Waarom moeten we kinderen nooit dwingen om te eten?
Lang geleden, en zelfs nu nog, dwongen ouders hun kinderen vaak hun bord helemaal leeg te eten. Maar is het juist om dit te eisen? Moet je je kinderen dwingen om te eten?
Deskundigen zijn het erover eens dat kinderen niet gedwongen moeten worden om te eten. Zoals elk mens beseffen kinderen ook wanneer ze moeten eten en wanneer het nodig is om te stoppen.
Als we ze echter constant onder druk zetten om hun hele bord leeg te eten, zullen ze geen aandacht schenken aan hun lichaam. Ze denken alleen aan wat wij hen opdringen.
Julio Basulto, diëtist, voedingsdeskundige en auteur van verschillende boeken, zegt er het volgende over: “We moeten er niet op aandringen dat onze kinderen iets eten wat ze niet willen, meer eten dan ze willen, of sneller eten dan dat ze kunnen.” Dwingen leidt absoluut niet tot goede resultaten.
Daarnaast is het belangrijk dat we er rekening mee houden dat kinderen kinderen zijn. Ze zijn kleiner dan wij en daarom zal hun dieet anders zijn dan het onze. Vooral als ze jonger zijn.
Hun maag is kleiner dan die van ons. Om die reden kunnen we niet verwachten dat hun porties even groot zijn als die van ons.
Wat gebeurt er als we kinderen dwingen te eten?
We geloven dat we iets goeds doen voor ons kind als we erop staan dat ze iets eten wat ze niet lekker vinden of dat ze hun bord leeg eten. Maar dat is niet zo.
Als we kinderen namelijk dwingen om te eten, kan dit ertoe leiden dat ze het voedsel afwijzen.
Aan de andere kant, als het kind door blijft eten terwijl hij eigenlijk genoeg heeft, zal hij meer voedsel eten dan hij nodig heeft. En wanneer een kind meer eet dan hij nodig heeft, bestaat het risico dat hij te zwaar wordt.
Wat zijn de typische gedragingen die we moeten vermijden?
- Dreigen je kind een activiteit te ontnemen die hij leuk vindt.
- Hem zich slecht of stout laten voelen.
- Leugens vertellen.
- Je kinder onder druk zetten.
- Hem bang maken.
- Hem psychologisch mishandelen.
Wat kunnen we wel doen om ze te laten eten?
Geef je kind de tijd
Iedereen eet op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Ook jullie, de ouders, hebben waarschijnlijk ieder je eigen tempo. Het is belangrijk om dit te begrijpen en het kind niet onder druk te zetten. Door zijn tijd voor elke maaltijd te respecteren, zal hij zich kalmer en prettiger voelen tijdens het eten.
Bied nieuw voedsel beetje bij beetje aan
Kinderen moeten wennen aan nieuw voedsel. Als we veel nieuwe ingrediënten in dezelfde maaltijd stoppen, zal het moeilijker voor hen zijn om aan het nieuwe eten te wennen. Het zal gemakkelijker voor hen zijn als we beetje bij beetje nieuwe gerechten introduceren, zonder hen te dwingen iets te eten als ze het de eerste keer niet willen.
Eten met de rest van het gezin
Het is belangrijk dat ze eraan wennen om te eten wanneer anderen dat ook doen. Door ze tijdens de maaltijd aan tafel te zetten, verbetert hun relatie met hun omgeving en met eten. Vergeet niet dat, terwijl ze opgroeien, ze zich opgenomen willen voelen en deel willen uitmaken van alles wat je doet.
Geef het goede voorbeeld
Als je wilt dat je kind iets eet, moet je het zelf ook eten. Als je hem iets wilt geven dat je zelf niet wilt eten, maak je het wel erg moeilijk voor hem! Laat je kind zien dat wat er op zijn bordje ligt, heerlijk is en dat jij het ook lekker vindt.
Wat moeten we vermijden?
- Probeer een verontrustend of bezorgd gezicht te vermijden wanneer je ze iets nieuws te eten geeft: het moet iets vanzelfsprekends lijken. Als dat niet zo is, zal het kind merken dat er iets niet klopt en op zijn hoede zijn. Zo maak je de kans groter dat hij voedsel weigert.
- Vermijd snoep en andere snacks vóór de maaltijd: als we hem toestaan om voor de lunch of het avondeten snacks te eten, zal het kind minder eetlust hebben. Als je iets aanbiedt dat hem nou niet direct in extase breng, is het gemakkelijker om het te verwerpen. Hij heeft immers niet echt honger omdat hij al eerder iets heeft gegeten.
- Vermijd afleiding: Etenstijd moet uitsluitend voor eten zijn. Je kunt het beste televisie en allerlei soorten speelgoed vermijden. Op deze manier zullen kinderen zich alleen op het eten concentreren.
Vergeet niet dat iedereen zijn tijd nodig heeft. Het respecteren van de tijd van je kind en je kind niet dwingen om te eten zal daarom helpen om een betere relatie op te bouwen. Het zal bovendien helpen hem gezonde eetgewoontes aan te leren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mascola, A. J., Bryson, S. W., & Agras, W. S. (2010). Picky eating during childhood: a longitudinal study to age 11 years. Eating behaviors, 11(4), 253-257. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015310000528
- Bailey, L. (2018). Parents: Think twice before you pressure your picky eater. University of Michigan News. https://news.umich.edu/parents-think-twice-before-you-pressure-your-picky-eater/
- Salvador, G., & Manera, M. (2018). Acompañar las comidas de los niños y las niñas: consejos para comedores escolares y para las familias. Infancia: educar de 0 a 6 años, (170), 34-39. https://scientiasalut.gencat.cat/bitstream/handle/11351/1986/acompanyar_apats_infants_2016_cas.pdf?sequence=2
- De Gracia, M., Marcó, M., & Trujano, P. (2007). Factores asociados a la conducta alimentaria en preadolescentes. Psicothema, 646-653. https://reunido.uniovi.es/index.php/PST/article/view/8530/8394
- Ramos Méndez, R. J., & Sánchez Valencia, A. M. (2018). Propuesta de cocina creativa para favorecer la nutrición de niños entre 4 a 7 años a partir del consumo de alimentos naturales. https://repository.unab.edu.co/handle/20.500.12749/11877