Hoe kun je kinderen leren om te helpen in het huishouden
Je hebt vast wel gehoord dat het goed is voor je kinderen om te helpen in het huishouden. Maar het is echt waar! We zullen je vertellen waarom en ook uitleggen hoe je de taken kunt uitdelen.
Helpen in het huishouden is het begin van een fundamentele les voor je kinderen, waardoor ze leren om onafhankelijk te zijn. Iets regelmatigs en simpels als verantwoordelijk zijn voor bepaalde taken kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kinderen veilig opgroeien tot onafhankelijke personen en in staat om hun doel te bereiken.
Experts zeggen dat het heel goed is voor kinderen om in het huishouden te helpen, mits de taken passen bij hun leeftijd en vaardigheden.
Voordelen van het helpen in het huishouden
Er zitten veel voordelen aan om je kinderen te laten helpen met kleine taken in het huishouden.
- Eigenwaarde bevorderen. Weten dat ze in staat zijn om huishoudelijk werk te doen, zal kinderen een tevreden gevoel geven en ook hun eigenwaarde vergroten.
- Onafhankelijkheid stimuleren. Zelfstandig worden moet namelijk een van de doelen zijn bij het opvoeden van kinderen. Dat kinderen in staat zijn om problemen in het leven aan te kunnen zonder afhankelijk te zijn van iemand anders dan zichzelf is een prioriteit.
- Verantwoordelijkheid leren. Verantwoordelijkheid is het vermogen om wat er op ons af komt aan te pakken, zonder te delegeren, ervan weg te vluchten of het op te geven.
- Teamwork bevorderen. Kinderen zullen leren om samen te werken, in een team. Weten hoe ze een taak kunnen uitvoeren als een team is goed voor ze. Samen kun je meer en betere dingen doen.
- Orde en hygiëne waarderen. Weten dat een opgeruimd en schoon huis noodzakelijk is, is belangrijk. Orde in een huis kan helpen om ideeën te organiseren. Het gaat om basisregels stellen over samen leven, zodat ze in de toekomst een eigen huis kunnen runnen.
- Het vermogen om anderen te helpen bevorderen. Door samen te werken, kunnen kinderen begrijpen dat deze taken een verplichting zijn voor iedereen, niet alleen voor een moeder of een vader. Je kind zal ook veel voldoening krijgen uit het helpen van de rest van het gezin.
“Leren is geen voorbereiding op het leven, het is het leven zelf.”
-John Dewey-
Hoe leer je je kinderen om te helpen in het huishouden
Er zijn een aantal tips die je kunt volgen om samenwerking te leren door huishoudelijke taken.
- Wees niet bazig. Het doel is namelijk om je kinderen zich de discipline en verantwoordelijkheid van huishoudelijk werk eigen te maken. Als je ze commandeert zal het een verplichting worden en daarom iets dat ze niet willen doen. Stel voor om taken te delen en samen te werken.
- Maak schema’s, waarbij iedereen taken heeft die passen bij hun leeftijd en vaardigheden.
- Help als het nodig is, maar ga de taken niet voor ze doen. Leer ze om ze te doen, doe ze samen of blijf bij ze als ze de taken zelf doen.
- Ga niet schreeuwen of bekritiseren. Verwacht geen perfectie, maar richt op het aannemen van de gewoonte. Beetje bij beetje zullen ze beter worden, maar je moet geduld hebben. Probeer niet tegen ze te schreeuwen en ook niet je eigen manier op te leggen. Ze zullen hun eigen perfectie bereiken.
- Beloon de moeite. Je moet waarderen wat er gedaan is. Vergeet niet dat een “goed gedaan” stimulerender is dan zeggen dat iets slecht gedaan is.
Taken aangepast aan de leeftijd
Je kunt niet zomaar een taak uitdelen. Je moet bepaalde taken selecteren als je kinderen opgroeien.
Onthoud dat als ze het als een spelletje zien, ze meer samen zullen werken. Bedenk een systeem van beloningen die ze kunnen krijgen als de taken uitgevoerd zijn. Zo zal het een onfeilbare methode zijn.
Kleine kinderen (2-3 jaar)
- Luiers in de vuilnisbak gooien
- Speelgoed oprapen
- Vieze kleren in de was gooien
- Huisdier eten geven
- Zelf naar de badkamer gaan
- Proberen zelf aan te kleden
Kinderen van 4 tot 6 jaar
- Kamer opruimen
- Bed opmaken
- Kleren opvouwen
Kinderen van 7 tot 10 jaar
- Planten water geven
- Afwassen
- Zelf bedden opmaken
- Helpen met poetsen: vegen, stoffen, enz.
Pre-tiener (10-12 jaar oud)
- Afwasmachine inladen
- Helpen koken en ook zelf gerechten klaarmaken
- Kliko aan de weg zetten
Hoe eerder je je kinderen leert om te helpen met huishoudelijke taken, hoe eerder ze leren dat de dingen niet vanzelf gedaan worden, en dat ze daarom moeten helpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Goodnow, J. (1996). Contribuciones a la familia: las ideas de padres e hijos sobre las tareas domésticas. Infancia y Aprendizaje, 19(73), 19-33. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/02103709660560528
- Mendoza, R., Batista-Foguet, J. M., & Rubio, A. (2006). La cooperación de los adolescentes en las tareas domésticas: diferencias de género y características asociadas. Cultura y Educación, 18(3-4), 363-379. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/113564006779172966
- Landwerlin, G. M. (1997). El papel de los niños en la redefinición del trabajo doméstico en la nueva familia urbana española. Revista Internacional de Sociología, 39-56. https://search.proquest.com/openview/032da01b9737a0dabe85cab5742cef2b/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1817790