Hoe beïnvloedt voeding de mondgezondheid bij kinderen?

Voeding is van fundamenteel belang voor de mondgezondheid van kinderen. Een goede voeding zorgt voor een gezonde ontwikkeling van het gebit. Meer informatie.
Hoe beïnvloedt voeding de mondgezondheid bij kinderen?

Laatste update: 08 december, 2023

We zijn eraan gewend geraakt om te horen dat gezonde voeding essentieel is voor een goede groei en ontwikkeling van onze kinderen. Maar ondanks het feit dat de mond ook in hetzelfde tempo groeit als de rest van het lichaam, weten we maar weinig over hoe voeding de mondgezondheid bij kinderen beïnvloedt.

Naast suiker en gaatjes zijn er nog andere details over eetgewoonten die mondproblemen kunnen veroorzaken. Lees verder om je te helpen de mondgezondheid van je kinderen te verbeteren door te beginnen met een goed dieet.

Lees hoe voeding de mondgezondheid bij kinderen beïnvloedt

De Academic of Nutrition and Dietetics (Engelse link) wijst erop dat een gezond dieet leidt tot een gezonde mond en gezonde tanden tijdens de groei. Ongezonde diëten daarentegen beschadigen tanden en tandvlees, waardoor kinderen minder goed kunnen eten en meer last krijgen van mondaandoeningen. Deze zijn rijk aan suikers die kunnen leiden tot tandbederf.

Suiker die direct wordt geconsumeerd of toegevoegd aan verschillende voedingsmiddelen wordt door de eigen bacteriën in de mond omgezet in zure stoffen die na verloop van tijd de tand vernietigen. Dit resulteert in pijn, ontsteking, tandverlies, infectie, moeite met eten en mogelijke ondervoeding, die allemaal invloed hebben op slechte schoolprestaties en een slechte kwaliteit van leven.

Tijdens het eerste jaar

Vanaf de eerste levensmaanden heeft voeding een positieve invloed op de mond- en tandgezondheid. Alleen al het proces van borstvoeding geven en zuigen stimuleert de spieren, de ontwikkeling van de kaak en de kaakstructuur.

Een review (Engelse link) uit 2018, gepubliceerd in het Journal of Dental Research, verspreidde dat het geven van borstvoeding een beschermend effect heeft tegen scheefstand van onder- en boventanden.

In dit verband raadt de organisatie Mounthhealthy (Engelse link) aan om een paar dagen na de geboorte te beginnen met het schoonmaken van het tandvlees van de baby met gaasjes of schone, vochtige handdoeken. En poets ze twee keer per dag als het eerste tandje verschijnt.

Bij aanvullende voeding

Vanaf 6 maanden, wanneer baby’s nieuw voedsel beginnen te eten, moeten we het kauwen stimuleren, volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in The British Journal of Nutrition. Op deze manier blijven botten, spieren en de functionele ontwikkeling van het kauwapparaat goed op peil. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, worden ouders in deze fase aangemoedigd om hard, vezelrijk en droog voedsel te geven.

Hoe beïnvloedt voeding de mondgezondheid bij kinderen
Vanaf jonge leeftijd moeten purees van groenten en fruit, gehaktballetjes, crèmes, sappen en soepen worden verminderd. In plaats daarvan moeten onder andere hele vruchten, knapperig brood en crackers worden aangeboden om het kauwen te stimuleren.

Op peuter- en schoolleeftijd

Een online publicatie (Engelse link), ondersteund door de Universiteit van Cambridge, maakt duidelijk dat het naast voeding belangrijk is om op jonge leeftijd goede eet- en mondhygiënegewoonten aan te leren. Deze fase wordt beïnvloed door de eetstijl en rolmodellen van ouders of verzorgers. Daarnaast beïnvloeden de omgeving en omgevingsfactoren tijdens het opgroeien de keuze van bepaalde voedingsmiddelen die van invloed zijn op de mondgezondheid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) waarschuwt bijvoorbeeld dat in 2022 zo’n 514 miljoen kinderen last zullen hebben van gezondheidsproblemen aan hun primaire gebit. Overtollig zetmeel en suikers in de voeding brengen de mondgezondheid echter nog steeds uit balans en verhogen het aantal gaatjes.

Natuurlijk is dit probleem multifactorieel. Daarom benadrukt de WHO ook dat het niet alleen een kwestie is van voortdurende consumptie van suikers, maar ook van onvoldoende blootstelling aan fluoride en gebrek aan tandenpoetsen.

