Het temperament van uitzonderlijk begaafde kinderen

In het artikel van vandaag willen we het hebben over het temperament van uitzonderlijk begaafde kinderen en wat je eraan kunt doen.
Het temperament van uitzonderlijk begaafde kinderen
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 25 juli, 2018

Er zijn verschillende hoofdkenmerken als het gaat om het temperament van uitzonderlijk begaafde kinderen. Deze omvatten de specifieke manier waarop ze hun ideeën, emoties en gevoelens manifesteren.

Over het algemeen zijn deze kinderen kalm en attent. Ze zijn echter ook erg enthousiast en gepassioneerd over de dingen die hen interesseren.

Als ouders is het belangrijk om te onthouden dat hoogbegaafde kinderen nog steeds dezelfde behoeften hebben als elk ander kind.

Daarom moeten we oppassen dat we ze niet verwaarlozen, vooral met betrekking tot hun psycho-emotionele welzijn.

Bovendien is het zo dat ze niet alles zelf kunnen doen. Hoeveel sterke punten onze kinderen ook hebben.

Ze hebben ons nog steeds nodig en we moeten er onvoorwaardelijk voor hen zijn.

Buitengewoon begaafde kinderen hebben meestal een temperament dat consistent, kritisch en geneigd is tot zelfverbetering.

Daarom is het passend erop te wijzen dat deze kinderen tijdens de vroege kinderjaren een rustig temperament zullen hebben. Zolang we ze maar helpen hun dagelijkse frustraties te begrijpen en te overwinnen.

Het temperament van uitzonderlijk begaafde kinderen

Hieronder geven we je de 10 meest voorkomende kenmerken van uitzonderlijk begaafde kinderen.

Verven op papier

1. Leervaardigheden

Deze kinderen hebben het vermogen om te leren. En vooral om alles heel snel te begrijpen. Hun begrip is globaal en kunstmatig.

Betekenisloos onthouden is hun ergste vijand, samen met routinematige en geautomatiseerde verwerking zonder redenering. In sommige gevallen kan dit aspect een motief zijn voor conflicten op school.

2. Nieuwsgierigheid

Buitengewoon begaafde kinderen zijn erg nieuwsgierig. Ze maken daarom van elke gelegenheid gebruik om hun honger naar kennis te stillen.

Deze kinderen zijn vaak geïnteresseerd in problemen die hun leeftijd te boven gaan. Ze willen vaak discussiëren over zaken als de oorsprong van het leven, de ruimte, de dood, enz.

3. Taal

Tegenstrijdig genoeg ontwikkelen deze kinderen niet vaak het vermogen tot spraak vóór hun leeftijdsgenoten. Zodra ze echter beginnen te praten, hebben ze een opvallend breed vocabulaire dat die van het gemiddelde kind overtreft.

Ze hebben ook de vaardigheid om grammaticale structuren te hanteren.

Tegelijkertijd drukken de meeste van deze kinderen zich gemakkelijk uit. Ze praten graag met volwassenen en gebruiken deze gesprekken om een ​​rijk en gevarieerd vocabulaire te krijgen.

4. Eenzaamheid

Vaak hebben deze kinderen de neiging zichzelf te isoleren. Dit kan komen door een verlangen naar diepe reflectie. Maar ook, omdat ze het moeilijk hebben om deel te nemen aan groepen.

Dat betekent niet dat deze kinderen noodzakelijkerwijs buitenstaanders zijn. Integendeel, het temperament van deze kinderen leidt er vanzelfsprekend toe dat ze naar afzondering zoeken. Dit doen ze om hun innerlijke zelf te ontdekken.

5. Perfectionisme

Hoogbegaafde kinderen zijn doorgaans perfectionisten. Die eigenschap biedt hen meestal veel voordelen.

Maar aan de andere kant vinden ze het misschien moeilijk om hun eigen grenzen te herkennen. Zo kunnen ze uiteindelijk teveel van zichzelf eisen.

Daarom moeten ouders hen helpen geen extra druk op zichzelf te leggen bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten.

6. Overgevoeligheid

Deze kinderen hebben een beter begrip van de informatie die zij over hun omgeving ontvangen. Als gevolg hiervan kunnen hun emoties en gevoelens veel intenser zijn.

Deze overgevoeligheid komt door de manier waarop uitzonderlijk begaafde kinderen zichzelf betrekken in hun context.

Meisje leest boek in de tuin

7. Goede zelfbeheersing

Over het algemeen hebben kinderen met een uitzonderlijke hoogbegaafdheid een temperament dat wordt gekenmerkt door een goede zelfbeheersing. Ze geven dus zelden toe aan hun impulsen en emoties.

Hoe komt dat? Omdat hun geest elke situatie onmiddellijk analyseert. Het resultaat is dat het kind snel begrijpt hoe hij of zij moet reageren. Dat gebeurd in plaats van het verliezen van zijn of haar zelfvertrouwen.

Dit zelfvertrouwen kan ten onrechte worden opgevat als verlegenheid. Dit is echter niet altijd waar. Hoe dan ook, we moeten proberen labels en hokjes proberen te vermijden.

8. Afleiding

Buitengewoon begaafde kinderen lijken vaak erg afgeleid. Ze zijn echter meestal verzonken in hun eigen diepe reflecties.

Deze personen zijn gewoon heel aandachtig. Op hun eigen manier, bij elk onderwerp dat hen interesseert.

Dit stelt hen in staat informatie en observaties op te nemen en te begrijpen. Een grote persoonlijke voldoening komt voort uit deze gewoonte.

9. Gevoel voor humor

Een mooie eigenschap van het temperament van hoogbegaafde kinderen is dat ze meestal een uitstekend gevoel voor humor hebben.

Hun gevoel voor humor manifesteert zich vaak en is zeer intelligent en logisch. Het stelt hen in staat om op een ongedwongen en vriendelijke manier met mensen om te gaan.

10. Kritisch denken

Uitzonderlijk begaafde kinderen hebben een groot vermogen om kritisch te denken en kunnen met gemak alle problemen identificeren.

Ze kunnen bijvoorbeeld snel alle voor- en nadelen van een bepaalde situatie aangeven.

Ze kunnen ook persoonlijkheidstypen en hun respectieve intenties benoemen. Over het algemeen geven deze individuen objectief en constructief hun mening. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Manzano, A., & Arranz, E. B. (2008). Contexto familiar, superdotación, talento y altas capacidades. Anuario de Psicologia.
  • Nabor, R. (1957). Los niños superdotados. Revista Colombiana de Psicología.
  • Oliver, P. R., Marcilla Fernández, A., & Navarro Guzmán, J. I. (1999). El alumno superdotado. Revista Latinoamericana de Psicología, 31(3). https://www.redalyc.org/pdf/805/80531309.pdf
  • Pérez, L. (2004). Superdotación y familia. Faisca: revista de altas capacidades, (11), 17-36. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2476401.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.