Wat kinderen te leren om misbruik te voorkomen

Het is belangrijk om kinderen te leren houdingen en gedragingen te herkennen die hun privacy bedreigen.
Wat kinderen te leren om misbruik te voorkomen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 26 april, 2019

Kindermisbruik bestaat helaas nog steeds. Het kan de kindertijd compleet verpesten en in de toekomst ernstige gevolgen hebben. Om misbruik te voorkomen, moeten ouders hun kinderen beschermen en verdacht gedrag vast kunnen stellen.

Ouders moeten ook vanaf een jonge leeftijd met hun kinderen praten over seksualiteit en de daarmee verbonden aspecten. Het is duidelijk dat je de concepten aan hun leeftijd aan moet passen, maar je moet het niet vermijden om dit gesprek te voeren.

Met de juiste kennis en het onderhouden van een hechte ouder-kindrelatie, kun je helpen om deze vreselijke praktijken te voorkomen.

Wat kinderen te leren om misbruik te voorkomen

In een van zijn campagnes biedt UNICEF drie basistips voor kinderen. Het leert ze acties te identificeren en te vermijden die inbreuk maken op hun privacy. Deze tips zullen we hieronder delen.

1. Respecteer de privé-delen van jezelf en anderen om misbruik te voorkomen

Het eerste aspect dat de organisatie benadrukt, is het herkennen en respecteren van privé-delen. Daarom is het belangrijk om kinderen te leren alert te zijn, zodat niemand de privé-delen van hun lichaam aanraakt.

2. Nee tegen medeplichtigheid: je hoeft geen slechte geheimen te bewaren

De tweede tip van UNICEF heeft te maken met geheimhouding. Een veel voorkomende praktijk van kindermisbruikers is om het vertrouwen van kinderen te winnen en ze te vragen om het contact dat ze samen hebben geheim te houden.

Om dit te voorkomen, leer je kinderen dan om informatie van volwassenen niet te verbergen. Zelfs als ze worden bedreigd om het aan niemand te vertellen, moeten ze het toch vertellen. Het is belangrijk voor hun veiligheid.

3. Heb vertrouwen

Ten slotte moeten kinderen er zeker van zijn dat ze iemand hebben om mee te praten. Ze moeten voelen dat ze iemand hebben met wie ze over hun problemen kunnen praten, iemand die ze kunnen vertrouwen. Op deze manier zullen ze zich gesteund voelen om met elke situatie om te gaan.

Ondersteuning bieden en niet oordelen is het belangrijkst bij het voorkomen van slechte situaties zoals deze.

Andere tips om kindermisbruik te voorkomen

moeder praat met haar zoon

Naast wat we al noemden, kun je deze tips gebruiken om kinderen te leren hoe ze moeten reageren op gevaarlijke situaties:

  • Leer ze om hun ruimte te respecteren. Laat je kinderen zien dat geen enkele volwassene het recht heeft om ze te knuffelen, liefkozen of genegenheid te geven als ze het niet willen. Als dit wel gebeurt, dan moeten ze het onmiddellijk aan hun ouders vertellen.
  • Vertel wanneer er iets met een familielid gebeurt, hoe vreselijk het ook is. Verschillende publicaties beweren dat de meerderheid van gevallen van kindermisbruik gepleegd wordt door iemand in het gezin. Een geliefd en bekend persoon kan je kind nog altijd pijn doen. Daarom moeten ze weten hoe ze moeten handelen.
  • Vertrouw op je kinderen. Als kinderen de moed hebben om hun ouders iets te vertellen, dan moeten ze je vertrouwen. Anders zouden ze zich nog hulpelozer kunnen voelen dan ze al doen.
  • Forceer ze niet om iets te doen. Kinderen hoeven niemand te kussen of te knuffelen, zelfs hun familieleden niet. Als ze gedwongen worden, dan wordt ze geleerd zich te onderwerpen aan wat iedereen met hun lichaam wil doen.

Tekenen die kunnen aangeven dat een kind misbruikt wordt

Bang meisje in bed kan een teken zijn van misbruik

In veel gevallen wordt misbruik gedetecteerd nadat het is gebeurd. Let daarom dus goed op het gedrag van je kind, om negatieve gevolgen te voorkomen. Als je deze tekenen opmerkt, schenk dan meer aandacht aan de situatie:

  • Onrust: kinderen voelen zich de hele tijd ongemakkelijk. Ze willen zich tijdens bepaalde situaties verbergen.
  • Ze eten en slapen slecht: als kinderen niet goed eten of rusten, dan is het mogelijk dat er iets met ze is gebeurd. Het is jouw missie om erachter te komen wat dat is.
  • Ze zijn afstandelijk en stil: als je merkt dat kinderen meer teruggetrokken zijn, zoek dan uit of er iets met ze is gebeurd. Let er ook op als ze niet in het openbaar willen zijn of zich constant achter je willen verstoppen.
  • Uitdrukkingen: kinderen die slachtoffer zijn geworden van kindermisbruik, kunnen dit laten zien in tekeningen of spelletjes. Als je iets vreemds opmerkt, let dan goed op hun emoties.

Vertrouwen tussen ouders en kinderen is uiterst belangrijk. Dan kun je problemen van seksuele intimidatie gemakkelijker vermijden. Hoewel het nodig is om ze te leren om misbruik te identificeren en te voorkomen, moet je ook een hechte band creëren, zodat ze het gevoel hebben dat ze naar je toe kunnen komen en met je kunnen praten over wat dan ook.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.