe blaren bij kinderen te voorkomen

Blaren bij kinderen door een hete pan

Wees zeer voorzichtig met kinderen en zorg ervoor blaren te voorkomen. Doe al het mogelijke om ongelukken te voorkomen. Laat het strijkijzer bijvoorbeeld niet onbeheerd achter. Plaats bovendien geen bakken met kokend water dicht bij de rand van het aanrecht.

Kinderen zijn erg nieuwsgierig en hebben geen gevoel voor gevaar. Ze zullen daarom alles aanraken dat hun aandacht trekt zonder te weten dat het heet is en hen pijn kan doen.

Aan de andere kant, als je kind nieuwe schoenen heeft, geef hem dan wat dunne sokken zodat ze zijn hielen niet schuren. Het is zelfs een goed idee om pleisters aan te brengen op gebieden die gevoelig zijn voor blaren.

Zorg er ook voor dat je, als je op vakantie gaat, zonnebrandcrème van ten minste 50 SPF aanbrengt. Breng om de 2 uur opnieuw zonnebrandcrème aan, zelfs op bewolkte dagen of als je niet naar het strand bent geweest. Hetzelfde geldt voor dagen aan het zwembad, op vakantie of tijdens zomerwandelingen in het park.

Het is waar dat je niet 100% van de blaren kunt voorkomen, maar met deze tips kun je ze heel erg verminderen. Vergeet niet om altijd een antibioticum en hydraterende crème bij je te hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.