8 Sleutels om met een boos kind te praten
Communiceren met een boos kind kan heel moeilijk zijn. Wanneer je kind een woede-uitbarsting heeft, is het normaal gesproken onmogelijk om met hem te onderhandelen of te redeneren. De woede van je kind zorgt ervoor dat hij niet luistert naar wat je probeert te zeggen. Maar wat kan je dan doen?
Sleutels om te praten met een boos kind
Ouders weten vaak niet hoe ze moeten reageren als hun kind boos is, laat staan hoe ze tegen hem moeten praten. Wanneer een kind boos wordt, begint te huilen, agressief wordt of iets gooit, verliezen ouders vaak hun kalmte en straffen hun kinderen streng.
Alvorens je te laten meeslepen door de driftbui van je kind, moeten ouders aandacht schenken aan belangrijke adviezen van de beste specialisten in positieve discipline. Met deze tips kun je een gezonde ouder-kindrelatie en een goede communicatie onderhouden.
1. Vermijd mishandeling
Wanneer kinderen worden overvallen door woede, neigen ouders naar slaan, geschreeuw, straf of een autoritaire toon die gebrokenheid in de relatie van het gezin kan veroorzaken.
Kinderen zijn erg intelligent en kunnen heel goed begrijpen wat je hen probeert te zeggen.
Het is dus het beste om onze kinderen waarden zoals respect en anderen met zorg behandelen te leren.
Dat betekent natuurlijk niet dat onze kinderen geen discipline nodig hebben. Onze kinderen limieten te leren is ook een fundamenteel onderdeel van hun ontwikkeling.
Sommige mensen denken dat slaan en lijfstraffen basisonderdelen zijn van de opvoeding van een kleintje. Voor hen betekent discipline het slaan met hun handen op hun kinderen om ze te leren dat er iets mis is.
Maar deze methodiek is uiteraard verre van gunstig voor het opvoeden van je kind.
“Woede is een zuur dat meer schade kan toebrengen aan het vat waarin het is opgeslagen dan aan hetgeen waarop het wordt gegoten”
– Mark Twain-
2. Geef om de emoties van je kinderen
Al op jonge leeftijd zitten kinderen vol met rauwe emoties. Logischerwijs moeten ze nog leren hoe ze hun emoties kunnen beheersen zoals de meeste volwassenen dat kunnen.
Daarom drukken ze hun woede en frustratie zonder beperking uit, gooien ze zichzelf vaak op de grond, schoppend en schreeuwend.
Het is daarom aan mama en papa om een voorbeeld te geven. Je moet de controle houden over je eigen emoties en niet impulsief reageren. Anders zou je reactie negatieve gevolgen kunnen hebben voor de emoties van je kind en langdurige trauma’s kunnen veroorzaken.
Meer weten?
5 verhalen om kinderen te leren over emoties
3. Wees een goed voorbeeld
Als je denkt dat het constant schreeuwen tegen je kinderen hen helpt hun emoties onder controle te houden, dan vergis je je ernstig.
Ouders moeten de eerste zijn om hun eigen woede te beheersen, omdat gewelddadige gebaren of dat nu verbaal of fysiek is, een voorbeeld van geweld gaat zijn voor je kinderen.
Je kinderen bevinden zich midden in hun ontwikkeling. Ze observeren hoe hun ouders reageren als ze boos zijn. Dus onthoudt dat, hoe je je eigen frustratie aanpakt, een blijvend stempel zal drukken op je kind.
Als je in plaats van schreeuwt het volgende zegt: “Zachter praten, alsjeblieft. Ik kan je niet begrijpen. Waarom vertel je me niet wat er aan de hand is zonder te schreeuwen en we zullen proberen het probleem samen op te lossen.”
Door dit te doen, wordt de spanning van het moment verlicht en kun je gemakkelijker met je kleintje praten.
4. Luisteren
Als je kind probeert met je te praten over wat hem dwarszit, kan hij proberen zichzelf uit te drukken door te schreeuwen en te huilen. Dit kan wanhoop veroorzaken.
Blijf echter kalm, kniel neer op het niveau van je kind en vraag hem kalm om uit te leggen wat er aan de hand is. Dit creëert de juiste sfeer voor hem zodat hij voelt dat er naar hem geluisterd wordt en dat er om hem gegeven wordt.
Door op deze manier te reageren, zal de woede van je kind afnemen wanneer je hem oplossingen aanbiedt voor het probleem waar hij mee zit.
Negeer je kind niet of reageer niet sarcastisch. Integendeel, toon interesse en uitdrukkelijke bezorgdheid. Hierdoor kan je kleintje positief reageren.
5. Verminder het drama
Dit betekent niet dat je toe moet geven aan elke gril of ontevredenheid die je kind heeft. Er moet balans zijn. Als je kind vaak overstuur raakt over onbelangrijke dingen, moet je proberen je kind dingen te laten relativeren.
Geef echter niet toe aan de dramatisering van kleine dingen van je kind.
6. Maak een einde aan agressie
Als je kind begint te slaan of als het uit de hand loopt, kan redeneren met hem heel moeilijk zijn. In dit geval is het het beste om je kind bij de armen vast te houden en hem in de ogen te kijken.
Zeg hem dat je dat soort gedrag thuis niet toestaat (of waar je ook bent). Je moet heel streng en overtuigend zijn als je dit doet.
7. Haal diep adem
Als je kind niet doet wat je vraagt, voelt je misschien de drang om te schreeuwen of boos te reageren. Maar het beste dat je op dit moment kunt doen, is om even weg te lopen, diep in te ademen en kalm terug te komen.
Positieve discipline wordt aanbevolen. Bijvoorbeeld: “Oké, je hebt besloten om je speelgoed niet op te ruimen. Je beslissing betekent dat je er niet mee kunt spelen.”
8. Praat rustig
Je kind kalm uitleggen dat je begrijpt wat hij voelt is een goede manier om spanning te verlichten. Vertel je kind dat je soms ook boos wordt en je ook overweldigd voelt, maar dat je niet gaat schoppen en schreeuwen.
Lees ook:
Stop schreeuwen in huis met deze tips
Dit kan je kind helpen een stapje terug te doen en te redeneren.
Rustig praten tegen een kind dat van streek is, zal hem helpen te kalmeren. Je kunt ook over zijn rug wrijven, met hem spelen, een knuffel aanbieden, enz., om hem te helpen kalmeren.
In feite kan het zijn dat je kind zich zo gedraagt omdat hij gewoon wat genegenheid wil.
Het gebruik van positieve discipline is een van de beste alternatieven die wordt aanbevolen door gezinstherapeuten voor het helpen van je kind om te leren redeneren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sanchez de Bustamante, M. (2019). Debates sobre crianza con apego en medios de comunicación argentinos: mamis famosas y la secta del colecho. Comunicación y medios, 28(40), 156-168. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0719-15292019000200156&script=sci_arttext
- Alcázar Olán, R. J. (2012). Tipos de ira en niños.
- García, C. Las emociones en los niños. https://edukame.com/sites/default/files/pdf_las_emociones_en_los_ninos_v2.0_previo.pdf