Hoe je een driftbui kunt kalmeren met slechts één vraag

Kinderen hebben om verschillende redenen een driftbui. Of ze willen niet naar bed, hun favoriete speeltje is stuk, ze willen een snoepje enz. Hoe los je dit op?
Hoe je een driftbui kunt kalmeren met slechts één vraag
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Weet je dat het mogelijk is om de driftbui van je kind te stoppen met slechts één enkele vraag? Nee, je hoeft geen goochelaar te zijn. Je moet gewoon een beetje toegepaste psychologie gebruiken met je kleintjes.

Dit gaat in tegen wat veel mensen denken en, sterker nog, wat veel mensen thuis doen.Velen geloven dat het onmogelijk is om een driftbui of een uitbarsting van frustratie halverwege te stoppen.

Er zijn deskundigen die adviseren het moment waarop een kind ontploft, te respecteren,  omdat hij zich overweldigd voelt door zijn emoties. Onlangs spraken sommige specialisten echter over een effectieve methode voor het kalmeren van driftbuien.

Deze strategie hangt samen met de cognitieve capaciteiten van het kind. Het heeft ook alles te maken met de bereidheid van de ouders of opvoeders om het kind te leren efficiënt met zijn emoties om te gaan.

De factoren die kinderen tot woedeaanvallen kunnen brengen, zijn praktisch oneindig.
  • Misschien heeft je dochter haar lievelingsdeken thuis achtergelaten.
  • Of je zoon wil niet naar bed.
  • Misschien wil je kind nog even in bad blijven spelen.
  • Of je peuter wil een snoepje.
  • Het kan ook gaan om een speeltje dat kapot gegaan is.

Vaak zijn onze kinderen gewoon moe. Het benoemen van elke reden die aanleiding kan geven tot een driftbui zou een eeuwigheid duren. Het heeft trouwens ook geen zin om een dergelijke lijst te maken. We weten van al die dingen die onze kinderen uit hun dak kunnen laten gaan.

Het is zinvoller ons te richten op hoe we onze kinderen kunnen kalmeren. In de eerste plaats is er geen speciale therapie of een bezoek aan de psycholoog nodig. We moeten gewoon onze kinderen helpen om op een andere manier te kijken naar het probleem dat de negatieve reactie teweeg bracht.

Wat te doen bij een driftbui

Wat te doen bij een driftbui

Ons geduld raakt al op wanneer we alleen maar denken aan een driftbui. Ouders van kinderen jonger dan 5 hebben helaas de neiging om te vervallen in ineffectieve gewoonten wanneer ze worden geconfronteerd met driftbuien.

Wanneer we een schoppend en schreeuwend kind voor ons hebben, beginnen we te schelden, te straffen en te verbieden.

We vergeten even dat we te maken hebben met kleine mensjes die niet weten hoe ze hun emoties moeten beheersen. Maar we kunnen en mogen niet voorbijgaan aan de enorme verantwoordelijkheid die we hebben om hen te helpen zich emotioneel en intellectueel te ontwikkelen.

  • Neem deel aan dit proces.
  • Begeleid je kind wanneer hij fouten maakt.
  • Zoek naar oplossingen.
  • En ga door.

Op dit punt kunnen velen zich afvragen wat driftbuien te maken hebben met de intellectuele ontwikkeling van een kind. Om die vraag te beantwoorden, bekijken we eerst de definitie van intelligentie, gegeven door de Koninklijke Spaanse Academie. Zij zeggen: “Intelligentie is het begrijpen van de verstandelijke vermogens van de menselijke ziel”.

De aanduiding van de “menselijke ziel”, verwijst niet specifiek naar volwassenen of naar mensen boven een bepaalde leeftijd. Dus als intellect iets inherent aan ons is, waarom helpen we onze kinderen dan niet de situaties te analyseren die bij hen frustratie veroorzaken, en dit op een rationele manier?

Leren omgaan met emoties is onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Het is dus aan ons om hen te helpen groeien en emotionele stabiliteit te bereiken. Alleen zo kunnen zij zich ontwikkelen in overeenstemming met hun leeftijd.

De grote vraag

De grote vraag bij een driftbui

Op basis van deze veronderstelling stellen we je voor om de eerstvolgende woedeaanval van je kind te benaderen met een vraag. En de vraag die je je kind stelt is: “Is dit een klein probleem, een middelgroot probleem of een groot probleem?”

Het is waarschijnlijk dat je kind je zal antwoorden dat het een groot probleem is. Als dat het geval is, zeg dan niet dat het echt geen groot probleem is. Als je dat wel doet, onderschat je de frustratie van je kind en zeg je eigenlijk dat je zijn emoties niet serieus neemt.

Wat je het beste kunt doen is je kind helpen bij het identificeren van het probleem. Als je kind zegt dat het een groot probleem is, dan moet het dat wel zijn. Althans vanuit het perspectief van zijn kleine wereld is dat zo. Het is dus onze taak om ons kind te helpen een oplossing voor dit probleem te vinden.

Als de vraag is beantwoord

Zodra je de omvang van het probleem hebt geïdentificeerd, nodig je je kind uit om een oplossing voor de situatie te zoeken. Leer je kind dat de snelste manier om een probleem op te lossen is door oplossingen te vinden.

Zodra de driftbui gekalmeerd is en je kind emotioneel weer stabieler is, kun je hem vragen of het oplossen van het grote probleem moeilijk was. Wanneer hij je vertelt dat het gemakkelijk was, sluit je het gesprek af. Benadruk dat als de oplossing niet moeilijk was, het probleem waarschijnlijk ook zo groot was als jullie allebei dachten.

Ja, zoals jullie allebei dachten. Ga mee in het proces. Begeleid je kind wanneer hij fouten maakt, oplossingen vindt en verdergaat. Sluit je niet aan bij de meerderheid van ouders die alleen de driftbui beoordelen. Dat helpt helemaal niet.

Kinderen hoeven niet te worden beoordeeld. Ze verwachten alleen te kunnen rekenen op de hulp van volwassenen om zo vrijmoedig op te kunnen groeien, op de gelukkigst mogelijke manier. En daarin ligt onze prachtige taak. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.