Je bent in een oogwenk opgegroeid

Kinderen groeien heel snel op, voor je het weet vliegen ze uit.
Je bent in een oogwenk opgegroeid
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 27 december, 2022

In mijn ogen, mijn kind, ben je in een oogwenk opgegroeid. Vandaag kijk ik met dezelfde liefde in mijn ogen als de allereerste keer dat ik je zag. Maar ik sta ervan versteld hoe snel de tijd voorbij is gegaan. Het laat me glimlachen om je nu te zien, in het heden, maar ook door aan je te denken in het verleden

Ik vraag mezelf af hoe alles zo snel is gegaan zonder het zelfs maar gemerkt te hebben. De herinneringen die bij me opkomen zijn de mooiste van mijn leven.

Elke anekdote vertroebelt mijn zicht een beetje. Of het nu vrolijke herinneringen waren of moeilijke, door ieder moment krijg ik een traan in mijn ogen.

Ik kijk nog eens naar je. Het lijkt erop dat de toekomst waar ik zo hard voor gevochten heb nu hier is. Maar er komt nog zoveel meer. Zonder twijfel ben je groot geworden en op elke mogelijke manier veranderd. Je bent in een oogwenk opgegroeid.

We groeien en we leren. Tevredenheid en trots lichten mijn hart op als duizend vallende sterren.

Leven is onszelf creëren en als bomen te groeien. We worden als zaden geboren. We hebben een paar genen maar het is aan ons om onszelf te creëren.

José Luis Sampedro

Alles wat je achterliet terwijl je opgroeide

“Geniet ervan. De tijd vliegt voorbij en kinderen groeien zo snel op.” Dit is wat iedereen mij vertelde, bijna dagelijks, pijnlijk aandringend.

Toch kon ik het niet geloven. Ik weigerde het te geloven. Ik nam het niet serieus. Maar zonder enige twijfel waren hun woorden waar: je bent in een oogwenk opgegroeid.

Maar ik heb het geluk en de voldoening dat ik met volle teugen van je jeugd heb kunnen genieten. Naarmate de tijd verstreek hield ik vast aan je zoetheid en onschuld. Ik voedde mij met de magie in je ogen, en je verbeeldingskracht.

Je bent in een oogwenk opgegroeid

En wat hebben we van onze tijd samen genoten! Ik pakte je op wanneer ik maar kon en hield je de hele dag in mijn armen, elke dag weer. Je was altijd aan mijn zijde.

Ik keek betoverd naar je terwijl ik je voedde. Ik bedekte je met knuffels en kusjes. Je sliep zo vredig als een engel, terwijl ik naar je bleef kijken.

Het leek alsof de minuten voor altijd duurden, alsof de tijd voor ons stil stond. Iedere dag samen leek voor altijd te duren.

Je bent in een oogwenk opgegroeid

De tijd vloog niet voorbij, niet met jou aan mijn zijde, tijdens deze idyllische dagen. In plaats daarvan leek het stil te staan en kon ik beter de perfectie en pure onvoorwaardelijke liefde observeren.

Ik overtuigde me ervan dat de tijd niet voorbij kon vliegen. Ik geloofde dat die prachtige momenten eeuwig zouden duren. Dat ze onsterfelijk en onuitputtelijk zouden zijn. Waar ik niet aan dacht was dat er in werkelijkheid geen betere weerspiegeling van het verstrijken van de tijd was dan jij, mijn kind.

Een zaadje vraagt nooit wat voor soort boom het zal zijn….het groeit gewoon.

Alejandro Jodorowsky

Toen ik wakker werd was mijn liefde volwassen geworden!

Ja, ik had het mis. Op een dag werd ik wakker na een onrustige nacht en alles om me heen was veranderd. Niet langer vroeg je om knuffels maar om vrijheid. Je was in een oogwenk opgegroeid.

Je was je flesje ontgroeid en had deze ingeruild voor dezelfde borden en bekers die wij gebruikten. Vol energie rende je rond. Je was gestopt met brabbelen en kon al je eerste woorden zeggen.

Weer opende ik mijn ogen. Ik zag je voor de eerste keer naar school gaan. Al uit de luiers. Je hoorde meteen bij de nieuwe vrienden die je om je heen had. Je kon je eigen kleding kiezen en jezelf aankleden zonder mijn hulp. Mijn kind was in een oogwenk opgegroeid.

Voor het eerst naar school, je bent in een oogwenk opgegroeid

En het feit is dat terwijl je in een oogwenk groter werd, ook je hart groeide. De dagen vlogen voorbij, sneller en sneller en al snel was het nog duidelijker wat er van je geworden was. Ik kijk nog steeds naar je en ik zie dat je knap, sterk, dapper en nobel bent.

Ineens was je volwassen

Je zult altijd het kind zijn dat ik in mijn armen heb gekoesterd, met al mijn liefde. Nu voel je jezelf veilig en onafhankelijk. Je bent vooral gelukkig. Maar je bent nu volledig opgegroeid, je bent volwassen.

Als ik je nu één ding moest vertellen mijn kind, zou ik je vertellen dat je gewoon van het hier en nu moet genieten. Beleef elk moment alsof het je laatste was. Want tijd vliegt echt, geloof me.

Ik kijk naar je, samen met je vrouw, klaar om zelf een baby te verwelkomen. Ik wens met heel mijn hart dat je elke seconde van deze unieke ervaring zo intens mogelijk beleeft.

Neem je kind in je armen. Ook hij zal opgroeien. Hij zal voor je het weet te groot zijn. Slaap samen in elkaars armen, want binnenkort wil hij alleen slapen.

Kus hem wanneer je maar kunt. En tot slot, er is geen grotere daad van liefde dan je kind los te laten naarmate de jaren verstrijken. Het is ironisch, maar waar.

Vroeg of laat, wanneer je kind opgroeit en zijn eigen leven gaat krijgen zul je hem moeten laten wegvliegen. Vertrouw op je hart en deze wijze woorden die uit de grond van mijn hart komen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.