Mythen met betrekking tot liefde bespreken met je kinderen

Mythen over liefde en romantiek kunnen zeer gevaarlijk zijn. Help je kinderen gezonde relaties op te bouwen door zelfliefde en kritisch denken aan te moedigen.
Mythen met betrekking tot liefde bespreken met je kinderen
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is belangrijk om algemene mythen met betrekking tot liefde en romantiek met je kinderen te bespreken. Er is bijvoorbeeld een populair geloof dat liefde vinden het belangrijkste is in het leven.

Zonder dat we het merken, zijn films, boeken en muziek zeer invloedrijk geworden. De berichten die ze verzenden hebben een grote impact op onze gedachten en perspectieven op het leven.

Maar de volgende generatie moet begrijpen dat fictieve verhalen precies dat zijn – fictief. Helaas, vanaf het moment dat kinderen nog heel jong zijn, leert de filmindustrie hen een duidelijke maar misleidende boodschap: liefde overwint alles.

Deze bevestiging kan zeer gevaarlijk zijn voor onze jongere bevolking. Als kinderen en jongeren geen goed gevestigde kritische blik hebben, kunnen ze een onjuist idee van de werkelijkheid krijgen. Met andere woorden, ze kunnen concepten over liefde gaan geloven die niet echt zijn.

Wat zijn enkele van de mythen met betrekking tot liefde?

Antropologisch verwijst een mythe naar een combinatie van overtuigingen die de maatschappij als waar accepteert, maar die eigenlijk onjuist zijn. Antropoloog Lévi-Strauss beschouwde mythen als een historisch onderwerp waarvan de inhoud verandert en waarvan de structuur zich aanpast aan het leven in de samenleving.

Als je zo denkt zijn mythen dus niet onveranderlijk. Het is eerder een dynamisch en veelzijdig proces dat zich aanpast aan verschillende omstandigheden en omgevingen. Volgens Levi-Strauss, omdat mythen als waar worden beschouwd, stellen ze gedragsregels vast voor de samenleving die ze kan gaan volgen.

Moeder en zoon praten over liefde

In die zin rechtvaardigen mythen zo gedrag en houdingen die passen bij de boodschap die ze overbrengen en die de samenleving als waar accepteert. Dit gebeurt dus ook met de bestaande mythen over liefde en romantiek. De samenleving beloont zo schadelijk en gewelddadig gedrag in de naam van ware liefde.

Mythen met betrekking tot liefde en romantiek

Het ‘Andalusia Detect Project’ (Proyecto Detecta Andalucia in het Spaans) stelde een reeks misvattingen en valse overtuigingen samen met betrekking tot de idealen van liefde en romantiek. Deze mythen dragen bij aan het risico van het aangaan van relaties die ongelijke macht tussen mannen en vrouwen in romantische relaties inhouden.

Het project stelde een classificatie van 19 mythen vast, verdeeld in 4 groepen:

  1. Liefde overwint alles. Deze eerste groep bevat mythen die de overtuiging overbrengen dat ‘ware liefde’ alles vergeeft. Ze leiden dan ook vaak tot de normalisatie van conflicten en het samengaan van liefde en mishandeling.
  2. Voorbestemde ware liefde. Deze tweede groep valse overtuigingen heeft te maken met het geloof in het vinden van iemands ‘andere helft’. Met andere woorden, de zoektocht naar iemand vinden die ons compleet maakt. Nogmaals, deze mythen rechtvaardigen bijvoorbeeld het blijven zitten in schadelijke relaties.
  3. Liefde staat boven alles en vereist totale overgave. In deze groep van misvattingen wordt romantische liefde gezien als het middelpunt van alles, de reden om te bestaan. Ze leiden vervolgens tot zelfvervreemding en het opgeven van iemands intimiteit.
  4. Liefde is bezit en exclusiviteit. Deze laatste groep verwijst naar mythen die te maken hebben met jaloezie, die bezittelijke relaties rechtvaardigen. “Zonder jaloezie is er geen liefde.”

Waarom is het belangrijk om kinderen over deze mythen te leren?

Kritisch denken is het beste wapen tegen mythen met betrekking tot liefde. Het is van cruciaal belang dat ouders hun kinderen een kritische blik aanleren. Anders zal de jeugd niet weten hoe ze met deze mythen om moeten gaan, wat kan leiden tot acceptatie, normalisatie en rechtvaardiging van beledigend en aanstootgevend gedrag.

Leer je kinderen over zelfliefde. Liefde voor jezelf is essentieel als het gaat om het aangaan van gezonde relaties en het vermijden van toxiciteit.

“Van jezelf houden is het begin van een levenslange romance.”
-Oscar Wilde-

We moeten onze kinderen leren dat een gezonde relatie gebaseerd is op vertrouwen. Jaloersheid kan leiden tot de rechtvaardiging van controle binnen een relatie – iets dat nooit mag worden toegestaan.

De mythe over het vinden van iemands ‘wederhelft’ stuurt de boodschap dat we alleen echt gelukkig kunnen zijn als we een partner hebben. Het is echter belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd te leren niet afhankelijk te zijn van anderen. Leer je kinderen dat zij al compleet zijn en niemand anders nodig hebben om gelukkig te zijn.

Het is waar dat films die het idee van perfecte liefde verdedigen ons helpen om aan onze problemen te ontsnappen, maar het is belangrijk om een ​​bepaalde afstand en objectiviteit te behouden.

Kinderen helpen om te leren hoe ze een gezonde relatie kunnen opbouwen, betekent niet noodzakelijk dat dit soort inhoud verboden moet worden. Integendeel, we moeten hen helpen het juiste perspectief te kiezen.

Een kritische blik zal hen helpen als het gaat om het ontdekken en ontkrachten van de mythen over liefde en romantiek. Wellicht ook interessant voor jou

De emotionele intelligentie van je kind stimuleren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De emotionele intelligentie van je kind stimuleren

Emotionele intelligentie: er is een eindeloze hoeveelheid psycho-pedagogische middelen waarvan we zelf kunnen leren en onze kleintjes kunnen stimul...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.