Kinderen met een lage frustratiedrempel: tips om hen te helpen

Frustratie is een emotionele reactie die optreedt wanneer een project verkeerd loopt of een hoop of verlangen niet vervuld wordt. Door onze kinderen te leren omgaan met dit soort situaties, worden ze geduldige, vastbesloten volwassenen.
Kinderen met een lage frustratiedrempel: tips om hen te helpen

Laatste update: 16 oktober, 2018

In dit artikel zullen we uitleggen hoe je kinderen met een lage frustratiedrempel kunt helpen. Om kinderen  effectief tegen verschillende situaties in hun dagelijkse leven te beschermen, moeten ze al op vroege leeftijd leren omgaan met frustratie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat frustratie een emotionele reactie is die optreedt wanneer onze projecten verkeerd lopen, of onze hoop of wensen niet vervuld worden.

Dit roept gevoelens op van verdriet, woede, angst of droefheid. Elk kind reageert anders op dit soort situaties. Het is om te beginnen belangrijk om te weten hoe je kinderen met een lage frustratiedrempel herkent.

Kenmerken van kinderen met een lage frustratiedrempel

Wanneer we onze kinderen proberen te beschermen tegen frustratie of hen alles geven wat ze willen, doen we niets om hen te helpen.

Een manier om een gezonde ontwikkeling bij kleine kinderen te bevorderen, is hen te helpen accepteren dat het leven bestaat uit successen en…mislukkingen.

Kinderen met een lage frustratiedrempel
  • Kinderen met een lage frustratiedrempel zijn ongeduldiger en impulsiever.
  • Ze hebben meer moeite om hun emoties te beheersen.
  • Kinderen met een lage frustratiedrempel zijn zeer veeleisend.
  • Ze proberen zo snel mogelijk aan hun behoeften te voldoen. Als ze ergens op moeten wachten, kunnen ze gaan huilen of een driftbui krijgen.
  • Ze hebben meer kans op symptomen van depressie of angst wanneer zich moeilijkheden of conflicten aandienen.
  • Deze kinderen hebben een minder groot aanpassingsvermogen en zijn minder flexibel.
  • Ze geloven dat ze recht hebben op alles wat ze willen en denken ook dat de wereld om hen draait. Ze kunnen regels en grenzen als oneerlijk ervaren. Het is moeilijk om ze te laten begrijpen waarom ze niet alles hebben wat ze willen.
  • Deze kinderen zijn geneigd tot zwart-wit-denken. Ze geloven niet in compromissen.

Oorzaken van een lage frustratiedrempel

We zullen drie van de meest voorkomende redenen waarom kinderen een lage frustratiedrempel hebben bespreken.

Onmiddellijke bevrediging van al hun behoeften

Het kind krijgt alles wat hij wil  en wanneer hij het wil. Daardoor leert hij dus nooit even te wachten voordat een behoefte wordt bevredigd. Het kind krijgt liever nu een kleine beloning dan te wachten op een grotere.

Gebrek aan grenzen in hun opvoeding

Het komt vaak voor dat kinderen met dit gedrag zijn opgevoed zonder dat er duidelijke grenzen zijn gesteld.  Eigenlijk hebben ze gewoon niet geleerd ‘nee’ als antwoord te accepteren.

Ouders die namens hen beslissingen nemen

Natuurlijk brengt het kiezen tussen verschillende opties een zeker risico met zich mee. Om teleurstelling bij hun kind te voorkomen, nemen veel ouders beslissingen voor hem.

Een manier om een gezonde ontwikkeling bij kleine kinderen te bevorderen, is hen te helpen accepteren dat het leven bestaat uit zowel succes als falen.

Hoe kun je kinderen met een lage frustratiedrempel helpen?

Het is heel eenvoudig om kinderen met een lage frustratiedrempel te helpen. Hier zijn een paar tips:

  • Wees je bewust van de specifieke redenen die ten grondslag liggen aan hun reacties.
  • Leg zo vaak als nodig is uit dat het normaal is om fouten te maken. Door je kind te helpen zijn gevoelens te uiten, kunnen ze vervolgens frustrerende situaties gemakkelijker het hoofd bieden.
  • Probeer je kind het verschil te leren tussen wensen en behoeften. Dit zal hen helpen hun impulsen beter onder controle te houden.
  • Als volwassene ben je in staat om doelen en grenzen te stellen, rekening houdend met de leeftijd en capaciteiten van het kind. Op deze manier voorkom je onnodige frustratie.

Soms kan een beetje humor ook heel goed helpen in een moeilijke situatie.

Activiteiten voor kinderen met een lage frustratiedrempel

Therapieën en oefeningen voor kinderen met een lage frustratiedrempel kunnen uitstekende hulpmiddelen zijn om een evenwichtige ontwikkeling bij kleine kinderen te stimuleren.

Als je daar vroeg mee aan de slag gaat, kun je ervoor zorgen dat je zoon of dochter als volwassene beter in staat zal zijn om met zijn frustratie om te gaan.

Strategieën voor kinderen met een lage frustratiedrempel

1. Ontspanningstechnieken

Je kunt je kind technieken leren om te ontspannen. Dat zal hem vast en zeker helpen een positievere houding te hebben tegenover onplezierige situaties. Leer hem zijn frustratiedrempel te verhogen door zowel zijn lichaam als geest te ontspannen.

Ontspanningstechnieken


2. Leer hem om frustratie te herkennen

Het is belangrijk dat een kind met een lage frustratiedrempel het moment, waarop het gevoel van frustratie de overhand krijgt, herkent. Dit vermogen kun je bevorderen door het steeds te benoemen als je kind ergens gefrustreerd over raakt.

3. Vertel je kind dat hij om hulp kan vragen

Leer hem om oplossingen te zoeken. Als hij gefrustreerd raakt wanneer hij bepaalde taken probeert uit te voeren, zorg dan dat hij andere manieren probeert om het doel te bereiken voordat hij boos wordt of opgeeft.

Andere activiteiten voor kinderen met een lage frustratiedrempel

  • Versterk positief gedrag. Het is belangrijk om je kind te prijzen als hij op een frustrerende situatie reageert met een passende strategie.
  • Wijzig de taak. Laat hem zien dat er een andere manier is om te bereiken wat hij wil.
  • Rollenspel. Je kunt van een frustrerende gebeurtenis een spel maken met je kind. Laat hem eerst zijn frustratie uitspreken of uitbeelden. Laat hem vervolgens de tegenovergestelde rol spelen. Moedig je kind aan om op een positieve manier met zichzelf te praten om zo de beste manier te vinden om het probleem op te lossen.

Meestal zijn affectie en begrip de beste strategieën om met een lage frustratiedrempel om te gaan.

Er doen zich in het leven situaties voor waarin frustratie onvermijdelijk is. Daarom is het zo belangrijk dat je je kind de middelen te geeft om het te herkennen.

Op deze manier zal het gemakkelijker voor hem zijn om zijn gevoelens te kanaliseren. Daarnaast leert hij om hulp te vragen wanneer hij dat nodig heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.