Voedingsmiddelen die de tanden beschadigen en voedingsmiddelen die de tanden beschermen

Een gunstige eetstijl voor een gezonde mond omvat voedingsmiddelen die de tanden beschermen en sluit voedingsmiddelen uit die de tanden beschadigen. Deze staan centraal bij de selectie van voeding voor kinderen tijdens hun groei.

Voedingsmiddelen die de speekselvloed stimuleren

Speeksel is het natuurlijke beschermingsmechanisme van de mond. Het tijdschrift PloSPathog (Engelse link) legt uit dat het tanden en tandvlees beschermt, de mond van bacteriën ontdoet en tanden vrij van tandplak houdt.

Tegelijkertijd meldt de gezondheidsencyclopedie (Engelse link) van de University of Rochester Medical Center dat het kauwen op vezelrijke rauwe groenten en fruit de speekselproductie stimuleert binnen 20 minuten na het eten van iets met suikers en zetmeel.

Een publicatie uit 2020 in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) concludeert dat de beste voedingsmiddelen om speekselafscheiding te stimuleren cherrytomaten, natuurlijke yoghurt en citrussappen zijn, zoals onder andere citroen, sinaasappel, mandarijn of grapefruit. Andere voedingsmiddelen zijn appels, noten, groene bladgroenten, pure chocolade, ijs, thee en natuurlijk water. En hoewel het geen voedsel is, is kauwgom zonder suiker ook een speekselproducent.

Voedingsmiddelen die tandplak helpen voorkomen

Appels en wortels bevatten veel vezels en vitamine A, die het tandglazuur versterken. Maar het is belangrijk om ze in hun geheel te bereiden voor je kinderen en niet in de vorm van sapjes! Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, snijbiet en kool kunnen ook alle etensresten elimineren.

Hoewel ze niet worden aanbevolen voor kinderen vanwege hun cafeïnegehalte, zijn groene thee en zwarte thee ook anti-cariogene voedingsmiddelen. Ze bevatten stoffen genaamd catechinen die volgens een review (Engelse link) gepubliceerd door Pharmacognosys Review een bacteriedodend effect hebben tegen Streptococcus mutans. Zelfs voedingsmiddelen met fluoride worden aangewezen als beschermend middel.

Een kind eet een appel
Appels bevatten veel vezels en vitamine A, die het glazuur versterken en tandplakvorming helpen voorkomen.

Voedingsmiddelen die tanden remineraliseren

Kaas, ongezoete natuurlijke yoghurt, kefir, melk en andere zuivelproducten helpen om verloren mineralen terug te krijgen. Ook maken ze de vorming van tandglazuur mogelijk. Het anticariogene potentieel van witte kaas wordt bijvoorbeeld uitgelegd in het European Journal of Dentistry (Engelse link). Van de mechanismen kunnen we de volgende naar voren halen:

  • Stimuleert de speekselvloed.
  • Het verhoogt de concentratie calcium in de bacteriële plaque.
  • Het melkeiwit in kaas, caseïne genaamd, is ook anticariogeen.

Naast kaas en andere zuivelproducten zouden ook groenten zoals broccoli, tofu, groene bladeren, peulvruchten en sesamzaad op deze lijst moeten staan.

Schadelijke voedingsmiddelen

De voedingsmiddelen met het grootste risico op het veroorzaken van gaatjes zijn koekjes, bakkerijproducten en snoep in het algemeen. Hier een lijstje met te vermijden voedingsmiddelen:

  • Kleverige voedingsmiddelen: gedroogde vijgen, mueslirepen, rozijnen, havermoutkoekjes, pindakaas, honing, melasse, hoestsiroop, snoep en jelly beans.
  • Zetmeelrijk voedsel: onder andere wit brood, bewerkte granen en chips.
  • Frisdranken: deze zijn de belangrijkste bron van toegevoegde suiker bij kinderen en adolescenten.

Andere nuttige tips met betrekking tot mondgezondheid bij kinderen

Zoals je ziet heeft voeding een zeer belangrijke invloed op de mondgezondheid bij kinderen. Denk er daarom aan om ten minste de eerste 6 maanden borstvoeding te blijven geven, het kauwen met vast voedsel te stimuleren, goede eet- en mondhygiënegewoonten aan te leren en niet-cariogene en tandbeschermende voeding te geven.

Ga daarnaast regelmatig met je kind naar de tandarts vanaf het eerste jaar of wanneer de eerste melktand doorkomt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.